Nescafe Logo

  Nescafe Logo

  Nescafe is het wereldberoemde merk van het Zwitserse bedrijf Nestle S.A. Het is ontstaan ​​in 1938, toen Brazilië zich tot Nestlé wendde voor hulp bij problemen met de opslag van koffiebonen. Het Zuid-Amerikaanse land vroeg om technologieën te vinden die de houdbaarheid van grondstoffen na droging verlengen. Een voedselverwerkingsbedrijf nam het project met enthousiasme aan. In de daaropvolgende zeven jaar vond ze het ‘koffiekubus’ uit en in 1938 lanceerde ze een product onder het merk Nescafe.

  Betekenis en geschiedenis

  Nescafe Logo Geschiedenis

  Het merk heeft in de afgelopen decennia zes logo’s veranderd, maar ze lijken allemaal verrassend op elkaar. Zelfs de transformatie van het lettertype bleef onopgemerkt: conservatieve ontwerpers zijn nooit afgeweken van het oorspronkelijke concept. Dus de logo-update is in feite de evolutie van het streepje boven de laatste letter “É”. Van het gebruikelijke superscript, dat wordt gebruikt voor geluid, is het geëvolueerd tot een kleine wolk die het aroma van koffie symboliseert.

  1938 – 1953

  Nescafe Logo 1938-1953

  De eerste versie van het logo is gemaakt in lichtbruine kleuren: in de koffierechthoek staat het woord “NESCAFÉ”, geschilderd in de kleur van gebakken melk. De inscriptie is in standaard sans serif sans serif. Vanaf de letter “N” naar rechts zijn er twee lange horizontale strepen – één bovenaan en één onderaan.

  1953 – 1968

  Nescafe Logo 1953-1968

  Na een klein herontwerp in 1953 werd het palet getransformeerd. De achtergrond werd wit en het woord grijs, zodat de voor de hand liggende koffieassociaties verdwenen. De verhoudingen zijn ook veranderd: de ontwerpers hebben het formaat van alle letters verkleind, behalve de eerste.

  1968 – 1983

  Nescafe Logo 1968-1983

  Het nieuwe logo mist de onderste onderstreping. De bovenste streep is ingekort – hij wordt voortgezet door een grote horizontale lijn boven de “É”. De letters “S” en “C” hebben horizontale insnijdingen langs de randen, niet verticaal zoals voorheen. In plaats van grijs werd zwart gebruikt om het merk beter zichtbaar te maken.

  1983 – 1998

  Nescafe Logo 1983-1998

  In 1983 werd opnieuw een herontwerp uitgevoerd. De ontwikkelaars maakten kleine aanpassingen aan het logo: sneden aan de uiteinden van de verticale “S” en “C”, verscherpt het streepje boven de “É”, waardoor het een driehoekige vorm kreeg, sneed de rand van de bovenste lijn af die zich uitstrekt vanaf de “N”, en voegde elegante schreven aan de letters toe. Na de update lijkt het lettertype vaag op Majesty en Agenda URW Bold.

  1998 – 2014

  Nescafe Logo 1998-2014

  In 1998 werd de inscriptie opnieuw gemoderniseerd. De schreven zijn langer geworden en hebben een lichte helling gekregen, wat het logo dynamischer maakte. De belangrijkste verandering was de stick boven de “É”: de rechthoekige driehoek veranderde in een vloeiende lijn, die de vorm had van de beroemde Nike swoosh.

  Tegelijkertijd verwierf het merk nog een gelijkwaardig embleem. De ontwerpers hebben het woord “NESCAFÉ” grijs gemaakt en aangevuld met de bedrijfsslogan “Open up”. De zin bevond zich in de rechter benedenhoek, diagonaal van onder naar boven. De letters waren rood en het lettertype werd met de hand geschreven.

  Voor het 75-jarig jubileum is een jubileumlogo gemaakt in de vorm van een rood vierkant met afgeronde hoeken. Binnenin was een witte letters “NESCAFÉ” die de grote gouden cijfers “7” en “5” overlapt met het achtervoegsel “jaar”.

  2014 – heden

  Nescafe Logo 2014-vandaag

  Het logo van 2014 is door drie bedrijven tegelijk ontworpen: Publicis Groupe en CBA uit Parijs en OgilvyOne uit New York. De ontwerpers probeerden de oorspronkelijke stijl van Nescafe te behouden door deze in een bijgewerkte vorm te presenteren. Ze keken met een frisse blik naar wat lang geleden alledaags was geworden: ze vervingen de antieke letters door een groteske, verwijderden rechthoekige vormen, maakten de lijn boven “É” rood en elegant gebogen.

  Logo lettertype en kleuren

  Nescafe Logo

  De naam van het merk Nescafe wordt op een originele manier gespeeld. Dit is een combinatie van de woorden “Nestle” (dit is de naam van het moederbedrijf) en “cafe” (het assortiment wordt vertegenwoordigd door oploskoffie in de vorm van korrels of poeder). Typische elementen van de stijl zijn een lange horizontale lijn die zich uitstrekt vanaf de bovenkant van de “N” en een klein wolkvormig diakritisch teken boven de “É”.

  Logo Nescafe Dolce Gusto

  Het aangepaste schreefloze lettertype is gebaseerd op het lettertype Neuropa. In dit geval lijken beide letters “E” op het handvat van een mok en symboliseert het stokje boven de “É” de stoom die uit de warme drank komt. Het kleurenschema sinds 1998 omvat zwart, wit en rood.