Squarespace Logo

Squarespace LogoSquarespace is een Amerikaans internetbedrijf, hostingplatform en websitebouwer. Zijn diensten omvatten het verstrekken van gebruikers met gespecialiseerde software, kant-en-klare sjablonen voor sites en elementen voor het maken en aanpassen van webpagina’s. Het bestaat sinds 2004 en is gemaakt door student Anthony Casalena. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York City.

Betekenis en geschiedenis

Squarespace Logo Geschiedenis

Het logo en de bijbehorende internetbron kwamen vrijwel gelijktijdig tevoorschijn. Maar in het begin was het gewoon een studentenproject, toen de toekomstige oprichter studeerde aan de Universiteit van Maryland. In 2004 zette hij in zijn eentje een bloghostingservice op. De eerste twee jaar leidde hij het zelfstandig en was hij de enige werknemer.

In 2006 had Anthony Casalena zelf $ 1 miljoen verdiend. En op dat moment runde de student de webservice rechtstreeks vanuit zijn slaapzaal. Er werd zelfs geen kantoor besproken. Hij verscheen even later. In 2010 is het project al uitgegroeid tot een bedrijf en had het 30 medewerkers, en in 2015 ongeveer 550. In 2010 begon een volwaardig bedrijf met een eigen logo en andere attributen van visuele identificatie.

Interessant is dat toen Anthony Casalena na de oprichting van het bedrijf aanbood om een ​​dienst voor onafhankelijk logo-ontwerp te lanceren, hij harde kritiek kreeg van professionele ontwerpers. Ze voelden dat Squarespace opzettelijk hun industrie ondermijnde in een poging deze te vernietigen en van artistiek in automatisch te veranderen.

Gedurende het hele bestaan ​​van de webservice heeft deze twee officiële emblemen gehad. Tijdens het herontwerp veranderden ze bijna niet, wat niet gezegd kan worden over de allereerste — onofficieel. Het pictogram is gemaakt in groentinten, aangevuld met zwart en wit, met het ongebruikelijke schrijven van de letter «Q», waarvan de staart in het midden was, niet aan de rechterkant.

2003 — 2004

Squarespace Logo 2003-2004

De allereerste versie van het logo bevatte bijna alle iconische symbolen die de richting van het internetbedrijf aangeven. Als basis werd dus een lange rechthoek met wolken op de achtergrond genomen. Ze getuigden dat dit een cloudopslag van informatie is. Het bevatte een geometrische figuur in de vorm van een ovaal, verdeeld in drie delen, die moeten worden samengevoegd om een ​​solide figuur te krijgen. Dit liet doorschemeren dat de service ook een websitebouwer is. Daar stond ook de volledige naam van de dienst, getypt in dunne kleine letters. Hieronder stond de slogan. Het hoofdpalet van het embleem bestond uit een monochrome combinatie van wit en zwart gedempt spectrum.

2004 — 2005

Squarespace Logo 2004-2005

Deze uitvoering is bepalend omdat deze een kleur en een merknaam heeft. Het ovaal, gedemonteerd in drie delen, werd vervangen door het symbool van een hyperlink — een «ketting» bestaande uit een gecodeerde «S». De schakels zijn zo samengesteld dat ze ook lijken op «u», «r», «Q». Bovendien concentreerden de ontwerpers zich op de «Q», waarbij ze een hoofdletter gebruikten in plaats van een kleine letter en deze olijf schilderden, terwijl alle andere tekens wit zijn. Het monogram bestaat ook uit elementen van twee tinten groen — donker olijfgroen en licht olijfgroen. De letters hebben een geometrische vorm en zien eruit als vierkanten, half omcirkeld langs de contour. De ontwikkelaars hebben de achtergrond geïntensiveerd: ze hebben deze donkerder gemaakt en een mysterieuze groene gloed aan de zwarte rechthoek toegevoegd.

2005 — 2006

Squarespace Logo 2005-2006

Na de introductie van het nieuwe concept werd het embleem vereenvoudigd. De auteurs verwijderden het spel van groen en zwart en lieten alleen de laatste van de twee over. De ontwerpers hebben het motto en de naam naar links uitgelijnd, terwijl voorheen deze lijnen in lengte verschilden.

2006 — 2008

Squarespace Logo 2006-2008

In 2006 waren er slechts twee wijzigingen. Ten eerste waren de slogan en titel rechts uitgelijnd. Ten tweede zijn er bruine, golfachtige banden in EQ-stijl op de zwarte achtergrond.

2008 — 2010

Squarespace Logo 2008-2010

Tijdens deze periode verliet het internetbedrijf het motto op het embleem, dus kreeg het een laconieke uitstraling — een pictogram aan de linkerkant, een naam aan de rechterkant. Om de schakels van de hyperlinkketen te benadrukken en de gelijkenis met de eerste letter van de servicenaam te benadrukken, hebben de ontwikkelaars een grijze kleur toegevoegd. Hierdoor werd de helft van de elementen licht as, terwijl de andere wit bleef. De achtergrond zag er veel eenvoudiger uit dan voorheen: de rechthoek was smal en zwart.

2010 — 2018

Squarespace Logo 2010-2018

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat dit het meest eenvoudige embleem is. Maar dat is het niet. Het bevat het hele concept, omdat elk element erin een schakel is in de «ketting» die gebruikers gewend zijn te zien in het standaard «Hyperlink» -pictogram. Deze allegorie spreekt van de kernactiviteit van het bedrijf: websiteontwikkeling en hostingservices.

Bovendien is een dubbele «S» versleuteld in het logo. De letter wordt gevormd door een negatieve spatie: hij is wit en bevindt zich tussen donkere, gebogen lijnen. Aan de rechterkant staat het hoofdletterwoord «Squarespace». Het hoogtepunt is het «Q» -teken in een ongebruikelijke spelling. De staart is gemaakt in de vorm van een korte lijn, waardoor het lijkt alsof de «O» op de stop rust.

2018 — heden

Squarespace Logo 2018-vandaag

De huidige versie is een bijna volledige kopie van het eerste logo. De ontwerpers hebben er slechts een paar wijzigingen in aangebracht: ze hebben de letters dikker gemaakt (dunne in vetgedrukte letters veranderd) en de spelling «Q» verbeterd. Nu voldoet het aan grammaticale normen, omdat de onderste streep de cirkel niet doorkruist en niet naar binnen gaat — het is veel korter geworden. De letters zijn, net als voorheen, schreefloos: het is helder, duidelijk en eenvoudig, rechts van het bedrijfspictogram met gebogen lijnen.

Logo lettertype en kleuren

Squarespace Logo

Het bedrijf heeft voor zichzelf gekozen voor een laconiek logo, dat op het eerste gezicht niets ingewikkelds heeft. Maar deze indruk is bedrieglijk, omdat het grafische teken uit twee spaties bestaat. De eerste presenteert de slagen — gebogen en half gebogen. In de tweede worden dubbele «S» versleuteld, wat de eerste letter van de naam van de dienst aangeeft. Ze zijn nooit veranderd — alleen de belettering is opnieuw ontworpen. De lijnen waaruit het woord bestaat, zijn veel breder geworden. Bovendien is «Q» gewijzigd.

Bij het maken van het Squarespace-logo kozen de ontwikkelaars voor het lettertype Gotham Book. Het is soepel, eenvoudig, in stukjes gesneden en gemakkelijk te lezen. Als resultaat wordt het tekstgedeelte ideaal gecombineerd met de afbeelding, waardoor een uitgebalanceerd beeld ontstaat.

Logo Squarespace

Het is vergelijkbaar in kleur: er zijn geen onnodige elementen in het schema — er is alleen zwart-wit van twee tegengestelde tonen (zwart en wit). Ze contrasteren goed, dus de negatieve ruimte die in het logo verborgen is, is duidelijk zichtbaar. Bovendien worden beide donkere letters op een lichte achtergrond gebruikt, en vice versa, wat afhankelijk is van de omgeving.