Spaten Logo

Spaten Logo

Spaten is een Duits biermerk dat wordt geproduceerd in de stad München in de regio Beieren in de fabriek van Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH. De drank heeft een matige sterkte en een breed scala aan kleuren — van diep donker tot licht goudgeel. Het heeft een onopvallend aroma van weidebloemen en een kruidig-bittere smaak met een lichte hint van hop. Het begin van het werk van het bedrijf is 1397. De oprichter is Hans Welser. De huidige naam kreeg het in 1622. Nu is ze de belangrijkste deelnemer aan het jaarlijkse Oktoberfest-festival in Duitsland. Het merk is eigendom van de internationale brouwerij Anheuser-Busch InBev.

Betekenis en geschiedenis

Logo Spaten

Wat is Spaten?

Spaten is een Duits alcoholmerk dat verschillende soorten Beiers bier van matige sterkte produceert. De wortels gaan terug tot 1379, toen ondernemer Hans Welser een brouwerij opende in de stad München. Gedurende een lange tijd van bestaan ​​heeft het bedrijf verschillende eigenaren veranderd. Nu maakt dit handelsmerk deel uit van de Anheuser-Busch InBev Corporation.

De lange geschiedenis van het beroemde symbool van Duitsland begon met een kleine fabriek die werd geopend door de brouwer Hans Welser. Hij plaatste het in het centrum van de stad München, die al lang in verband wordt gebracht met brouwen, omdat het zich in de legendarische regio Beieren bevindt. Deze belangrijke gebeurtenis vond plaats aan het einde van de 14e eeuw.

Voordat de brouwerij de grootste onderneming van het land werd, veranderde ze verschillende eigenaren. Maar ze gebruikte altijd oude recepten en moderne technologieën van elke volgende eeuw. Hierdoor heeft ze een verscheidenheid aan bieren kunnen produceren, waaronder Helles, Premium Lager, Dunkel, Optimator Double Bock Beer en Oktoberfest. Ondanks de variëteit worden alle Spaten-producten geproduceerd in overeenstemming met de Bierzuiverheidswet — Reinheitsgebot, goedgekeurd in 1516.

In 1622 werd de brouwerij in München eigendom van de familie Spatt en veranderde haar naam in Spaten, wat «schop» betekent in het Duits. Ze mengde de mout bij de productie van een alcoholische drank. Het was hard werken, dus het werd vereeuwigd in het embleem, als eerbetoon aan de oude brouwers. Sindsdien is het logo van het bekende merk nooit veranderd en niet gecorrigeerd.

De Spatt-dynastie leidde het bedrijf tot 1704. In 1807 werd het bedrijf gekocht door Gabriel Sedlmayr, de belangrijkste brouwer aan het Beierse koninklijke hof. Hij ontwikkelde het en maakte in 1867 de grootste fabriek in München, die voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse staat een drank van lage gisting en bier van het Pilsen-type brouwde. Het doorstond ook de eerste tests van een stoommachine (in 1821) en een koeleenheid ontworpen door de ingenieur Carl Linde.

Aan het begin van de 20e eeuw lanceerde het bedrijf de levering van producten buiten Duitsland. Vooral het meeste bier werd geëxporteerd naar Noord-Amerika en is nu in alle landen van de wereld te vinden. In 1922 vormde Spaten een commerciële alliantie met twee andere bierproducenten (Franziskaner en Lowenbrau). De naamloze vennootschap heette Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH. In 1977 vierde het merk zijn 600ste verjaardag. En sinds 2004 is het ondergeschikt aan de internationale onderneming Anheuser-Busch InBev.

Het logo voor het iconische biermerk is gemaakt door heraldisch kunstexpert en gerenommeerd graficus Otto Hupp. Hij was een uitstekende meester van de 20e eeuw en vertegenwoordigde een creatieve dynastie omdat zijn vader een metaalgraveur was. De auteur ging zo getalenteerd om met de bestelling dat hij een echt wapenschild maakte van een gewoon embleem. Als basis nam hij de naam van het bedrijf Spaten, dat zo werd genoemd door de voormalige eigenaren — vertegenwoordigers van de familie Spatt. Het logo werd pas officieel goedgekeurd in 1884.

Het belangrijkste element van de merknaam is een schop. Je ziet het op elke fles. In de oudheid mengden brouwers er mout mee in diepe vaten, waar het wort vergiste. Dit werk was tijdrovend en moeilijk, dus de kunstenaar codeerde een dubbele betekenis in het logo: de naam van de eigenaren van het biermerk en het belangrijkste arbeidsmiddel. Een schop met een korte steel is aanwezig in alle versies van de etiketten, die verschillende ontwerpen hebben, afhankelijk van het type bier en de samenstelling ervan. Boven het wapen is het Duitse reclamemotto van het merk geplaatst: «Lass Dir raten, trinke Spaten!».

De moutschop bevindt zich in het midden van het rode wapen met een afgeronde bodem en met een zwart-witte driedubbele rand. Onderaan zijn verschillende inscripties gemaakt in verschillende stijlen: Oud Engels handgeschreven en klassiek gedrukt. Rechts en links van het handvat staan ​​de hoofdletters «G» en «S». Ze zijn een afkorting van de voor- en achternaam van Gabriel Sedlmayr, een vooraanstaande brouwer aan het Beierse hof. Eerder was hij ook eigenaar van deze onderneming, die hij in 1807 kocht en tot een hoge status verhief.

Logo lettertype en kleuren

Spaten Logo

De naam van het alcoholische merk Spaten is getypt in een antiqua met duidelijke schreven. Daarboven staat een inscriptie in Oud-Engels schrift. De letters erin zijn niet alleen versierd met gefigureerde spikes, maar ook met dunne krullen die lijken op hopstelen en bladeren. De slogan van het bierbedrijf is cursief, met de hand geschreven, semi-coherent (begintekens zijn voornamelijk gescheiden van de rest van de woorden). Het signature-palet is afhankelijk van het type bier en kan verschillen. Op sommige etiketten is het groen, geel en wit, op andere is het alleen rood en zwart.