Spar Logo

Spar Logo

Spar is een Nederlandse particuliere retailer. Opgericht door Adrian van Well in 1932. Aanvankelijk was de merknaam wat anders, namelijk DESPAR. Tegenwoordig is het bedrijf actief in bijna 50 landen over de hele wereld en heeft het totale aantal winkels meer dan 13.000. De oprichter van het bedrijf bedacht de naam, dankzij de afkorting, die letterlijk vertaald kan worden als «iedereen werkt beter samen». Het hoofdkantoor van Spar is gevestigd in Amsterdam. Naast Europese landen opent het bedrijf supermarkten in Azië, Oceanië en Afrika. Het aantal werknemers in alle supermarkten is 370 duizend mensen. Een inkomen van 37,1 miljard euro, anno 2019, maakt het bedrijf een van de meest succesvolle op de Nederlandse markt.

Betekenis en geschiedenis

Spar Logo Geschiedenis

Wat is Spar?

Dit is een internationale organisatie. De geografie van de activiteiten van het bedrijf is indrukwekkend. Tegelijkertijd moet het management van een winkelketen, gezien het verkoopvolume en de autoriteit in de markt, het vraagstuk van het creëren van een identiteit met grote verantwoordelijkheid benaderen.

Het bedrijf Spar heeft een rijke historie en het is dan ook niet verwonderlijk dat met de ontwikkeling van het merk ook het logo gemoderniseerd is. De makers hebben rekening gehouden met de huidige trends en daarom is de supermarktketen altijd in trek bij de doelgroep. De belangrijkste boodschap bij de totstandkoming van het logo was om de aandacht van kopers te vestigen op de belangrijkste waarden van Spar, namelijk de kwaliteit en het erfgoed dat het bedrijf heeft. Opgemerkt moet worden dat in bepaalde periodes de identiteit van de onderneming voor sommige landen anders was. Zo worden sinds 1960 licht gewijzigde logo’s gebruikt in Italië en Oostenrijk.

1932 — 1940

De Spar Logo 1932-1940

De eerste versie van het logo werd in het jaar van oprichting aan het publiek gepresenteerd. De basis was het gebruik van lettertechnologie, dat wil zeggen, letters tekenen en niet schrijven. Zelfs toen was het belangrijkste element de gemerkte kerstboom, die in de cirkel was geplaatst. Spar’s naam en slogan zijn afgebeeld in witte letters op een rode achtergrond. Voor inscripties gebruikte de auteur vette hoofdletters.

1940 — 1950

De Spar Logo 1940-1950

Het originele logo bleef acht jaar in dezelfde stijl behouden. Al in 1940 moesten de contouren van het embleem worden verfijnd. De auteurs besloten de slogan, die in de logolijst was gedrukt, te verwijderen. Op zijn beurt bleef de naam van het bedrijf De Spar hetzelfde, gemaakt met vette hoofdletters. Het minimaliseren van de tekstbelasting maakte het mogelijk om de boom direct te vergroten, waardoor deze volumineuzer en krachtiger werd in de ogen van de doelgroep.

1950 — 1960

Spar Logo 1950-1960

In 1950 besloot het management van het bedrijf de naam te veranderen en «De» te verwijderen. Als gevolg van deze acties werd ook het logo opnieuw ontworpen. Naast het inkorten van de naam hebben er ook veranderingen plaatsgevonden in het beeld van de boom. Het is gemaakt met behulp van een geometrische methode, met rechte lijnen en scherpe hoeken, evenals enigszins vergrote afmetingen. De schaalverandering van de hoofdafbeelding werd echter gecompenseerd door de naam van het bedrijf op het logo te verhogen, omdat op deze manier ook het kader bezweek aan verdikking. Het kleurenschema bleef identiek.

1960 — 1968

Spar Logo 1960-1968

Gedurende deze periode hebben de auteurs de grootte van de boom aanzienlijk verminderd, terwijl het raamwerk daarentegen bezweek voor een aanzienlijke toename. Het lettertype van de naam Spar is op zijn beurt dunner geworden en de afstand tussen de letters is groter. Het bedrijfslogo ziet er in dit stadium dus frisser uit in vergelijking met eerdere versies.

1968 — heden

Spar Logo 1968

Het meest opvallende herontwerp in het bedrijf kwam in 1968. De groene boom, die tot die tijd het belangrijkste element van het logo was, bestond uit slechts één driehoek en een rand, gemaakt in groen. Links van de afbeelding staat direct de naam van het bedrijf, gemaakt in witte letters op een rode achtergrond. Het beslaat ongeveer 70% van de totale grootte van het logo. In feite zijn de naam en de boom onafhankelijke elementen van elkaar.

Logo lettertype en kleuren

Spar Logo

Het logo van de internationale Spar-winkelketen is gemaakt in een lettertype dat zo dicht mogelijk bij Consilio Bolde en Nedian Bold ligt. In de regel werden vette hoofdletters gebruikt, waarvan de lijnen aan het einde iets puntig zijn. In dit geval zijn de contouren in de letters «P» en «R» open.

Logo Spar

Witte, groene en rode achtergrond werden gebruikt als kleurenschema. De veranderingen in elke fase waren klein, maar ze pasten het bedrijfslogo duidelijk aan de moderne realiteit aan.