Societe Generale Logo

Société Générale Logo

Societe Generale is een wereldwijd systeemrelevante bank uit Frankrijk die universele diensten levert, aangezien het een uitgebreide investerings- en financiële structuur is. De tweede naam is SocGen, een afkorting van de hoofdnaam. Het heeft veel vestigingen in binnen- en buitenland. In termen van activa is het de derde Franse bank en de zevende Europese. Hij maakt deel uit van de zogenaamde Trois Vieilles en leidt samen met Crédit Lyonnais en BNP Paribas het Franse banksysteem. Bovendien heeft de financiële instelling zeer lange wortels, die teruggaan tot het midden van de 19e eeuw, in het jaar 1864. Nu is het hoofdkantoor gevestigd in La Defense, nabij Parijs — in een wolkenkrabber genaamd Tours Société Générale en gelegen in het zakendistrict.

Betekenis en geschiedenis

Logo Societe Generale

De bank verscheen onder een ander logo en onder een andere naam. Degenen die nu bekend zijn, zijn veel later ontstaan. De voornaam is erg lang — Algemeen bedrijf ter ondersteuning van de ontwikkeling van handel en industrie in Frankrijk. Dat wil zeggen, het was een gespecialiseerd bedrijf dat werd opgericht door een groep financiers en industriëlen in een belangrijke historische periode — het Tweede Keizerrijk.

Aanvankelijk opende ze actief kantoren en bemande het personeel met gekwalificeerd personeel. Geleidelijk verwierf het een breed netwerk van financiële verkooppunten: 15 in Parijs en 32 in het land. Nu zijn er veel meer — honderden. Bovendien bevinden ze zich niet alleen in het land, maar ook in het buitenland: in Azië, Europa, Zuid-Amerika, Afrika.

Sinds 1894 zijn kredietafdelingen verschenen in de structuur van de financiële organisatie. In 1945 werd de bank genationaliseerd, waardoor ze ondergeschikt werd aan de staat, die haar enige aandeelhouder werd. In de loop der jaren is de organisatie herhaaldelijk tot bloei gekomen en achteruitgegaan, maar verliet de bancaire markt niet met behoud van hetzelfde logo.

Het meest recente verlies van de bank bedroeg € 1,26 miljard en leed medio 2020. Als gevolg hiervan werden ingrijpende administratieve veranderingen geschetst. Ze laten zich eind 2021 zien en zullen waarschijnlijk de identiteit van de bank aantasten. En het is al heel lang niet veranderd: het investerings- en financiële conglomeraat heeft maar één embleem. Het kreeg veel aanzien na de verhuizing van het hoofdkantoor van een oud gebouw in Parijs naar een speciale zakenwijk van La Défense, vol wolkenkrabbers.

Logo lettertype en kleuren

Societe Generale Logo

Het huidige logo weerspiegelt het uiterlijk van de wolkenkrabbers waar de bank zich bevindt. Tours Societe Generale (dit is de naam voor twee gebouwen die in een halve draai naar elkaar toe zijn gebouwd) wordt herhaald in de contouren van het grafische icoon. Het toont twee horizontale rechthoeken met miniatuuruitsteeksels rechts en links. De bovenste zone is rood, de onderste is zwart. Ze zijn zo met elkaar verbonden dat ze in het midden een leegte vormen, die wordt overgebracht door een lange witte lijn. Al deze contouren zijn duidelijk herkenbaar in de gebouwen van het hoofdkantoor van het financiële conglomeraat, er zit zelfs een smalle lege ruimte tussen.

De combinatie van contrasterende tinten is een weerspiegeling van kracht en invloed, en een strikte geometrische vorm geeft de energie en kracht van het bedrijf weer. Aan de rechterkant staat de naam van de bank, gegroepeerd in twee regels: in de bovenste rij — «Societe», onderaan — «Generale». Alle letters zijn standaard, proportioneel, met hoofdletters, grotesk en subtiel. Beide elementen bevinden zich op een witte achtergrond.

Het logo is geschreven in een lettertype dat lijkt op Media Gothic. Dit zijn smalle schreefloze letters, geometrisch streng en gelijkmatig. Ze tonen de transparantie van de financiële activiteiten van het conglomeraat en de openheid naar klanten aan. Het gepatenteerde palet is stabiel en bevat drie kleuren: rood # e50a30, zwart # 010101 en neutraal wit.