Rolex Logo

Rolex LogoRolex is een iconisch horlogemerk opgericht in 1903. Sindsdien zijn «gekroonde» goederen het kenmerk van het behoren tot de high society. De oprichters van het bedrijf zijn Hans Wilsdorf en zijn schoonzoon Alfred James Davis. Het is nu een particulier familietrust geworden en behoort toe aan hun nakomelingen. De oorspronkelijke plaats van vestiging van de onderneming is de stad Londen (Groot-Brittannië), maar moest vanwege hoge naoorlogse belastingen noodgedwongen verhuizen naar Genève (Zwitserland).

Betekenis en geschiedenis

Rolex Logo Geschiedenis

De kroon, die later het meest herkenbare logo ter wereld werd, verscheen niet onmiddellijk, maar enkele jaren na de lancering van de productie. De registratie als handelsmerk vond zelfs later plaats — in 1925. In de loop der jaren heeft het embleem drie transformaties ondergaan, maar telkens nam het attribuut van de vorst een prominente plaats in.

1905 — 1965

Rolex Logo 1905-1965

Het debuutembleem vormde de leidende stijl en vector voor de ontwikkeling van volgende varianten, zodat ze elkaar nauw overlappen. Het bestaat uit twee hoofdonderdelen: een grafisch gedeelte met een kroon en een tekstgedeelte met verschillende zinnen. Alle elementen staan ​​op een donkere zandige rechthoek.

Het was meer een marketingversie, want naast de merknaam bevatte het de zin «Hoe is het woord Rolex ontstaan?». Alle opschriften zijn in hoofdletters, maar in verschillende lettertypen. Alleen het woord «Rolex» heeft schreven, die afzonderlijk (gecentreerd) en omlijnd met gele schaduwen zijn geplaatst.

1965 — 2002

Rolex Logo 1965-2002

Gedurende deze periode is de nadruk verschoven, zodat er een laconiek bedrijfslabel verscheen in plaats van een visitekaartje. Het heeft een langwerpige kroon boven de naam van het bedrijf. Door de verhouding tussen de verhoudingen van letters en getekende elementen lijkt de tekst groter dan het grafische teken. In deze versie kwamen ook grijs met een blauwe tint en donkerbeige voor.

2012 — heden

Rolex Logo 2002-vandaag

Het eigenlijke logo herhaalt bijna het vorige met een klein verschil in tekening en kleur, dat in 2002 werd geïntroduceerd. De kroon is duidelijker en groter geworden. Groen en goud (met variaties) zijn omgekeerd.

Logo lettertype en kleuren

Logo Rolex

Vanaf het allereerste begin was het attribuut van de vorst aanwezig op het embleem van het horlogemerk en symboliseerde het hoge status en prestige. Dit sluit aan bij zijn kernwaarden. Tegelijkertijd heeft Rolex nooit uitgelegd waarom het voor de kroon koos en waar het precies voor staat. Volgens sommige versies is dit een menselijke hand (op basis van het aantal brede stralen), volgens anderen — boomtakken bekroond met parels.

Het originele logo bestond te allen tijde uit de koninklijke kroon en naam. Het eerste item staat bovenaan, het tweede onderaan. De rest van de nuances (kleur, grootte, schilderstijl) veranderde afhankelijk van designtrends.

Het embleem had verschillende soorten lettertypen, waarvan de belangrijkste Garamond was. Ontwerpers gebruikten het voor de merknaam. Het kleurenpalet verschilt ook niet in variëteit — het is stabiel. In feite is het een combinatie van geel en groen in tintvariaties. De gouden kroon benadrukt de focus van het bedrijf op edelmetalen, terwijl groen is gericht op de kleur van geld, dat staat voor welvaart en rijkdom.