PwC (PricewaterhouseCoopers) is een Brits netwerk van internationaal niveau dat belasting-, audit-, juridisch en financieel advies geeft aan diverse zakenmensen. Daarnaast biedt het boekhoud- en adviesdiensten, dat wordt beschouwd als de op één na grootste in zijn segment. Vertegenwoordigingen van deze organisatie zijn actief in 157 landen. De basisfocus gaat naar regio’s als het Midden-Oosten, West-Europa, Azië, Afrika, Zuid- en Noord-Amerika. Het bedrijf werd opgericht in 1998, toen twee grote spelers op de financiële en boekhoudkundige markt fuseerden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen (VK). Vanaf 2021 is de in de VS gevestigde divisie de op drie na grootste particuliere onderneming.
Betekenis en geschiedenis
PwC heeft een ongelooflijk lange geschiedenis en een zeer rijke ervaring, aangezien de oorsprong teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. Toen ontstonden er twee gespecialiseerde organisaties die zich bezighielden met boekhoudkundige vraagstukken. Price Waterhouse werd opgericht in 1849 en Coopers & Lybrand werd geboren in 1854. In de 20e eeuw fuseerden ze en vormden ze één enkele structuur die de reikwijdte van financiële en adviesactiviteiten uitbreidde. Ze vormden een modern bedrijf met een nieuwe identiteit, dus de oude logo’s tellen niet mee.
Beide bedrijven waren oorspronkelijk gevestigd in Londen. Price Waterhouse is opgericht door accountant Samuel Lowell Price. Later ging hij samenwerken met nog twee partners, wat de positie van de dienst versterkte. Sinds 1890 begon ze haar eigen vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten te openen. Coopers & Lybrand opende William Cooper, die vervolgens zijn broers inhuurde. In de geschiedenis van dit bedrijf waren er veel fusies en veranderde het herhaaldelijk de samenstelling van de eigenaren. De dienst kreeg zijn algemeen erkende naam in 1957, toen het naar het internationale niveau verhuisde.
De moderne PricewaterhouseCoopers-keten is vernoemd naar zijn «oprichters». Om iets origineels te bieden, maar toch verbonden met de roots, heeft de directie de namen van beide bedrijven samengevoegd tot één geheel. Het begin van het aftellen van de geschiedenis van de emblemen van de nieuwe structuur is vanaf het moment van verschijnen.
1998 — 2010
Het debuutlogo bestond uit de volledige naam van het bedrijf. Het combineerde de namen Price Waterhouse en Coopers & Lybrand. Het resultaat is een lang en moeilijk leesbaar opschrift. Het was in dunne letters getypt, de letters waren in hoofdletters. Bovendien waren de karakters ongelijk gerangschikt — niet op één regel. Ze waren op verschillende hoogtes geplaatst, waardoor de indruk werd gewekt dat ze krap waren. «P», «W» en «C» waren groter dan de andere. Vlakbij (aan de rechterkant) was een miniatuur grafisch bord in de vorm van een monogram van met elkaar verweven letters. De achtergrond was een verticale rechthoek met afgeronde hoeken.
2010 — heden
Het huidige embleem is gemaakt door ontwerper Wolff Olins in samenwerking met PwC. Hij verwijderde alle volumineuze elementen, onleesbare labels en kleine iconen en bood een modern alternatief voor visuele identiteit. De ontwikkelaar verwijderde de rechthoek en plaatste de letters apart, waarvoor hij ze omzette in kleine letters en schreef schreef. Hij liet de kleur van de tekst hetzelfde — zwart. Boven de afkorting staat een multi-structurele figuur, bestaande uit vele geometrische elementen van verschillende vormen. Hoewel ze over elkaar heen liggen, zijn ze nog steeds duidelijk zichtbaar, omdat ze doorschijnend zijn gemaakt en in kleur zijn gemarkeerd. Dit is de personificatie van de diensten waar het bedrijf zich mee bezighoudt — van boekhoudkundige diensten tot adviesadvies.
Logo lettertype en kleuren
De Britse keten van internationaal niveau presenteerde begin 2010 een herontwerpplan en kreeg eind 2010 een vernieuwd logo. Het is transparant, wat de transparantie van het werk van het bedrijf benadrukt. Voorheen was het embleem monochroom en na de modernisering werd het gekleurd.
De huidige versie gebruikt een serif-lettertype genaamd ITC Charter Black, terwijl de eerste versie schreefloze Helvetica gebruikt. Er werden zes kleuren gekozen voor het embleem: Standard Black, China Pink (#E669A2), Orange-Yellow (#F3BE26), Beer (#E88D14), Tenné (Tawny) (#D85604) en Rufous (#AD1B02). Door de translucentie en overlapping van elkaar krijgen ze in elk nieuw figuur een intensere tint.