ProtonMail Logo

ProtonMail Logo

ProtonMail is een unieke versleutelde webmailservice die is gemaakt op basis van het onderzoek van het personeel van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN). De eigenaar van de ontwikkeling is een groot Zwitsers bedrijf Proton Technologies AG. De datacenters bevinden zich in een speciale bunker die is gebouwd in een granieten rots (ongeveer 1000 meter diep).

Het ontwerp is zo sterk dat het zelfs een nucleaire aanval kan weerstaan. Deze locatie is niet toevallig gekozen. De ontwikkelaars hebben immers niet alleen een berichtenservice gemaakt, maar een betrouwbare service met een hoog niveau van privacy en beveiliging.

Betekenis en geschiedenis

ProtonMail Logo Geschiedenis

De dienst bestaat al meer dan 7 jaar. In deze periode hebben de ontwikkelaars verschillende wijzigingen aangebracht, gezocht naar verbetermogelijkheden en ook de softwarecomponent geüpdatet. Maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: een stabiele en veilige werking. Dit wordt ook bevestigd op het niveau van visuele identificatie van de webmaildienst. Het logo is niet veranderd sinds de oprichting van ProtonMail.

De eerste versie van de e-mailservice werd in 2013 aan de wereld geïntroduceerd. Gedurende deze periode nam het aantal meldingen van toegenomen controle over gebruikerscorrespondentie op internet toe. De huidige situatie verontwaardigde niet alleen gewone burgers, maar ook wetenschappers. Een van hen kwam op het idee om een ​​dienst te maken waarvan de inhoud alleen door de eigenaren kon worden bekeken. Het was Andy Yen, een student aan Harvard en parttime medewerker van CERN.

Hij was vastbesloten om zijn ontwikkeling tot leven te brengen en wendde zich tot zijn collega’s Wei Song en Jameson Stockman voor hulp. Samen zijn ze erin geslaagd om een ​​unieke e-mailservice te creëren die alle bestaande services overtreft op het gebied van beveiliging. Zo werd de communicatie op internet naar een nieuw niveau getild, waarin een respectvolle houding ten opzichte van de privacy van gebruikers duidelijk te zien is.

Logo ProtonMail

De ontwikkelaars erkennen dat ze tijdens het maken van ProtonMail het beveiligingsniveau van Lavabit, de functionaliteit en het ontwerp van de populaire Gmail-service, evenals enkele Snapchat-add-ons als benchmarks hebben gebruikt. Dit kwam ook tot uiting in de visuele identificatie. Het logo van de nieuwe webmailservice is gemaakt in de beste tradities van de postdiensten.

Er is gekozen voor een discreet kleurenschema voor het ontwerp, dat uit één kleur bestond — rijk blauw. De tint ligt dicht bij een donkere diepe gradiënt, wat een hoog niveau van vertrouwen en betrouwbaarheid aantoont. Daarnaast is de visuele identiteit gebouwd op stabiliteit. Dit blijkt uit de uniforme kleur van alle tekens en hetzelfde lettertype. De afbeelding wordt aangevuld met een slotpictogram voor de inscriptie. Het symboliseert de belangrijkste waarden van de service — veiligheid en privacy.
In de jaren daarna ontwikkelde de e-mailservice zich snel. 2016 was een bijzonder productief jaar, want toen werden mobiele applicaties gemaakt. Add-ons werken nog steeds op zowel Android als IOS. Het logo en de huisstijl zijn niet veranderd.

Het kasteel en de naam van de dienst worden gebruikt als embleem. Het pictogram wordt symbolisch op de eerste plaats geplaatst, omdat het de prioriteitsrichting laat zien. De inscriptie is gemaakt in dezelfde stijl als het kasteel. Over het algemeen ziet het logo er strak en beknopt uit, wat het verlangen naar vertrouwen bevestigt.

Logo lettertype en kleuren

ProtonMail Logo

Het ProtonMail-logo is een voorbeeld van visuele balans. Het combineert op harmonieuze wijze een inscriptie van twee woorden en een stijlvol element in de vorm van een slot. Ze zijn gemaakt in een stevig en donker kleurenschema, wat wordt geassocieerd met betrouwbaarheid en kwaliteit. Een intense diepe blauwtint benadrukt de expressiviteit van het embleem. Het onderscheidt zich goed van andere e-maildiensten. Ook dit vormt de kern van het idee dat ProtonMail een niet-standaard service is.

Voor de inscriptie is een vet schreefloos lettertype gekozen. Twee woorden, hoewel geschreven zonder spaties, vallen op tegen elkaar. Beide zijn met hoofdletters geschreven. Dit is een belangrijk kenmerk, want in een oogopslag op het embleem wordt duidelijk in welke richting de dienst werkt. Bovendien hebben de letters in de naam zachte sneden, wat de strengheid van het logo afzwakt en vertrouwen wekt bij gebruikers.