Powerade Logo

Powerade Logo

Powerade is een merk van isotone sportdranken die naast water vier mineralen bevatten waarmee je de energiebalans snel herstelt na zware lichamelijke inspanning. De ontwikkelaar, fabrikant, distributeur en eigenaar is de Coca-Cola Company. Het wordt voornamelijk in de VS vervaardigd, maar in veel landen van de wereld zijn productievestigingen geopend — dichter bij potentiële consumenten. De lancering van dit merk is 1988.

Betekenis en geschiedenis

Powerade Logo Geschiedenis

Het begon allemaal met de Olympische Spelen van 1988, waarvan Coca-Cola een van de officiële sponsors was. Voor een belangrijk evenement maakte ze een «thematische» drank — Powerade, ontworpen om de verbruikte energie van atleten te herstellen. Het werd meteen een belangrijke concurrent voor PepsiCo’s energieproduct Gatorade.

Het moederbedrijf heeft de samenstelling voortdurend verbeterd, zodat het perfect, heilzaam en veilig voor de gezondheid blijft. Speciaal hiervoor creëerde ze een vooruitstrevende formule, met daarin componenten die een primaire rol spelen bij het herstellen van de energiebalans van het menselijk lichaam. Dit zijn vitamines van groep B — 3, 6 en 12. De fabrikant introduceerde in 2001 een nieuw product.

Logo Powerade

Een jaar later werd een caloriearme sportdrank gelanceerd, met als zoetstof glucosestroop, verzadigd met sucralose, fructose en acesulfaam-kalium. Het is bedoeld voor diegenen die proberen het lichaam niet te verzadigen met suiker. Er zijn ook andere merkproducten bijgekomen, momenteel in totaal 16 (2022) Daarnaast zijn er 6 caloriearme energiedrankjes.

In 2002 heeft Coca-Cola de standaardflessen opnieuw ontworpen en een optie aangeboden die meer in lijn is met progressieve trends. Het resultaat is een container met een ergonomisch handvat. Tegelijkertijd werd het label herzien en werd de bijgewerkte logo-stijl goedgekeurd. In 2009 kocht de fabrikant het gespecialiseerde bedrijf Glacéau en bevestigde daarmee zijn voornemen om niet-koolzuurhoudende dranken te produceren. Nu heeft de eigenaar van het merk Powerade het onder de totale controle van het nieuw verworven bedrijf overgedragen.

1988 — 1990

Powerade Logo 1988-1990

Het debuutlogo is gemaakt in een heel ander ontwerp dan alle volgende opties. Het onderscheidde zich door zijn kleurrijkheid en samenstellende elementen. Het bevatte levensbevestigende kleuren: rood, blauw, geel, groen, personificerende dynamiek, lucht, zon, gazon. Het embleem beeldde een rennende man uit die zich snel over heuvelachtig terrein voortbewoog. Dit bleek uit de strepen naast de atleet en de helling van de rechthoek met de naam van de energiedrank. De inscriptie was grotesk, vet, met de accenten «P» en «A». Bij de eerste ging het been naar beneden en bij de tweede ging de punt omhoog, torenhoog boven de rest van de letters.

1990 — 2002

Powerade Logo 1990-2002

Het merk gebruikte lange tijd een tekstlogo met een minimum aan elementen. Ontwerpers hebben een schuine rechthoek (bijna een parallellogram) veranderd in een trapezium met verschillende breedtes van tegenoverliggende uiteinden. De inscriptie erop werd gewijzigd: het kreeg geometrische schreven, cursief en wit. Daarnaast werd de naam omgezet in hoofdletters, met uitzondering van de letter «a», waarboven een korte balk verscheen. De ontwikkelaars plaatsten een lange regel eronder, in de vorm van een onderstreping in het midden van het woord «Powerade». De achtergrond van alles was een helderblauwe rechthoek.

2002 — 2009

Powerade Logo 2002-2009

Een herontwerp in 2002 bracht een grote update. Het embleem beeldde slechts één lijn af — gekruld, als een lint, dat de interne energie personifieerde. Tegelijkertijd leek het op een vraagteken dat aan de zijkanten werd uitgerekt. De naam van de sportdrank is geschreven in een modern geometrisch lettertype met letters van ongelijke dikte, waarin secties van verschillende breedtes worden gecombineerd. De nadruk lag vooral op «P»: het had slechts één lijn met puntige uiteinden en het was niet gesloten.

2009 – 2019

Powerade Logo 2009-2019

In 2009 stelden de ontwerpers een minimalistisch Powerade-logo voor. Ze verwijderden het grafische gedeelte en lieten alleen de merknaam over. Het was een massieve en strikte inscriptie, gemaakt in zwarte letters op een witte achtergrond. Het lettertype was vierkant, vet, gehakt. De contouren van sommige letters waren niet gesloten — met name «P» en «R» hadden smalle openingen op die plaatsen waar de gebogen lijn de verticale stengel zou moeten raken. Hoewel de hoeken van de «O», «A» en «D» afrondingen hadden, leken ze meer op insnijdingen, wat de tekst ernstiger maakte.

2019 – heden

Powerade Logo 2019

De moderne versie van het embleem weerspiegelt mannelijkheid en innerlijke energie. Om dit te doen, gebruikten de ontwikkelaars een vetgedrukt lettertype met hoofdletters naar boven uitgerekt. Nu brengen ze niet alleen het vermogen om moeilijkheden te weerstaan, maar ook een volledig herstel van kracht over, omdat de personages overlopen van verborgen dynamiek.

De evolutie van het logo van dit merk is voorwaardelijk verdeeld in twee perioden: voor 1994 en daarna. Het was in die tijd dat een beslissende doorbraak in zijn stijl werd opgemerkt: hij ging van een niet-permanent ontwerp naar een permanent ontwerp. Dit komt door de opkomst van een concept dat op harmonieuze wijze een energiedrank vertegenwoordigt. Interne volheid, herstel van kracht, evenwicht bewaren, een gevoel van vastberadenheid en kracht — dit is het belangrijkste voor degenen die constant hoge fysieke inspanning ervaren. Het minimalistische logo lijkt te verkondigen: dit is een serieuze drank voor serieuze mensen in serieuze omstandigheden.

Logo lettertype en kleuren

Powerade Logo

De tekst in het Powerade-logo is gemaakt in het lettertype Gears of Peace — krachtig, vet, met half uitgesneden hoeken, die tegelijkertijd licht afgerond zijn. De twee letters hebben geen verbindingen, dus hebben ze een puntige binnenlijn. Het kleurenpalet is monochroom. Maar het handelsmerk werd niet meteen zwart-wit: eerst probeerde ze felle kleuren, bestaande uit rood, groen, geel en blauw.