Power BI Logo

Microsoft Power BI Logo

Power BI is de multifunctionele business intelligence-software van Microsoft. Het bevat verschillende applicaties die gemeenschappelijke webservices, gateways en visuele ontwerp- en technologietools delen. Het programma is onderdeel van het Microsoft Power Platform en bevat drie basiscomponenten: een query-editor (Power Query), een set en datamodellen (PowerPivot) en een subsysteem voor het bouwen en visualiseren van rapporten (Power View). De dienst werd gelanceerd in 2011 en kreeg verschillende updates.

Betekenis en geschiedenis

Power BI Logo Geschiedenis

De basis voor de analytische software was de ontwikkeling van twee medewerkers van het SQL Server Reporting Services Team — Amir Netz en Thierry D’Hers. Het werd vervolgens overgenomen door Ron George, die een digitaal product op de markt bracht met de naam Project Crescent. Het werd voor het eerst vrijgegeven aan het publiek in de zomer van 2011 naast SQL Server Codename Denali. Later doopte Microsoft het programma om naar Power BI en introduceerde het als een van de functionele tools voor Office 365. Dit gebeurde in 2013.

Aanvankelijk was het hulpprogramma gebaseerd op Microsoft Excel-invoegtoepassingen, maar toen breidde het ontwikkelaarsbedrijf zijn mogelijkheden uit door verschillende extra opties te introduceren. De kring van potentiële gebruikers is ook groter geworden, omdat het eerder was ontworpen voor individuele analisten en kleine ondernemingen die geen eigen ontwikkelde IT-infrastructuur hebben. In deze versie is het product in 2015 aan het publiek aangeboden.

In 2017 verscheen binnen Power BI een aparte editie van Report Server en een gespecialiseerde versie van Desktop RS. Dit zijn cloudgebaseerde business intelligence (BI)-services, evenals een desktopinterface. Ze worden aangevuld met interactieve informatiepanelen, zoeken, ontdekken, voorbereiden en opslaan van informatie. Het belangrijkste verschil tussen de service en analogen is het laden van aangepaste visuele gegevens. De hele essentie van digitale technologieën wordt weerspiegeld in een eenvoudig logo dat twee wijzigingen heeft ondergaan.

2013 – 2016

Microsoft Power BI Logo 2013-2016

Het bedrijfslogo bevatte nooit een tekstgedeelte, wat de ernst en onafhankelijkheid van de dienst ten opzichte van conventionele programma’s benadrukte. Aanvankelijk bestond het uit een contourscherm en een vergelijkingsgrafiek. Het display was gemaakt in de vorm van een open lijn die een rechthoek vormde waarin een pc- of laptopmonitor goed te herkennen was. Onderaan waren vier brede kolommen van verschillende hoogtes: de kortste was het linkerelement, de hoogste was het rechterelement. Alle hoeken waren afgerond en de lijn had vloeiende overgangen, waardoor gebruikers een gevoel van absolute veiligheid kregen.

2016 — 2020

Microsoft Power BI Logo 2016-2020

De ontwerpers hebben het scherm recht gedraaid (daarvoor was het naar de zijkant gedraaid) en de dikte van de bezel verminderd. Bovendien was het uit de negatieve ruimte gevormde scherm veel breder dan voorheen. Ondanks het feit dat de ontwikkelaars de hoeken glad lieten, waren de uiteinden van de lijn afgesneden en hadden ze een gladde rand. Maar de auteurs van de grafiek hebben de kolommen juist nog meer afgerond. Tegelijkertijd was hun lengte anders en stonden ze afgewisseld, zonder duidelijke volgorde. De kleur van het logo is iets lichter geworden en in plaats van donkergeel is er bleek goud verschenen.

2020 – heden

Microsoft Power BI Logo 2020

Het huidige embleem lijkt op geen enkele manier op het debuutembleem, omdat het tot een minimum is teruggebracht. Het bevat geen frame in de vorm van een display: de ontwerpers hebben het eindelijk verwijderd. Van de vorige versie bleef alleen een staafdiagram over, bestaande uit drie grote elementen. Ze zien eruit als verticale rechthoeken met afgeronde hoeken. Elk van hen is in zijn eigen kleur geverfd — van lichtgeel tot donker zand.

Logo lettertype en kleuren

Power BI Logo

Het logo werd voortdurend gemoderniseerd en evolueerde van een complexe configuratie naar een eenvoudige. Dit voegde moderniteit en duidelijkheid toe, zodat de aandacht van gebruikers meteen naar het diagram werd geklonken. Ook het aantal kolommen is gewijzigd: het is teruggebracht van vier naar drie.

Logo Power BI

Het embleem bestaat alleen uit grafische symbolen, dus er staat niets in behalve het pictogram. Het kleurenpalet is altijd in het spectrum van pastel-gouden tinten gebleven. Het gebruikte lichtgeel, gouden, donker zand.