PG&E Logo

PG&E LogoPG&E is een Amerikaanse leverancier van elektriciteit en aardgas die de meeste 5,2 miljoen huishoudens in Californië bedient. Het wordt erkend als de belangrijkste dochteronderneming van de gelijknamige PG&E Corporation en staat onder controle van de California Public Utilities Commission. De dienst is ook een van de zes gereguleerde entiteiten die eigendom zijn van investeerders in de IOU-hulpprogramma’s. De volledige naam van de organisatie staat voor Pacific Gas & Electric Company. Het werd opgericht door ondernemer George H. Roe na Gold Rush en is sinds 1905 op de markt. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad San Francisco, Californië, in het gelijknamige hoogbouwgebouw.

Betekenis en geschiedenis

PGE Logo

In de jaren 1850 werd industrieel gas gebruikt als bron voor straatverlichting in de Verenigde Staten. De belangrijkste gasfabrieken waren geconcentreerd in het oostelijke deel van Amerika, maar die waren er niet in het westelijke deel. Deze industrie bestond daar eigenlijk niet. De grootste straat van San Francisco werd verlicht met olielampen. Toen toonden de drie gebroeders Donahue (Peter, James en Michael) belangstelling voor de productie en levering van gas. Later kreeg ze gezelschap van Joseph G. Eastland, ingenieur bij de gieterij van Union Iron Works. Haar taken omvatten het volledig verzamelen van informatie over gastechnologie.

In de zomer van 1852 diende Michael Donahue een aanvraag in bij de Gemeenschappelijke Raad van de stad San Francisco om een ​​gasfabriek en een pijp te bouwen. Nadat het besluit was goedgekeurd, registreerden de broers samen met de ingenieur onmiddellijk het bedrijf San Francisco Gas, dat een maatschappelijk kapitaal van $ 150.000 ontving. Het werd de eerste gasonderneming aan de westkust. Het officiële zegel droeg de slogan «Fiat Lux» — de slogan van de University of California.

In het eerste jaar van haar bestaan ​​had het nieuwe bedrijf slechts 237 klanten. Maar na 12 maanden verdubbelde hun aantal, enzovoort, jaar na jaar. Geleidelijk aan kwam de organisatie in een fase van actief werk aan de ontwikkeling van een monopolie in het westen. Daarom begon ze concurrenten te absorberen. Als gevolg hiervan verscheen in het voorjaar van 1873 een nieuwe vertegenwoordiger van de gasmarkt — de San Francisco Gas Light Company. Het is het resultaat van de fusie van de San Francisco Gas Company met twee gespecialiseerde bedrijven: City Gas Company en Metropolitan Gas Company.

In 1896 fuseerde de nieuw gevormde structuur met de elektriciteitsleverancier Edison Light and Power Company. De verhuizing bracht een oplossing voor de problemen voor beide bedrijven, elimineerde de concurrentie, leverde besparingen op en spoorde de San Francisco Gas and Electric Company aan. Al die tijd dacht het management niet serieus na over zijn eigen identiteit — het was erop gericht het hoofd boven water te houden en een monopolie te verwerven. Daarom heeft het bedrijf maar één logo.

Het embleem werd in 1905 geïntroduceerd, gelijktijdig met de officiële registratie van de gas- en elektriciteitsleverancier in de regio. Volgens experts is het nog steeds niet veranderd en wordt het in zijn oorspronkelijke vorm gebruikt, wat een verticale rechthoek van lichtblauwe kleur vertegenwoordigt.

Onderaan het logo staat de afkorting voor San Francisco Gas and Electric. Hoofdletters «P», «G» en «E» worden uitgetrokken en wit geverfd. Het logogram van de unie “en” (&) die ze scheiden heeft een gele kleur van het warme spectrum en is geplaatst in een naar boven gerichte driehoek. De letters hebben geen onderrand, waardoor het lijkt alsof ze versmelten met de ruimte eromheen.

Logo lettertype en kleuren

Logo PGE

Gedurende het hele bestaan ​​van het bedrijf had het maar één logo. Het werd goedgekeurd tijdens de officiële oprichting van het bedrijf en is het resultaat van vele fusies. In stijl is het een eenvoudig bord met een korte naam voor een gas- en elektriciteitsleverancier. De achtergrond van de afkorting is een verticale rechthoek. Van de ampersand is de onderkant afgesneden, dus het ziet eruit als een lamp. Er gaat een scherpe witte driehoek uit omhoog.

Het logo maakt gebruik van een lettertype uit de Sans Serif-familie: glad, grotesk, langwerpig, vet. Alle letters zijn in hoofdletters. Het embleempalet is symbolisch en staat voor aardgas (brandstofblauw, kleur # 0e8ac6) en elektriciteit (warm geel # fdb90b). Wit is neutraal en geïntroduceerd voor contrast.