IKEA Logo

IKEA Logo

IKEA is een Nederlandse bedrijvengroep die in 1943 in Zweden is ontstaan. Ze is gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en verkoop van meubels en interieurartikelen, waarvoor ze meer dan 400 winkels heeft geopend. Dankzij het moderne ontwerp en de betaalbare goederenprijs is het een megapopulair handelsmerk. Tegenwoordig is het een favoriete winkelbestemming geworden voor miljoenen mensen over de hele wereld. De oprichter is Ingvar Kamprad. Het hoofdpunt bevindt zich in Delft (Nederland).

Betekenis en geschiedenis

IKEA Logo Geschiedenis

Wat is IKEA?

IKEA is een Nederlands bedrijf dat meubels en huishoudelijke artikelen vervaardigt en vervolgens doorverkoopt aan een internationale winkelketen. De lage kosten van producten zijn te danken aan lagere montagekosten: kopers moeten zelf monteren wat ze hebben gekocht. De organisatie bestaat sinds 1943.

Het bedrijf kreeg een jaar na de opening — in 1951 — een eigen logo. Het is gebaseerd op een acroniem dat bestaat uit de naam van de oprichter en de naam van het dorp waar hij werd geboren. Daarom staat IKEA voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. In de loop der jaren heeft het bedrijf meer dan tien emblemen gehad.

1951 — 1952

IKEA Logo 1951-1952

De debuutversie ziet eruit als een klassieke postzegel gemaakt met zegellak. Deze werden vroeger op pakjes, aangetekende en waardevolle brieven gezet. Deze associatie is niet toevallig en komt voort uit het feit dat Ingvar al sinds zijn jeugd zaken doet: hij kocht kleine goederen in bulk en verkocht ze in de detailhandel, bezorgde ze persoonlijk bij hen thuis of stuurde ze per post. In het midden van het logo staat het woord «ikea» in kleine letters, en eromheen staat in hoofdletter «Kvalitets Garanti».

1952 — 1957

IKEA Logo 1952-1957

Tijdens deze periode werd het embleem vereenvoudigd, waardoor een witte inscriptie op de kaki achtergrond achterbleef met de naam van het bedrijf. Het diende als handelsmerklabel.

1952 — 1953

IKEA Logo 1952-1953

Tegelijkertijd werd een andere variant ontwikkeld. Het toont een bruine achtergrond in de vorm van een vlek en verschillende inscripties: de naam van het bedrijf, de aanduiding van het jaar van uitgifte van de catalogus en de naam van het geboortedorp van de oprichter. De driedelige «vlek» is omsloten door een bruin-beige rechthoek met verticale strepen.

1953 — 1955

IKEA Logo 1953-1955

In 1953 werd de achtergrond vereenvoudigd door er één kleur (beige) van te maken. Alleen het woord «IKEA» bleef in het centrale element staan ​​en «Agunnaryd» werd rechtsonder geplaatst.

1955 — 1956

IKEA Logo 1955-1956

De ontwerpers hebben de kleuren en vorm van het logo veranderd. Het ziet er nu uit als een zwarte rechthoek met gele elementen erin.

1956 — 1957

IKEA Logo 1956-1957

Een jaar later verscheen er nog een optie: een beige vierkant met een zwarte lijn langs de rand.

1957 — 1958

Mobel IKEA Logo 1957-1958

Toen het bedrijf zijn naam veranderde in Möbel-IKEA en zijn eigen meubelproductie lanceerde, werd het logo opnieuw ontworpen. De ontwikkelaars voerden de basiskleur op naar neongeel en plaatsten er een zwarte achtergrond op met witte IKEA-letters.

1958 — 1962

Mobel IKEA Logo 1958-1962

De veranderingen van die jaren hadden alleen betrekking op het kleurenpalet: helder geel werd vervangen door zwart en de achtergrond in de vorm van een «vlek» werd een diagonaal ovaal gemaakt.

1962 — 1967

Mobel IKEA Logo 1962-1965

Mobel IKEA Logo 1966-1967

In 1962 werd het horizontale ellipslogo gelanceerd. In de eerste versie bevonden de inscripties zich boven en onder, in de tweede — onder, maar op een andere achtergrond.

1967 — 2019

IKEA Logo 1967-2019

Dit is een legendarische tijd in de geschiedenis van het bedrijf, omdat het zijn definitieve naam kreeg: IKEA zonder het Scandinavische bord boven de letter «E».

1981 — 1982

IKEA Logo 1981-1982

In die jaren gebruikte het merk een rode versie van het hoofdlogo.

1982 — 2019

IKEA Logo 1982-2019

In 1982 werden alle merknamen gewijzigd. Maar de veranderingen hadden geen invloed op de vorm, details, letters — alleen de kleur van het logo werd herzien. Het was toen dat het bedrijf voor het eerst zijn legendarische blauwe en gele palet kreeg. Het in Stockholm gevestigde ontwerpbureau Seventy heeft ook het handelsmerk en de alternatieve versie gemaakt.

2019 — heden

IKEA Logo 2019-vandaag

Het huidige embleem is lichter van kleur dan alle voorgaande versies. In de horizontale rechthoek bevindt zich een smal ovaal, waarin het opschrift «IKEA» staat. Het belangrijkste hoogtepunt van het logo is de gulden snede met de ideale aspectverhouding en geverifieerde verhoudingen.

Logo lettertype en kleuren

IKEA Logo

Zowel vroege als late versies hebben één kenmerkend element: de bedrijfsnaam in het middengedeelte. Afhankelijk van het jaar wordt het altijd aangevuld met enkele geometrische vormen: een ovaal, een cirkel, een vierkant, verticale lijnen, een rechthoek.

De inscripties op de logo’s zijn zo eenvoudig mogelijk: de letters zijn glad, strikt, gelijkmatig, schreefloos. Sinds 1967 is het woord «IKEA» het overheersende woord geworden, dat is geschreven in een breed, massief lettertype dat wordt geassocieerd met zwaar meubilair.

Het kleurenschema is niet van hetzelfde type: in verschillende jaren heersten bruin, beige, grijs, kaki en rood erin. Na het herontwerp van 1982 verscheen de kenmerkende combinatie van geel en blauw.

Waar staat het IKEA-logo voor?

Het logo van het IKEA bedrijf wordt vertegenwoordigd door de naam, die staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. De eerste twee woorden duiden de naam en achternaam van de oprichter aan, de derde en vierde - de plaats waar hij als kind woonde. De combinatie van geel en blauw is een eerbetoon aan het kleurenschema van de vlag van Zweden, omdat de handelsgroep oorspronkelijk in dat land was gevestigd.

Waarom heeft IKEA hun logo veranderd?

Weinigen weten het, maar IKEA heeft zijn logo in 2019 gewijzigd om de naam leesbaarder te maken op fysieke en digitale media. De ontwerpers hebben de letterruimte A iets vergroot, de afstand tussen de horizontale strepen E vergroot, de letterafstand verkleind en het geregistreerde handelsmerkteken naar de rechterbovenhoek naast het woord verplaatst.

Welk lettertype is het IKEA-logo?

Het lettertype dat is gebruikt om het logo voor de handelsgroep te ontwerpen, heet Ikea Sans. Het is gemaakt voor individueel gebruik en is gebaseerd op Futura. Het is een gewaagde grotesk met contrasterende lijndikte.