BP Logo

BP Logo

BP is een van de grootste multinationale olie- en gasproducerende bedrijven ter wereld. Het bestaat sinds 1909 en is opgericht door de ondernemer William Knox D’Arcy. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen (VK).

Betekenis en geschiedenis

BP Logo Geschiedenis

Wat is BP?

BP is een van de zeven grootste olie- en gasbedrijven ter wereld, die behoort tot de zogenaamde «supermajors». Naast de winning en verwerking van fossiele brandstoffen houdt zij zich bezig met de productie van brandstoffen en smeermiddelen en ontwikkelt zij ook projecten op het gebied van duurzame energiebronnen. De organisatie kreeg haar huidige naam in 2001, met de initialen «British Petroleum».

Aanvankelijk heette het bedrijf Anglo-Persian Oil Company, omdat het zich richtte op de olie- en gasproductie in de Perzische regio. Bovendien maakte het deel uit van de structuur van de Burmah Oil Company, zijnde haar dochteronderneming. Nu is het een grootschalig bedrijf dat met professionele aandacht 70 landen bestrijkt. Het embleem is geëvolueerd van een eenvoudige monochrome afkorting tot complexe kleurenafbeeldingen.

1920 — 1930

BP Logo 1920-1930

Het officiële debuutlogo van het olie- en gasproductiebedrijf verscheen in 1920. Het middelpunt was een verkorte versie van de nieuwe naam, British Petroleum. De letters «BP» zijn het belangrijkste en enige detail van de merknaam geworden. Ze zijn tussen aanhalingstekens geplaatst, zwart geverfd en tegen een volledig witte achtergrond geplaatst. Het logo zou geen enkele persoonlijkheid hebben gehad zonder de unieke tekens met kenmerkende scherpe schreven en ruitvormige hoeken.

1930 — 1947

BP Logo 1930-1947

Gedurende de volgende 17 jaar heerste er een uniek bedrijfssymbool, waarvoor de ontwerpers de afkorting «BP» op het heraldische schild plaatsten. Het heeft een zwarte rand en dezelfde zwarte letters in het midden. De auteur van deze variant is AR Saunders.

1947 — 1961

BP Logo 1947-1961

In 1947 besloot de directie het logo te verbeteren en bestelde een kleurenversie. Als gevolg hiervan werd het schild kleurrijk — gedempt groen. Het werd omlijnd door een dunne gele streep, en in het midden was er dezelfde inscriptie als voorheen — «BP», maar zonder aanhalingstekens en in kleur. Om de letters volume te geven, gebruikten de kunstenaars zwarte schaduwen, die rechts werden geplaatst.

1961 — 1989

BP Logo 1961-1989

Aan het begin van deze periode is een groep ontwerpers begonnen met het vernieuwen van het logo. Ze werden geleid door de bekende specialist Raymond Loewy. De vorm en vorm van de merknaam bleven hetzelfde, alleen de kleur werd veranderd. De kunstenaars veranderden het groen in groenblauw, verwijderden de rand van het schild, verwijderden de schaduwen en maakten de inscriptie duidelijk geel, dicht bij een gouden tint. De tekens waren ook veranderd, maar de schreven werden niet aangeraakt — ze bleven scherp en hadden dezelfde vorm.

1989 — 2000

BP Logo 1989-2000

Na bijna 20 jaar het logo te hebben gebruikt, besloot het bedrijf opnieuw om het opnieuw te ontwerpen, gekoppeld aan een herziening van het bedrijfsimago. Dit keer wendde ze zich tot Siegel & Gale voor hulp. Ze bood een heel andere optie aan, passend bij de progressieve stijl.

Als gevolg hiervan is groen echt groen geworden — een rijk palet, evenals geel, veranderde in een zonnige kleur. Het schild was aan de onderkant verdikt en had aan de bovenkant geen scherpe uitsteeksels. De letters werden cursief gedrukt met een lichte helling naar rechts.

2000 — heden

BP Logo 2000-vandaag

British Petroleum heeft een nieuw embleem onthuld als reactie op de reactie van de pers op onbevredigende veiligheidsnormen. Het idee van zonneschijn wordt erin zo nauwkeurig mogelijk gerealiseerd, aangezien de grafische «bloem» op de zon lijkt, en daarom kreeg het de naam Helios.

Het jaar 2000 was een keerpunt voor het logo, omdat het de verouderde norm verliet. De progressieve ontwikkeling van Landor Associates symboliseert echt de stralende energie van het hemellichaam. Aan de rechterkant van de afbeelding staat de kleine «bp», afgeleid van de nieuwe naam van het bedrijf, Beyond Petroleum.

Logo lettertype en kleuren

BP Logo

De eerste honderd jaar gebruikte het olie- en gasbedrijf symbolen die waren gebaseerd op de afkorting BP in het schild van de ridder. Met de komst van de 21e eeuw veranderde het embleem radicaal en verlegde de nadruk naar grafische afbeeldingen.

In de oude versies stond het tekstgedeelte voorop, dus er werd veel belang aan gehecht. De doppen hadden schreven en een brede zoom, wat de duurzaamheid en kracht van het bedrijf benadrukte. Op het nieuwe logo is het lettertype modern en stijlvoller — glad, afgerond, schreefloos, met een goed gespeeld «spiegelachtig» schrift van kleine letters «bp».

Logo BP

Wat betreft kleur, de hele evolutie van het embleem is een transformatie van het palet. De originele versie is zwart en wit. Toen verschenen er groen en geel van verschillende tinten in.

Wat betekent het BP-symbool?

Het huidige BP-embleem werd Helios genoemd naar een zonnegod uit de oude Griekse religie. In feite is het een zonnebloembloem, die bestaat uit een wit centrum en drie rijen bloembladen: geel, geelgroen en groen. Maar het florale element is veel meer dan het lijkt. Het symboliseert energie in al zijn verschijningsvormen.

Waarom heeft BP hun logo veranderd?

Olie- en gasgigant BP heeft het logo in een nieuw jasje gestoken als onderdeel van een nieuwe marketingcampagne die 200 miljoen dollar heeft gekost. Het embleem in de vorm van een zonnebloem moest het milieuimago van de organisatie benadrukken, zodat duidelijk werd dat ze niet alleen bezig was met de winning van fossiele brandstoffen, maar ook met de productie van alternatieve energiebronnen, wat bijdroeg aan de verbetering van de omgeving.