Bosch Logo

Bosch Logo

Bosch is een van de wereldleiders in de productie van professionele en huishoudelijke elektrische producten. Het maakt deel uit van de structuur van het gelijknamige bedrijf Robert Bosch GmbH, opgericht in 1886, en is een van de vier divisies. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Gerlingen (Duitsland).

Betekenis en geschiedenis

Bosch Logo Geschiedenis

Wat is Bosch?

Het is een merk van het Duitse concern Robert Bosch GmbH, dat onderdelen produceert voor auto’s, tuinmachines, huishoudelijke apparaten, bouwmachines, beveiligingssystemen, energiebesparende technologieën en de industrie. Het bedrijf is vernoemd naar de maker, de Duitse uitvinder Robert Bosch, die de werkplaats in 1886 opende.

Het merk staat bekend om zijn onovertroffen productkwaliteit en heeft daarom een ​​uitstekende reputatie opgebouwd. Tegenwoordig is het embleem gemakkelijk herkenbaar in alle uithoeken van de wereld: er is veel vraag naar merkproducten, omdat producten met het Bosch-logo door een groot aantal kopers worden vertrouwd.

Door de jaren heen is het bedrijf verschillende keren van visuele identiteit veranderd, maar altijd binnen de kaders van zijn concept gebleven: kwaliteit, duidelijkheid, eenvoud. De eerste opties weerspiegelden de oorspronkelijke reikwijdte van de onderneming: het was gespecialiseerd in de vervaardiging van apparaten met magnetische bobines.

1900 — 1907

Robert Bosch Logo 1900-1907

Het debuutlogo van de technische reus verscheen in 1900, aangezien het handelsmerk pas in 1899 officieel werd geregistreerd. Het embleem bestond uit de voor- en achternaam van de oprichter, Robert Bosch, met aan de zijkanten twee patronen. Het lettertype is dun, elegant, met de nadruk op «R» (ze heeft een gestrekt been) en «B» (de binnenste streep bevindt zich diagonaal). De tweede helft werd ingenomen door de afbeelding van een magnetische spoel en bouten met elektrische ontladingen die in verschillende richtingen fonkelden.

1907 — 1913

Bosch Logo 1907-1913

Dit is een belangrijke periode in de evolutie van het logo, aangezien het een nieuw ontwerp kreeg dat als basis diende voor alle andere varianten. De ontwerpers hebben het symbool visueel lichter gemaakt. Ze hebben de naam afgekapt, waardoor alleen «Bosch» overblijft. Het woord is geschreven in een breed cursief lettertype met geometrische puntige letters, en het element aan de linkerkant is half zo groot gemaakt. De elektromagnetische spoel is daarentegen vergroot met een focus erop. Uitgaande stroomontladingen worden nu naar rechts en links geleid en bovenaan wordt een kabelsimulatie weergegeven.

1913 — 1925

Bosch Logo 1913-1925

In 1914 werd een herontwerp uitgevoerd, waardoor de merknaam werd herzien. Het heeft een moderne en minimalistische uitstraling gekregen. Het embleem bestaat nu uit vijf versmolten letters in een klassiek schreefloos hoofdlettertype. De symbolen zijn dik, gestippeld, grijs, omlijnd met een dunne omtrek. Het grafische gedeelte is vereenvoudigd: het bevat alleen een elektromagnetisch element omgeven door een ring.

1925 — 1981

Bosch Logo 1925-1981

In 1925 verwaterden de ontwikkelaars zwart-wit met felrood, dus het logo begon er veel helderder en relevanter uit te zien. Het was dit palet dat werd voortgezet in latere wijzigingen. Scharlaken hoofdletters van gemiddelde dikte en de zwarte omtrekmarkering aan de linkerkant steken af ​​tegen de witte achtergrond en trekken de aandacht van de consument.

1981 — 2002

Bosch Logo 1981-2002

De ontwerpupdate gedurende deze jaren bracht geen significante veranderingen met zich mee. De verschillen met de vorige versie zitten alleen in de verdikking van het lettertype in de bedrijfsnaam en de lijnen van de elektromagnetische spoel. Bovendien werd intensiteit toegevoegd aan het rood. In deze vorm bestond het embleem 20 jaar.

2002 — 2018

Bosch Logo 2002-2018

De overgang naar het nieuwe millennium vereiste een moderne versie. Daarom stelden de ontwerpers een driedimensionaal logo voor, waarvoor ze een «metallic» ontwerp gebruikten. Ze maakten de afbeelding zilvergrijs, voegden helderheid toe aan de letters en vergrootten de afmetingen.

2018 — heden

Bosch Logo 2018-vandaag

Na 17 jaar besloot Bosch de visuele identificatie weer te vereenvoudigen, dus retourneerden ze het oude 2D-logo. Tegelijkertijd behield ze een grijs palet om de verbinding met techniek te benadrukken. Dit is hoe een donkere as magneetspoel verscheen in een cirkel. De letters blijven hetzelfde: eenvoudige, gladde hoofdletters met gladde afgeschuinde randen.

Logo lettertype en kleuren

Bosch Logo

Het huidige logo van de leider in elektrische producten weerspiegelt de kracht en het erfgoed van het merk en toont de vooruitgang en groei van het moederbedrijf. Strakke, eenvoudige lijnen brengen zijn directheid en toegankelijkheid over. Heldere kleuren staan ​​voor de energie die producten geven, en grijs symboliseert professionaliteit, bruikbaarheid en betrouwbaarheid.

Logo Bosch

Het bedrijf heeft een eigen brandbook waarvoor het corporate font Bosch Family speciaal is gemaakt. Bosch gebruikt een paar lettertypen van twee grotesken: dikke, zware letters voor het logo en lichte dunne letters voor de slogan.

Wat betekent het Bosch-symbool?

Het mysterieuze H-vormige icoon bestaande uit twee halve ovalen en een rechthoek is eigenlijk een vereenvoudigde weergave van een van de componenten van de magneto-elektrische machine die het eerste Bosch-product was.

Wat is de oorsprong van het Bosch-logo?

Het originele logo van het Duitse bedrijf bestond uit een grafische afbeelding van een anker (een onderdeel van een magneto-elektrische machine) in een magnetische behuizing. Er kwamen elektrische ontladingen van hem. Aan de rechterkant stond de naam van de persoon die het bedrijf heeft opgericht: ROBERT BOSCH.