Barbie Logo

Barbie Logo

Barbie is een pop die geliefd is bij vele generaties meisjes. Haar volledige naam is Barbara Millicent Roberts. Het is ontwikkeld in 1959 in de Verenigde Staten. De auteur van de pop voor kinderen van drie tot veertien jaar is Ruth Handler, de vrouw van Elliot Handler, de eigenaar van het speelgoedbedrijf Mattel.

Betekenis en geschiedenis

Barbie Logo Geschiedenis

Wat is Barbie?

Barbie is een speelgoedmerk uit Amerika. De merknaam werd de eigen naam van de poppen, die voor het eerst verschenen in 1959. Lange tijd waren ze de best verkochte poppen ter wereld, maar na de oprichting van Bratz begon hun populariteit af te nemen. De belangrijkste merkeigenaar en poppenfabrikant is het moederbedrijf Mattel.

De volwassen pop met veel outfits en accessoires was zo geliefd bij de meisjes dat het snel wereldwijd populair werd en een echt merk werd. Het logo verscheen tegelijkertijd met het speelgoed en heeft in de loop van de jaren ongeveer vijf wijzigingen ondergaan. In eerste instantie werd de merknaam met de hand cursief gedrukt en daarna kreeg het een ander ontwerp, naarmate Barbie’s ontwerp zich uitbreidde.

1959 — 1975

Barbie Logo 1959-1975

Het originele embleem is handgeschreven in een kinderlijke en semi-glamoureuze stijl. De eerste letter is een hoofdletter, de rest is een kleine letter. De laagste zijn ‘a’, ‘r’ en ‘e’. De bovenste lus van de tweede «b» in hoogte was bijna gelijk aan de hoofdletter «B». Dankzij de stip ziet het ‘i’-teken er vrij groot uit en slechts iets minder dan de’ b ‘in grootte.

Het tekstsymbool heeft twee highlights. De belangrijkste is springende letters, die willekeurig zijn gerangschikt, en niet op rangorde. Ze hebben niet alleen de bovenkant, maar ook de onderkant compleet anders, waardoor het logo als licht en ontspannen wordt ervaren. Zo’n stilistisch apparaat ondersteunt een speelse sfeer, luchtigheid, naïviteit en charme. Een extra functie is de krul bij de hoofdletter «B». Het bevindt zich aan de onderkant en is naar binnen gericht en vormt een miniatuurovaal.

1975 — 1991

Barbie Logo 1975-1991

Het debuutlogo werd meer dan 15 jaar gebruikt, waarna het opnieuw werd ontworpen. Een poging om de merknaam te moderniseren leidde tot de opkomst van een driedimensionale naam — praktisch, zonder enige achtergrond in de vorm van een vreugdevolle stemming. De nadruk ligt op de nauwkeurigheid en schaduw die het woord een 3D-effect geven.

Alle letters in het logo hebben dezelfde hoogte en zijn kleine letters, met uitzondering van de hoofdletter «B». De lijn is plat en de karakters zijn gerangschikt alsof ze in een lijn staan. Het enige dat de zwaartekracht van het embleem verdunt, is de inscriptie die omhoog gaat, omdat het woord diagonaal wordt geplaatst. Deze techniek spreekt van een gevoel van geluk en de aanwezigheid van optimisme. De meest ongebruikelijke letter is ‘B’, bestaande uit twee sierlijke krullen. De rest lijkt langwerpig en breed vanwege te grote schaduwen.

1991 — 1999

Barbie Logo 1991-1999

In 1991 besloten de ontwerpers om het logo terug te geven aan de vrolijkheid en het kindergemak. Ze verlichtten het door enorme onderdelen te verwijderen. De vorm van de letters bleef ongewijzigd, waardoor de extra krullen van «B» werden verwijderd. Deze optie werd ondanks de ingetogen schrijfstijl veel interessanter gevonden. Kleine letters «b» en «i» hebben nu bijna dezelfde hoogte.

1999 — 2004

Barbie Logo 1999-2004

In 1999 hebben de ontwikkelaars van het logo het opnieuw herzien. Als gevolg hiervan werd de inscriptie cursief met een lichte helling naar rechts. De hoofdletter «B» heeft de lagere innerlijke krul teruggegeven, wat hem luchtig en elegant maakt. Het woord «Barbie» alsof het met de hand in één keer is geschreven, zonder de verbinding tussen de personages te onderbreken. De kleur van het logo is bijna rood.

2004 — 2005

Barbie Logo 2004-2005

De vorige versie van het embleem duurde slechts een jaar, waarna het werd aangepast. Kunstenaars maakten de eerste letter vegen en vet, dus de boven- en onderkant gaan ver voorbij de voorpoten. Symbolen zijn geschreven zonder een interne verbinding en zijn anders gerangschikt, daarom ziet de naam er galopperend uit. Kleine letters «b» kregen een paardenstaart en «i» kreeg een bloem met vijf bloembladen ter vervanging van de stip. Dus zorgde de bedrijfsleiding ervoor dat het logo zo kinderachtig mogelijk werd.

2005 — 2009

Barbie Logo 2005-2009

Na vier jaar gebruik werd het logo opnieuw getransformeerd: de bloem verdween en de plaats werd vervangen door een klassieke stip. De letter ‘a’ bleef niet gesloten en de ‘e’ met het been naar boven gestrekt.

2009 — heden

Barbie Logo 2009-vandaag

Nu wordt het in 1959 goedgekeurde debuutembleem gebruikt. Het wordt zonder wijzigingen geaccepteerd en erkend als referentie zowel in stijl als in kleur.

Logo lettertype en kleuren

Barbie Logo

Al jaren bestaat het merk Barbie, ontwerpers hebben alleen het woordgedeelte in het logo gebruikt — er is nooit een afbeelding in geweest. Het woord staat diagonaal en wordt van onder naar boven gelezen.

Logo Barbie

De koptelefoon van het embleem is individueel, voornamelijk cursief en met de hand geschreven. De kleur sinds het verschijnen van het merk is zachtroze, snoep, dat is al jarenlang.