Pfizer Logo

Pfizer Logo

Pfizer is een innovatief Amerikaans bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling, productie en verkoop van biotech- en farmaceutische producten. Het assortiment bestaat uit medicijnen en vaccins voor het oplossen van neurologische, endocrinologische, cardiologische, oncologische, immunologische problemen. Het verkoopt 50 procent daarvan in de VS, 8 procent in Japan en China en 36 procent in andere landen. Zo staat het bedrijf volgens de Fortune 500 op de 64e plaats in de wereld, en volgens de resultaten van de inkomsten gepubliceerd door Forbes Global 2000 — 49. De oprichters zijn Charles Pfizer en Charles F. Erhart. Ter ere van een van hen kreeg ze haar naam. Het jaar van oprichting is 1849. De locatie van het hoofdkantoor is New York, in de buurt van Manhattan.

Betekenis en geschiedenis

Pfizer Logo Geschiedenis

Het logo van dit bedrijf markeert de dozen van veel populaire medicijnen, omdat het onafhankelijk hun formules heeft afgeleid, getest en in productie heeft genomen. Ze heeft een lijst met permanente medicijnen waar enorm veel vraag naar is en die consequent miljarden dollars opleveren. Vóór zo’n succes ging het op een netelig pad, beginnend in 1849, toen het werd geopend door twee neven die vanuit de Duitse stad Ludwigsburg in de Verenigde Staten aankwamen.

In de beginjaren concentreerde het bedrijf zich op de productie van chemicaliën en had het hoofdkantoor aan Bartlett Street in Williamsburgh. Daar produceerden Pfizer en Erhart santonine, een antiparasitair middel. Maar hij was het niet die het bedrijf naar populariteit leidde, maar citroenzuur, vervaardigd in de jaren 1880. Zakenlieden gebruikten al hun winst om laboratoria, kantoren en industriële locaties uit te breiden, en hadden zich niet alleen stevig gevestigd in Brooklyn, maar ook in aangrenzende gebieden. In 2009 sloot de fabriek daar echter en verhuisde het bedrijf naar Clinton Hill.

In 1906, toen Charles Pfizer stierf, bedroeg het inkomen van het bedrijf meer dan $ 3 miljoen. Ze maakte moeilijke jaren door tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de kanalen voor de aanvoer van grondstoffen uit Italië voor de productie van de belangrijkste producten werden geblokkeerd. Daarna gingen de experts aan de slag met hun eigen ontwikkelingen en gingen op zoek naar een alternatief in chemische formules.

Verder gingen de activiteiten van het bedrijf met sprongen vooruit: het deed onderzoek, deed ontdekkingen en voorzag de wereld van steeds geavanceerdere medicijnen. Om de productiekosten te verlagen, lanceerde het bedrijf vestigingen over de hele wereld. De lijst met gebieden waar ze werkte is ook uitgebreid. Dus raakten experts geïnteresseerd in schimmel- en hartziekten en boden ze innovatieve medicijnen aan. Tijdens de coronaviruspandemie was Pfizer een van de eersten die een vaccin tegen COVID-19 creëerde en uitbracht.

Door de geschiedenis heen heeft het bedrijf logo’s veranderd om zichtbaar te blijven bij veel concurrenten. Omdat visuele herkenning voorop staat, en pas daarna interesse in producten. Ze voerde de laatste identiteitsupdate uit in 2021, tijdens de introductie van de nieuwste remedie tegen coronavirusinfectie.

1849 — 1948

Chas Pfizer & Company of New York Logo 1849-1948

Aanvankelijk heette het bedrijf Charles Pfizer & Co., Inc. Dat was ook terug te zien in het embleem. Het centrale deel werd ingenomen door een rechthoek met een monogram gevormd uit de eerste letters van elk woord in de naam. Het monogram was omgeven door een brede band met een uitgebreide versie van de titel. Hieronder was een indicatie van de locatie van het bedrijf — «New York». De letters waren in hoofdletters. De kleur van het sierlijke logo is zwart-wit.

1948 — 1950

Pfizer Logo 1948-1950

Na het hernoemen naar Pfizer Corp. het farmaceutische bedrijf heeft het embleem aangepast aan de moderne tijd. Om dit te doen, hebben de ontwerpers het visuele identiteitsteken vereenvoudigd door een afgeplatte wereldbol met meridianen en parallellen als achtergrond te gebruiken. Het symboliseert de wereldwijde vraag naar medicijnen, terwijl het bedrijf uitbreidde naar zijn honderdjarig bestaan ​​en kantoren opende in vele landen over de hele wereld.

Het opschrift stond in het midden. Het was groot, in kleine letters, cursief, maar onsamenhangend (elke letter stond apart). De «f» en «r» hadden grote punten in plaats van schreven. Bovendien had de eerste een punt gemeen met «i». De lengte- en breedtelijnen waren in wit geschilderd, de planeet in lichtbeige, bijna goudkleurig, de naam van het bedrijf in donkerbeige. Dat wil zeggen, het was het eerste kleurenlogo.

1950 — 1990

Pfizer Logo 1950-1990

Twee jaar na de goedkeuring van de nieuwe identiteitsstijl besloot Pfizer opnieuw om het logo opnieuw te ontwerpen. Het ging allemaal om kleur, want beige was niet geschikt voor een bedrijf in medische producten. Toen koos het management voor blauw. Sindsdien is het de officiële kleur van het bedrijf geworden. De ontwikkelaars hebben de achtergrond er volledig mee overspoeld en de afgeplatte wereldbol in een gewoon ovaal veranderd. De naam kreeg een witte kleur om beter op te vallen tegen een donkerblauwe achtergrond.

1990 — 2009

Pfizer Logo 1990-2009

De updates die vóór het begin van het millennium zijn gedaan, hadden betrekking op het lettergedeelte. In de nieuwe versie was de kleine letter «f» langwerpig, zodat zijn been verbonden was met de rand van het ovaal en het aan de onderkant onderbrak. Daarnaast gebruikten ontwerpers van Enterprise IG een ander lettertype — streng, geometrisch, met duidelijke lijnen en hoeken. Het enige dat overbleef van de vorige inscriptie zijn de grote stippen bovenaan de «f» en «r». De ontwikkelaars hebben de donkerblauwe kleur lichter gemaakt en het ovaal vergroot.

2009 – 2021

Pfizer Logo 2009-2021

Het logo is opnieuw ontworpen door de bekende studio Siegel+Gale. Ze voegde een donkerblauw tot witachtig blauw verloop toe, draaide de ellips diagonaal en moderniseerde de belettering. Als gevolg hiervan zijn de letters dunner dan in de vorige versie, heeft de «e» een afgeronde stijl en hebben de «P» en «r» hun korte schreven verloren.

2021 – heden

Pfizer Logo 2021

Begin 2021 vond een radicale transformatie plaats van het grafische teken van Pfizer: voor het eerst sinds 1948 verliet het de ovaal. De letters hebben een donkerblauwe kleur gekregen met een voorkeur voor het neonspectrum. Bovendien hebben de ontwerpers de «z» uitgelijnd en de «e» volledig opnieuw ontworpen, met behulp van een variant die lijkt op die van het 1990e jaar. Ze plaatsten de inscriptie op een witte achtergrond.

Daarnaast verscheen er een grafisch element in de vorm van een spiraal in het logo. Het lijkt op een DNA-keten, wat de focus van het bedrijf op innovatief farmaceutisch en medisch onderzoek benadrukt. Gebogen linten zijn geschilderd in twee tinten blauw: donker (zoals de huidige letters) en licht (zoals het ovaal in het vroegere logo).

Logo lettertype en kleuren

Pfizer Logo

De ellipsversie is gemaakt door Gene Grossman, die toezicht heeft gehouden op de branding van veel internationale bedrijven. Hij was het die voorstelde om de letters schuin te plaatsen en de hele ruimte van het ovaal in beslag te nemen. De ontwerper is ook de auteur van de originele «fi»-verbinding in de vorm van een ladder: de platte dwarsbalk «f» wordt naar voren verlengd zodat deze het punt boven de «i» vastlegt en in de rest overgaat. Over het algemeen ziet het eruit als een spuit met een naald, wat erg belangrijk is voor een medicijnfabrikant, dus de unieke combinatie blijft behouden op alle bedrijfslogo’s.

Pfizer Logo

Het lettertype is individueel: het is helemaal opnieuw gemaakt op basis van een humanistisch lettertype met vloeiende lijnen. Een tijdje werden de streken scherp, maar daarna keerden ze terug naar een zachte stijl. De kleur is ook persoonlijk en heet Pfizer blauw. Het is speciaal ontworpen door Pantone Corporation.