Pepsico is een internationaal concern dat meer dan 100 soorten dranken en voedingsproducten produceert, die in 200 landen over de hele wereld worden gedistribueerd. Het hoofdkantoor is gevestigd in het kleine dorpje Purchase in Amerika. Daarnaast zijn er 6 divisies die Afrika, Europa, Azië, Noord- en Latijns-Amerika bestrijken. Producten worden vervaardigd in 320 fabrieken over de hele wereld. De jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 67 miljard dollar.
Betekenis en geschiedenis
Sinds de oprichting in 1902 is The Pepsi Cola Company druk bezig geweest met het promoten en adverteren van haar eigen drankje. En pas sinds 1963, toen D. Kendall het roer overnam, verwierf het bedrijf een globaliseringsstrategie, breidde het zijn assortiment uit en begon het andere bedrijven te kopen. De deal met Frito-Lay was de eerste grote aankoop en leidde ertoe dat de naam van het bedrijf werd veranderd in PepsiCo (1965), verwijzend naar ‘Pepsi and Co’. Het «bedrijf» werd voortdurend uitgebreid. Tot 2015 traden meer dan 10 fabrikanten permanent toe tot het conglomeraat, waaronder: 7-Up International, Quaker, Wimm-Bill-Dann, Sandora, enz.
Door de constante uitbreiding is ook het PepsiCo logo gaandeweg veranderd. En bij elke transformatie raakte hij verder en verder weg van het thema van de populaire drank.
1965 — 1985
Na de oprichting van PepsiCo was het niet nodig om de symboliek te veranderen. Daarom was het eerste bedrijfslogo een licht gewijzigd Pepsi-handelsmerk, dat in de jaren 50, na de Tweede Wereldoorlog, werd uitgebracht. Zijn idee was geïnspireerd door patriottisme. Het logo is in de kleuren van de Amerikaanse vlag wapperend in de wind (rood, blauw en wit).
De golvende lijnen van de cirkel waren perfect voor Pepsi-drankjes en Frito Lai-chips. De gefuseerde bedrijven behoorden tot de Amerikaanse markt en ondersteunden patriottische motieven.
Het Pepsi-bord was goed herkenbaar en hielp het nieuwe bedrijf te promoten. Het werd slechts licht gecorrigeerd: de dop van de fles werd veranderd in een laconieke cirkel en in plaats van Pepsi werd PepsiCo gegraveerd op de witte streep.
De hoofdletters P en C werden gebruikt voor de bedrijfsnaam, maar in tegenstelling tot de spellingsregels werden ze niet naar boven, maar naar beneden verhoogd. De rest van de tekst tussen hoofdletters is onderstreept. De strip verbond Pepsi en Co tot één, wat duidt op de geboorte van het bedrijf door middel van een fusie. Onderstreept was het woord Pepsi, dat de fundamentele rol van dit bedrijf in het concern aangaf.
1985 — 2001
In 1985 verwierf het bedrijf bekendheid tot ver buiten de Verenigde Staten (het werd geëxporteerd naar de USSR, China, Japan, Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika). Veranderingen in het management van het bedrijf (W. Calloway nam het roer over), evenals een aanzienlijke uitbreiding van de markt en de lijst met merken, leidden tot de noodzaak om het visuele teken te veranderen.
Op het nieuwe embleem ging de naam van de groep verder dan de Pepsi-dop en werd een apart logo. De stijl van schrijven met hoofdletters en onderstrepingen werd behouden. Wel is de kleur van de letters veranderd in lichtgrijs.
Het kleuraccent is gemaakt op de stip boven de letter i. Het werd vergroot en veranderde in een model van de wereldbol met parallellen en meridianen. Het was een verre herinnering aan Pepsi, omdat het de horizontale strepen van rood, wit en blauw behield. De blauwe tint werd veel lichter gemaakt, waardoor de bal dichter bij de zachte schaal van de inscriptie kwam. Het beeld van de aarde wees naar een intercontinentaal bedrijf.
2001 — heden
In 2001 deed PepiSo nog een belangrijke acquisitie om de Gatorade-sportdrank te vertegenwoordigen. Voor 14 miljard werd de Chicago-vereniging Quaker gekocht. Het oude concern, genoemd naar de Quakers, verscheen in het midden van de 19e eeuw als fabrikant van havermout. Door de fusie werd Pepsi de 4e grootste producent van consumptiegoederen ter wereld.
Na zo’n forse uitbreiding werd het logo opnieuw ontworpen. Hij werd toevertrouwd aan een grote Amerikaanse firma Landor Associates, die zich bezighield met advies, ontwerp en onderzoek. Het belangrijkste doel is om een modern, milieuvriendelijk en populair merkimago te creëren. Tijdens het vernieuwingsproces is de hoofdboodschap van PepsiCo en de associatie met de aardbol bewaard gebleven.
De wereldbol werd volumineuzer en echter gemaakt, waardoor een gevoel van beweging ontstond. Het wordt links voor de naam van het bedrijf geplaatst en iets verhoogd. Dit duidt op de constante groei van het bedrijf, de opkomst naar de top en het werk in alle uithoeken van de wereld.
De kleuren van de wereldbol zijn ook veranderd. De parallellen en meridianen werden veelkleurig. Ze staan symbool voor de diversiteit aan merken die het bedrijf bezit. Blauw — puur water, groen — gezondheidsdrankjes, sinaasappel — sappen, wit — babyzuivelproducten. De parallellen symboliseren de vijf continenten waarop de producten van het bedrijf worden verkocht, evenals de wereldwijde divisies van het bedrijf.
De merknaam is geschreven in grote, vaste blauwe letters. Ze tonen de betrouwbaarheid, het vertrouwen in de toekomst, de grote schaal en de grote kansen van PepsiCo.
Logo lettertype en kleuren
De belangrijkste kleurencombinaties in het bedrijfslogo:
- Wit, blauw en rood zijn de kleuren van de vlag. Een symbool van patriottisme, liefde voor het vaderland en het feit dat de belangrijkste afzetmarkt in de VS is (meer dan 50%).
- Lichtgrijs — weerspiegelt vrijheid, lichtheid, bereidheid tot nieuwe contacten. De tint glinstert met zilver en verwijst naar succes, prestatie, beklimming en ontwikkeling, die verder gaat dan beperkingen. Hij staat symbool voor een zich ontwikkelend bedrijf dat zijn afzetmarkt voortdurend uitbreidt.
- Blauw — ervaring, betrouwbaarheid, verstandig management, torenhoog, handel over de oceanen, de hoofdrichting van het bedrijf (drankjes). Bovendien is blauw een belangrijke identificatiekleur voor Pepsi geworden en helpt het het product te onderscheiden van zijn «rode» concurrent, Cola.
Het lettertype van de nieuwste versie van het logo is Neue Helvetica Pro 93 Extended Black.