Paulaner Logo

Paulaner Logo

Paulaner is een Beiers biermerk met bijna 400 jaar geschiedenis, dat wordt beschouwd als de voorloper van alle sterke dranken. De beheermaatschappij Paulaner Brauerei Gruppe GmbH & Co is al jaren voor 70% in handen van de familie Schörghuber. De kern van modern bier is een recept uit 1773, dat als uitgangspunt diende voor 18 bieren. De belangrijkste brouwerij van het merk is gevestigd in München, maar de bereiding en het bottelen van de drank vindt ook plaats in de bierrestaurants van het bedrijf Paulaner Bräuhaus en exporteert naar 70 landen. Jaarlijks wordt er meer dan 200 miljoen liter bier gebrouwen.

Betekenis en geschiedenis

Paulaner Logo Geschiedenis

Niet elk merk kan bogen op zo’n indrukwekkende geschiedenis. Bier van dit merk verscheen aan het begin van de 17e eeuw. Een drankje ter ere van de geliefde heilige Salvatore van Horta (Redder van Horta) begon te brouwen door de monniken van de Paulaner-orde. Daarom gaven klanten het bier de bijnaam Paulaner Salvator. Anderhalve eeuw na zijn verschijning (van 1806 tot 1928) werd het stokje voortgezet door de seculiere brouwer Franz Sacherl, die het voormalige pand van het klooster kocht. Schuim onder de nieuwe eigenaar werd geproduceerd onder het merk Salvator. En pas in 1994 kreeg het zijn definitieve naam.

Het bedrijf houdt vast aan tradities, waardenherkenning en populariteit van het merk. Daarom is het visuele teken sinds het verschijnen van bier slechts twee keer veranderd. Tegelijkertijd bevat elk van de logo’s een maximum aan historische informatie over de drank.

Oud

Paulaner Oud Logo

In 1928 kreeg de brouwerij een nieuwe eigenaar, Paulaner Brauerei AG, wat hoogstwaarschijnlijk een visueel beeld opleverde.

Het logo was een cirkel. Deze vorm is een vrij betekenisvol symbool in de bierwereld. Het wordt geassocieerd met onderzetters voor bierpullen, de bodem van vaten waaruit bier werd geschonken, doppen van bierflessen, poten van bierglazen, bierborden.

Moderne informatie over het merk werd op de buitenste blauwe streep van de cirkel geplaatst. Boven — de gewijzigde naam van het uitgevende bedrijf: PaulanerBraue. Het kwam van de orde van monniken die als eersten bier brouwden — Paulaner. De dienaren van God werden zo genoemd vanwege Paola, de geboortestad van Francis, de stichtende monnik van de orde. De oudste leefde in de 15e eeuw in Italië en wordt door katholieken erkend als een heilige kluizenaar.

Onderaan het logo stond de naam van de stad waar de brouwerij was gevestigd: München.

De binnenkant van het embleem bevatte informatie over de geschiedenis van het merk. In het midden van de cirkel werd Franciscus zelf afgebeeld in een monastieke soutane. In zijn handen houdt de monnik een stok met de naam van een andere heilige — Salvatore, die werd vereerd in Calabrië, waar Franciscus werd geboren. De Paulaner-orde eerde ook de genezer Salvator en gaf hun bier zijn naam. Het staat aangegeven op het logo onderaan onder de afbeelding van een monnik.

De achtergrond van de cirkel is een rode vlag met een wit kruis, die doet denken aan de banier van het Heilige Roomse Rijk, op het grondgebied waarvan het eerste Paulaner-bier werd gebrouwen. Evenals het wapen van de stad Cagliari in Italië, waar de heilige Salvator zijn dagen eindigde.

Achter de monnik staat een afbeelding van München en de oude kloosterbrouwerij. En aan de zijkanten het opschrift «schutz marke» — een geregistreerd merk.

Nieuw

Paulaner Nieuw Logo

Het visuele bord werd tegen het einde van de 20e eeuw bijgewerkt, nadat de naam van de brouwerij in 1999 Paulaner GmbH und Co. werd. KG en Paulaner-bier. Een herinnering aan de voormalige eigenaar en Saint Salvatore werd verwijderd uit het oude embleem.

Het nieuwe logo bestaat uit een rond embleem; merknaam in hoofdletters met schreef; en een dunne elegante gouden inscriptie met het jaar van oprichting aan weerszijden van het embleem.

Het beeld van Franciscus werd moderner gemaakt. De heilige is in profiel getekend, vooruitkijkend. Het is alsof hij het bier zegent voor de beweging naar de toekomst en de ontwikkeling ervan aanschouwt. Over het algemeen imiteert het visuele teken een oude Beierse herdenkingsmunt, in het midden waarvan meestal de afbeelding van de koning werd geslagen. Dit is vooral symbolisch, aangezien de monnik adviseur was van drie vorsten van het land. Het profiel van de heilige is gemaakt in goud, wat de associatie nog meer versterkt.

De cirkel heeft een donkerrode achtergrond, die is overgebleven van de vlag van het vorige logo. De kleur werd donkerder en kwam dichter bij een edel rood. Daarom wordt het niet alleen geassocieerd met de vlag, maar ook met de tijden van koningen.

Langs de rand van de cirkel is nog een brede donkerblauwe streep, maar met een gouden rand. De Duitsers associëren blauw met traditie. Bovendien werd Franciscus beschouwd als de patroonheilige van zeelieden.

De naam van het merk en de stad van productie — München — staan ​​in witte letters op de blauwe streep geschreven. Witte kleur is een symbool van zuiverheid. De brouwerij houdt zich nog steeds aan de 16e-eeuwse zuiverheidswet, die de ingrediëntenlijst van echt bier beperkt. Het bedrijf heeft een onberispelijk verleden. Bovendien wordt voor de productie het zuiverste artesische water van 10 duizend jaar oud gebruikt. Heeft een brouwerij en een eigen programma Paulaner engagiert, die geeft om de bescherming van het milieu. Wit wordt ook geassocieerd met koelte. In 1881 installeerde Pauliner als eerste een ijsmachine en begon hij het hele jaar door schuim te maken. Het bedrijf is ook eigenaar van het eerste recept voor alcoholvrij light bier.

Als oprichtingsjaar op het embleem is 1634 aangegeven. Dit is echter een geschatte datum. Het is gebaseerd op een schriftelijke klacht van de Münchense brouwers tegen de concurrentie van het klooster. En dit betekent dat bier al eerder bekend en populair was. De inscriptie is gemaakt in sierlijke monogramletters. Zowel de gouden kleur als het oude lettertype duiden op de eerbiedwaardige leeftijd van de drank.

De naam van het merk onder het ronde embleem is geschreven in grote oude blauwe letters met schreven en gouden randen. Het beschikt over een premium bier met een rijke geschiedenis. De centrale letter A is, net als de eerste P, met een hoofdletter en heeft een ongewone schreef. Dit splitst het woord in twee delen. Het eerste deel in het Duits is de naam van de stad Paola — Paula, en het woord aner wordt vertaald als «record» en vormt de wortel van de woorden: erfgenaam, mede-erfgenaam. Deze verdeling in de naam benadrukt dat het bierrecept geërfd is van Paola en dat het gebrouwen is door de volgelingen (erfgenamen) van de heilige uit Paola.

Logo lettertype en kleuren

Paulaner Logo

De hoofdkleuren van het merk zijn koningsblauw, rood en goud.

  • Blauw — waterelement, diepte van eeuwen, trouw aan tradities.
  • Rood — de vlag van het land, de liefde van het volk, de viering van het Oktoberfest, waar bier universele goedkeuring heeft gekregen.
  • Goud — premium, gouden kleur van bier, oudheid, waarde.

Logo Paulaner

Het titelbloklettertype is Accolade EF Bold. Het oude Engelse lettertype English 111 Std Vivace werd gekozen om het jaar van verschijning van het bier aan te geven.