Outlook is geen jong project, hoewel een webapplicatie met die naam relatief recent verscheen, medio 2012. Het had zelfs één voorganger: de e-maildienst Hotmail. Het werd in 1996 gelanceerd door twee zakenlieden en een jaar later werd het opgekocht door Microsoft. Later werd de service onderdeel van de Windows Live-structuur en werd hij erin opgenomen tot 2011. Daarna ontbond het management de reeks speciale services en, in de nasleep van de rebranding, hernoemde Hotmail naar Outlook.com.
Betekenis en geschiedenis
Onderscheid Outlook met het «.com» -domein van een vergelijkbare Microsoft Office-toepassing. Het zijn twee verschillende dingen, hoewel hun logo’s identiek zijn sinds 2019, en de softwarepictogrammen sinds 2013 hetzelfde zijn. Ondanks de visuele gelijkenis hebben ze verschillende verhalen die pas op hetzelfde punt samenkwamen na het verdwijnen van Hotmail.
1996 — 1997
In 1996 begon het tijdperk van de HoTMaiL-postdienst. De naam op het logo is zomaar geschreven — met «H», «T», «M» en «L» in hoofdletters. Het feit is dat de ontwikkelaars HTML gebruikten bij het maken van webpagina’s, dus besloten ze hulde te brengen aan de populaire programmeertaal. De letters waren dubbel: op de voorgrond waren er heldere rode letters met driedimensionale dimmen en highlights, en op de achtergrond waren er hun doorschijnende blauwe schaduwen met een licht wazig effect.
1997 — 1998
Een jaar nadat de dienst was opgericht, besloten de eigenaren de visuele identiteit te vernieuwen. Om dit te doen, kozen ze het embleem in de vorm van een ruitvormige rode postzegel met parallellen en meridianen. In de geanimeerde versie draaide de planeet. Onderaan stond de naam van de dienst, geschreven in zwarte letters. Het lettertype is schreefloos en cursief in kleine letters.
1998 — 2000
Eind 1997 werd HoTMaiL overgenomen door Microsoft. Een wereldwijd bedrijf heeft het in MSN opgenomen en opnieuw ontworpen zodat het overeenkomt met de nieuwe MSN Hotmail-naam. Dit is hoe de overeenkomstige inscriptie op het logo verscheen, verdeeld in twee delen. De afkorting nam bovenaan een prominente plaats in tegen de achtergrond van een omgekeerd oranje ovaal, en het tweede woord bevond zich onder de bodem. De letter «H» is een hoofdletter.
2000 — 2007
Aan het begin van het nieuwe millennium veranderde MSN zijn logo. Dit kwam tot uiting in de identiteit van de post, want het management wilde alle merken verenigen. In de nieuwe versie stond de blauwe afkorting «msn» aan de linkerkant, en er was een veelkleurige vlinder boven de rechterbovenhoek. Aan de rechterkant hebben de ontwerpers het woord «Hotmail» weergegeven in een effen zwart lettertype.
2007 — 2010
In 2007 werd het merk Windows Live Hotmail. Zijn logo heeft nu deze zin, geschreven in een schreefloos lettertype met verschillende gewichten. Aan de linkerkant was er een onderscheidend selectievakje voor Windows.
2010 — 2011
De makers van het logo hebben het label opgesplitst in twee regels: «Windows Live» bovenaan en «Hotmail» onderaan. De vlag werd vervangen door een icoon met een oranje envelop in 3D-stijl.
2011 — 2013
In 2011 verdween het merk Windows Live, dus de naam werd vervangen door Microsoft.
2012 — 2013
Het woord «Microsoft» is verwijderd, «Hotmail» was oranje en de envelop was tweedimensionaal.
2012 — 2019
In 2012 heeft Outlook.com de oude e-mailservice vervangen. De naam op het embleem nam dezelfde plaats in als «Hotmail». Er is een rechthoek met een witte «O» aan de envelop toegevoegd. De ontwerpers gaven de voorkeur aan blauw als hoofdkleur.
2019 — heden
In 2019 begon de webapp hetzelfde logo te gebruiken als het Microsoft Office-programma met dezelfde naam: een grote blauwe envelop met twee rechthoeken. Een vorm met de letter «O» was aan de linkerkant. De tweede keek uit de envelop en bestond uit pixels met verschillende tinten.
Logo lettertype en kleuren
De letter «O» staat voor de naam van de Outlook-service. De rechthoek op de achtergrond symboliseert het schrijven op papier. Alle hoeken zijn afgerond om onbewust vertrouwen bij gebruikers te wekken.
Het huidige logo is niet gelabeld, maar het was vroeger een schreefloos lettertype. Blauw heeft een tint van # 0072C6.