OneDrive Logo

Microsoft OneDrive Logo

OneDrive is de naam van een van de meest bekende Microsoft-services. Het is een cloudgebaseerde opslag die is ontworpen om bestanden van verschillende formaten te synchroniseren en te hosten. Het platform is aangepast aan de meest voorkomende besturingssystemen: macOS, IOS, Android en Windows. Gebruikers kunnen mensen uit verschillende delen van de wereld zijn, aangezien de interface meer dan 100 talen biedt.

Betekenis en geschiedenis

OneDrive Logo Geschiedenis

De eerste lancering van een functioneel product vond plaats in de zomer van 2007. In augustus kregen gebruikers over de hele wereld toegang tot een ruime elektronische opslag, die zich onderscheidde door een hoog niveau van gemak en betrouwbaarheid. Maar daar stopten de makers niet, dus in de toekomst kregen gebruikers nieuwe wijzigingen te zien die de een na de ander veranderden.

2007

Windows Live Folders Logo 2007

Het verhaal van OneDrive begon op 1 augustus 2007. Op deze dag liet Microsoft de wereld kennismaken met de officiële versie van de repository met een aangepast logo en de originele naam van Windows Live Folders. Letterlijk werd het vertaald als «Windows Live Folders». De versie was eerst beschikbaar voor testers uit Amerika, later werd het publiek flink uitgebreid.

Het eerste platformlogo was een eenvoudige inscriptie, aangevuld met het bekende Windows-pictogram. De vlag is gemaakt in 4 traditionele kleuren en voor de naam van het servies geplaatst. Het lettertype had een standaardformaat en dunne afgeronde letters. Zo’n embleem had niets opmerkelijks, maar bracht tegelijkertijd duidelijk de essentie van het gewelf over.

2007 — 2008

Windows Live SkyDrive Logo 2007-2008

Eind 2007 vond een belangrijke gebeurtenis voor het bedrijf plaats — de naam van het platform werd gewijzigd in SkyDrive. Het besluit tot naamsverandering kan worden opgevat als een wens om de dienstverlening te verbeteren en de huisstijl moderner te maken. Gedurende deze periode kwam de repository beschikbaar voor een breed scala aan gebruikers (het dekkingsgebied omvatte meer dan 60 landen).

Windows Live SkyDrive heeft een nieuw pictogram gekregen dat een symbool is geworden van verandering in het bedrijf. Het logo van het programma bestond nu uit 3 elementen: de afbeelding van de harde schijf, de vlag van het Windows-bedrijf en de naam van de dienst. Het lettertype en de kleuren zijn niet veranderd. De letters zijn netjes en dun, en de vlag bestond nog uit 4 kleuren. De kleur van de letters was zwart. Dergelijke veranderingen symboliseerden enige vernieuwing en benadrukten tegelijkertijd de stabiliteit.

2008 — 2010

Windows Live SkyDrive Logo 2008-2010

In 2008 verrasten SkyDrive-ontwikkelaars hun gebruikers aangenaam. Ze hebben de opslagcapaciteit uitgebreid naar 25 GB en hebben ook een nieuwe functie toegevoegd (foto- en video-opslag). De wijzigingen werden ook weerspiegeld in het bedrijfslogo. Het pictogram van de harde schijf met een kleine vlag is vervangen door een vlag uit de originele versie van Windows. Volgens de ontwikkelaars benadrukte dit ontwerp de essentie van het programma beter. Zoals voorgesteld, bestond het 2 jaar.

2010 — 2011

Windows Live SkyDrive Logo 2010-2011

De volgende wijziging vond plaats in 2010. Op 7 juni ontving SkyDrive een nieuwe update — ondersteuning voor kantoortoepassingen (Office Web Apps). De nieuwe functie opende nieuwe mogelijkheden voor gebruikers en maakte het programma populairder.

Updates raakten ook het logo. Het lettertype van de inscriptie en het pictogram ervoor zijn gewijzigd. Windows Live SkyDrive verdeeld in 2 delen. De eerste twee woorden bevinden zich boven de woorden SkyDrive. Het onderste deel was expressiever naarmate de lettergrootte toenam.

De Windows-vlag is vervangen door een stijlvol pictogram dat eruitziet als 2 wolken. Daartussen zit een dun gouden lint met vrije randen. Updates maakten het logo begrijpelijker en vriendelijker. Twee wolken verbonden door een lint symboliseerden synchronisatie en gegevensuitwisseling.

2011 — 2012

Microsoft SkyDrive Logo 2011-2012

2011 was het begin van een nieuw tijdperk van visuele identiteit OneDrive, dat begon met een verandering in de technologie voor gegevensoverdracht. Voor de nieuwe versie is het HTML5-formaat gebruikt. Daarnaast heeft de repository een vernieuwde interface en een aantal handige opties gekregen. Veel veranderingen hebben ook invloed gehad op het grafisch ontwerp. Gedurende deze periode werden de woorden Windows Live uit de naam verwijderd en vervangen door Microsoft. De SkyDrive-add-on en het cloudpictogram blijven ongewijzigd.

2012 — 2014

Microsoft SkyDrive Logo 2012-2014

In augustus 2012 waren er meer belangrijke wijzigingen in het ontwerp van het logo. Net als in voorgaande periodes ging dit evenement gepaard met een aantal functionele updates. Bijzondere aandacht werd ook besteed aan de grafische interface. Het bedrijf is naar een nieuw niveau verhuisd door de Metro UI-stijl te gebruiken.

De essentie ligt in de nadruk op gemak, minimalisme en vloeiende lijnen, wat tot uiting komt in het nieuwe logo. Het bevatte 2 wolken, gemaakt in blauw en zonder een gele lijn. De ene werd over de andere gestapeld en symboliseerde de opslag en synchronisatie van gegevens. De foto werd aangevuld met het opschrift Sky Drive in blauw. Voor de achtergrond is gekozen voor een lichtblauwe kleur, wat geassocieerd wordt met betrouwbaarheid.

2014 — 2019

Microsoft OneDrive Logo 2014-2019

Februari 2014 begon met het verlies van een rechtszaak bij de rechtbank. British Sky Broadcasting zei dat het bestaande logo van de dienst inbreuk maakt op handelsmerkrechten. Microsoft verloor in dit geschil, wat de reden was voor de wijziging in logo en naam. Cloudopslag die vanaf dat moment werd ontvangen, werd bekend als OneDrive.

Het logo is sterk vereenvoudigd. Het bestond uit twee blauw geverfde wolken. Het laconieke icoon was erg geliefd bij veel gebruikers. En, het is niet verwonderlijk. De blauwe kleur roept immers vertrouwen op, een gevoel van goodwill en staat ook voor ontwikkeling en professionaliteit.

2019 — heden

Microsoft OneDrive Logo 2019

De definitieve versie van het embleem werd pas in 2019 goedgekeurd. Het doel van het herontwerp was om het logo stijlvoller te maken en in lijn te brengen met de nieuwe generatie digitale technologieën. Het updateproces maakte gebruik van de nieuwe ontwerptaal Fluent Design. Dit is een modernere oplossing dan de oude verouderde Metro UI-stijl.

Logo lettertype en kleuren

OneDrive Logo

Een complete update van het grafisch ontwerp gaf een verbluffend resultaat. Het programma kreeg een laconiek logo in de vorm van een enkele wolk met de originele kleurstelling. Het beeld is door een bijna onzichtbare lijn verdeeld in verschillende gebieden met verschillende tinten blauw.

Logo OneDrive

Dit symboliseert het brede scala aan functies van de kluis, evenals de capaciteit ervan. Een belangrijk verschil is dat de lichte wolk niet zwaarder wordt gemaakt door het opschrift. De functie kan worden geïnterpreteerd als eenvoud en gebruiksgemak, evenals een duidelijke interface.