Okta Logo

Okta LogoOkta is een leverancier van software die is ontworpen om gebruikers te identificeren, authenticeren en autoriseren. In totaal heeft het bedrijf zes services bovenop AWS gebouwd. Digitale producten draaien in de cloud op een beveiligd platform en kunnen met meerdere systemen worden geïntegreerd. Okta Identity Cloud stelt bedrijfsleiders in staat moderne technologie te omarmen, waardoor de productiviteit van medewerkers toeneemt.

Betekenis en geschiedenis

Okta Logo Geschiedenis

De diensten van Okta zijn gewild bij IT-teams van bedrijven. Tot haar klanten behoren meer dan 4.000 grote en bekende organisaties, waaronder Nestle Purina, JetBlue, 20th Century Fox, Pandora en LinkedIn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het logo van dit bedrijf altijd in zicht is. Het bevat de werkelijke naam van de dienst, geschreven in ronde kleine letters.

In metrologie is okta een maateenheid voor bewolking. Het komt overeen met 1/8 van de bewolking in de open lucht. Het woord «okta» zelf komt van de transliteratie van het Griekse «οκτώ», wat het cijfer 8 betekent. In de numerologie symboliseert de acht een nieuw begin en een verbinding met het verleden.

Het is vermeldenswaard dat de identiteitsbeheerservice in het verleden SaaSure heette. Maar Frederic Kerrest en Todd McKinnon lieten de naam vallen vanwege ongepaste associaties. Volgens de vrouw van McKinnon klonk SaaSure als de naam van een Frans parfummerk. Dit is de oorzaak van de ongeplande rebranding.

Oud logo

Okta Oud logo

Van Saasure Inc. verscheen in 2009, en slechts een jaar later werd het hernoemd naar Okta. Samen met de naam kreeg het een nieuw logo, waarbij de ontwerpers verschillende concentrische cirkels in wit en blauw afbeeldden. De grootste blauwe cirkel symboliseerde Single Sign-On, een technologie waarmee applicaties vanaf elk apparaat toegankelijk zijn zonder opnieuw te hoeven authenticeren. En twee ringen eromheen leken op de letter «O» en verbonden het embleem met de inscriptie «okta».

Rechts was er een kleinere cirkel. Het zag eruit als een omgekeerd verbodsbord met daarin twee zwarte halve cirkels. Dit symbool stond voor veilige toegang tot applicaties en bescherming tegen gegevensverlies. De firmanaam stond onderaan. Letters met vloeiende rondingen in vorm werden gecombineerd met cirkels en de donkere kleur van de letters kwam overeen met het gekozen palet.

Nieuw logo

Okta Nieuw Logo

In de bijgewerkte versie van het logo hebben de ontwerpers de compositie van geometrische vormen verwijderd en alleen het woord «okta» gelaten. De kleine letters «o» en «a» zijn nu rond om het ontbreken van het oude embleem te compenseren. Nu is de inscriptie niet zwart, maar lichtblauw, en dit is weer een poging om de vertrouwde huisstijl te behouden.

Logo lettertype en kleuren

Okta Logo

Okta liet het logo met cirkels vallen en vertrouwde op het woordmerk. Ze moest het gecodeerde bericht recht in het bijschrift achterlaten: «o» en het grootste deel van «a» hebben de vorm van een ring, die in de iconografie van het bedrijf elke gebruiker, toepassing en proces symboliseert. De concentrische cirkels op het oude embleem hadden ongeveer dezelfde betekenis.

Voor Okta komt de belettering op de eerste plaats omdat dit het enige element in het logo is. Het huidige lettertype lijkt vaag op Odudo, dat in 2016 is gemaakt op basis van ITC Avant Garde en Futura. Alleen details onderscheiden ze: Okta heeft alle hoeken afgerond en de kleine letter «a» heeft een extra onderste regel.

Logo Okta

Het is duidelijk dat de ontwikkelaars van het woordmerk zich niet op Odudo hebben gericht, maar hun eigen aangepaste lettertype hebben gemaakt. Het was gebaseerd op het lettertype van het eerste bedrijfslogo. Het lijkt op Days Regular, gemaakt door Jovanny Lemonad in 2011. Alleen Okta heeft een gladdere «k» zonder bochten op de diagonale lijnen.

Het opschrift wordt gepresenteerd in de bedrijfskleur blauw van het bedrijf. Het heeft een tint van # 007BBF en is bijna azuurblauw. In het verleden bevatte het embleempalet drie kleuren tegelijk: blauw (# 0169AA), wit (#FFFFFF) en zwartbruin (# 212121). Nu wordt wit alleen nog als neutrale achtergrond gebruikt.