NET Framework Logo

NET Framework Logo

Het .NET Framework is een raamwerk met meerdere programma’s dat voornamelijk compatibel is met Microsoft Windows. Het bestaat uit twee belangrijke afdelingen: FCL en CLR. Het eerste deel is de Framework Class Library, die beschikbaar is in verschillende computertalen. Met zijn hulp ondersteunen gebruikers toegang tot gegevens, netwerkcommunicatie, numerieke algoritmen en cryptografie. Het tweede element is de Common Language Runtime virtuele machine. Zijn taak is om de veiligheid te waarborgen, met geheugen te werken en uitzonderingen in rekening te brengen. De software werd gelanceerd in 2002.

Betekenis en geschiedenis

NET Framework Logo Geschiedenis

Het softwarebedrijf lanceerde de startup veel eerder dan de opgegeven releasedatum — rond de tweede helft van de jaren negentig. De productieversie heette NGWS, wat aangeeft dat het nieuwe product de volgende generatie Windows-services was. Tijdens de millenniumovergang was er al een testexemplaar geïntroduceerd: in 2000 begon de bètatest van NET 1.0. Het is de kern geworden van de brede .NET-strategie van Windows volgens de vastgestelde roadmap.

Het programma van de nieuwe generatie heeft een buitengewone visuele identiteit gekregen die het thema weerspiegelt. Tegelijkertijd hebben de ontwerpers geprobeerd het begrijpelijk te maken voor gewone gebruikers, wat bijdraagt ​​​​aan de aantrekkelijkheid en helderheid. Elke keer dat het hulpprogramma wordt geüpgraded, wordt het logo bijgewerkt, zodat de geschiedenis in fasen is verdeeld. Op dit moment zijn het er drie.

2002 — 2010

NET Framework Logo 2002-2010

Het embleem is volledig tekst. Het heeft drie fragmenten. De grootste is de eerste, bestaande uit een combinatie van «net» met een punt aan het begin. De originele combinatie staat voor «dot net». Hoewel alle letters in kleine letters zijn, zijn ze erg groot en vetgedrukt. In feite vervangt dit onderdeel het grafische element. Dit wordt gesuggereerd door de verbinding van het centrale personage met de aangrenzende: twee korte strepen lopen van de «e» in tegengestelde richtingen. De onderste slag is richting «n» en de bovenste is richting «t». De letterruimte is geschilderd in de huisstijlkleuren van het softwarebedrijf: blauw, groen, oranje en rood.

Het op één na grootste woord is «Framework». Hoewel het niet zo groot is, heeft het meer ruimte tussen tekens, zodat de tekst duidelijk zichtbaar is. De tekens zijn vet, schreefloos. Het derde fragment bevindt zich boven «net». De letters «Microsoft» zijn kleiner dan de andere en de letters erin zijn dun.

2010 — 2015

NET Framework Logo 2010-2015

Een ander teken van de visuele identiteit van software omvat twee componenten: een grafische curve en tekst. Het getekende element is een dubbel gegolfd of gedraaid lint geschilderd in drie tinten blauw. Ze wisselen elkaar af: de centrale streep is donker en de uiterste is licht. Er komen ook schaduwen vandaan, die textuur en volume aan de afbeelding toevoegen. Aan de rechterkant zijn de woorden «Microsoft» (boven) en «.NET» (onder) in twee rijen geplaatst. In de tweede zijn de letters hoofdletters, niet kleine letters, zoals het geval was in het debuutlogo.

2015 — heden

NET Framework Logo 2015

Het bijgewerkte embleem verscheen met de lancering van de volgende versie van het programma. De ontwikkelaars probeerden het te moderniseren, met de nadruk op de relevantie van het hulpprogramma, het fundamentele verschil met eerdere versies en de focus op nieuwe functies. De ontwerpers hebben als basis een vierkant genomen, waar ze het tekstgedeelte van het vorige logo hebben geplaatst. En zodat de inscriptie goed leesbaar is op een neon-paarse achtergrond, hebben ze de letters wit geverfd.

Logo lettertype en kleuren

NET Framework Logo

Elke fase van de reorganisatie van de visuele identiteit van het digitale platform hangt samen met de verbetering van het computerprogramma. Het eerste logo werd gebruikt met versies 1.0 — 3.5 SP1, het tweede — 4.0 — 4.5.2, het derde — 4.6. Bovendien is het bord zo drastisch veranderd dat zijn debuutversie bijna niet lijkt op de huidige.

Logo NET Framework

Het gekozen lettertype voor het .NET Framework-logo is Standard Print. Het is vooral een grotesk — glad, geometrisch, met smalle lijnen. Het kleurenschema bestaat uit rood, blauw, geeloranje, groen (in het eerste geval) en violet neonspectrum (in de huidige versie van het logo).