NBA Logo

National Basketball Association LogoDe NBA is een Noord-Amerikaanse sportorganisatie, waarvan de volledige naam klinkt als de National Basketball Association. Het is een van de belangrijkste professionele competities, vergelijkbaar met National Football League, Major League Soccer, Major League Baseball en National Hockey League. Het werd opgericht in New York in 1946, aanvankelijk heette het The Basketball Association of America, maar na de fusie met de National Basketball League in 1949 werd het hernoemd. Het omvat nu dertig teams van twee conferenties, verdeeld in divisies. De deelnemende landen zijn Canada en de Verenigde Staten.

Betekenis en geschiedenis

NBA Logo Geschiedenis

Wat is NBA?

Dit is de afkorting voor de National Basketball Association, een basketbalcompetitie voor heren die in 1946 is opgericht. Het was oorspronkelijk bekend als The Basketball Association of America, maar werd omgedoopt na de fusie met de National Basketball League. De sportorganisatie heeft 30 teams: één uit Canada, de rest uit de Verenigde Staten.

Het logo van de National Basketball Association kreeg zijn herkenbare stijl in 1969. Daarvoor zag het er standaard uit: artiesten plaatsten periodiek de volledige of afgekorte naam van de NBA op ballen met verschillende vormen. Maar de professionele mannencompetitie moest de conservatieve merkopvattingen heroverwegen om te kunnen concurreren met de American Basketball Association, die een tedere oorlog is begonnen en veel topatleten heeft aangetrokken.

1950 — 1953

National Basketball Association Logo 1950-1953

Een reeks basketbalemblemen verscheen in 1950, na de hernoeming van The Basketball Association of America in de National Basketball Association. De eerste versie was gewijd aan het seizoen 1950-1951, zoals blijkt uit het nummer «1950-51» bovenaan. In het midden van de witte cirkel stond in grote rode letters de NATIONALE BASKETBALVERENIGING. De woorden, verdeeld over drie lijnen, keken uit de doos: de eerste kromde naar boven, de tweede ging naar het midden toe en de derde had de vorm van een boog.

1953 — 1962

National Basketball Association Logo 1953-1962

Het herontwerp van 1953 bracht geen belangrijke conceptwijzigingen met zich mee. Alleen de kleuren, verhoudingen en enkele elementen veranderden: de bal werd bruin en kreeg een uitgesproken ovale vorm, de lange naam van de competitie verdween en maakte plaats voor de afkorting «NBA».

1962 — 1969

National Basketball Association Logo 1962-1969

In 1962 introduceerde de National Basketball Association een nieuw logo — weer wit en rond, net als in 1950. Van de originele versie onderscheidt het zich door zwarte gebogen lijnen die de bal kruisen en twee halve manen vormen. In het midden staat de inscriptie «NBA». De letters staan ​​diagonaal van links naar rechts.

1969 — 2017

National Basketball Association Logo 1969-2017

In het licht van de ongelijke concurrentie met de American Basketball Association, moest de profcompetitie voor mannen een mondiaal herontwerp ondergaan. Terwijl ervaren scheidsrechters en basketbalspelers naar ABA renden, begon de NBA niet alleen haar atleten te verliezen, maar ook support van fans. Uiteindelijk werd besloten om de merknaam bij te werken om de flamboyante persoonlijkheid van de NBA te contrasteren met de originele speelstijl van ABA.

De oplossing voor dit probleem werd toevertrouwd aan Alan Siegel, de oprichter en CEO van het merkbedrijf Siegel + Gale, die ooit persoonlijk toezicht hield op de ontwikkeling van het MLB-symbool. Als resultaat van nauwgezet werk heeft de National Basketball Association een embleem met de afbeelding van een basketbalspeler, een bal en de inscriptie «NBA» in een rode en blauwe rechthoek met afgeronde hoeken. Het debuteerde in 1971 en blijft tot op de dag van vandaag een integraal onderdeel van het merk.

2017 — heden

NBA Logo 2017-vandaag

In 2017 deden de ontwerpers de laatste hand: ze veranderden het lettertype van de afkorting, waardoor de lijnen dunner werden. De rest van de elementen blijft ongewijzigd.

Logo lettertype en kleuren

Logo NBA

Het moderne NBA-logo, gemaakt door Alan Siegel in 1969, is gebaseerd op een echte foto. Ambtenaren van de National Basketball Association uit het begin ontkenden echter de schijnbare gelijkenis. Volgens Siegel wilden ze tenslotte het beeld institutionaliseren, niet individualiseren. De vertegenwoordigers van de competitie wilden niet dat het bedrijfssymbool werd geassocieerd met een bepaalde basketbalspeler, ze probeerden de focus af te leiden van de persoonlijkheid.

Ondanks deze geheimhouding is de speler op het embleem gemakkelijk herkenbaar. Dit is de legendarische Jerry West of the Lakers, tijdens de wedstrijd vastgelegd door fotograaf Wen Roberts. Toegegeven, een atleet kan alleen worden herkend aan de manier waarop hij dribbelt: de kunstenaar ging opzettelijk niet in op details en beeldde een onpersoonlijk wit silhouet uit. Zoals Alan Siegel bekende, vond hij een referentie in een sportmagazine en merkte hij hoe nauwkeurig de opname de dynamiek en essentie van het spel weergeeft. Jerry West geeft zelf toe dat zijn imago in het logo wordt gebruikt, maar vindt zichzelf dergelijke eer niet waard.

In de linker benedenhoek van het embleem staat de inscriptie «NBA». Het is in een eenvoudig schreefloos lettertype dat vaag lijkt op Horrible Jefe Font en Helvetica Pro Black Condensed. Het lettertype is speciaal ontworpen voor de professionele competitie.

Het klassieke schema bevat wit, blauw en rood. Er is ook een zwart-wit printversie. Het is bedoeld voor kranten, tijdschriften en andere publicaties als de visuele context het gebruik van een monochroom palet vereist.

Wie staat er op het NBA-logo?

De langwerpige figuur van de atleet in het NBA-logo is een eerbetoon aan Jerry West van de LA Lakers. In feite was het geschetst van een echte foto van een basketbalspeler.

Waarom is Jerry het NBA-logo?

Jerry West is door een goede foto in het NBA-logo terechtgekomen. Ontwerper Alan Siegel, belast met het ontwerpen van het vlaggenschip van de competitie, vond deze afbeelding tussen duizenden andere foto's en besloot dat het een geweldige referentie was. Hij gaf toe dat hij Jerry niet koos vanwege zijn roem en regalia, maar vanwege de verbluffende afbeelding op de foto.

Verandert de NBA hun logo?

Het NBA-logo werd in 1969 veranderd toen Alan Siegel het ontwerp ontwikkelde dat nog steeds in gebruik is. En hoewel Jerry West, afgebeeld op het embleem, vroeg om vervangen te worden door een andere atleet, en fans eisten om het beeld van de overleden Kobe Bryant te vereeuwigen, heeft de competitie nog geen plannen om iets aan zijn identiteit te veranderen.