FIFA Logo

FIFA Logo

FIFA is het hoogste bestuursorgaan van voetbalwedstrijden en regionale clubs. Het werd opgericht in 1904 om toezicht te houden op het verloop van wedstrijden tussen teams uit een aantal Europese landen. De oprichters van de federatie zijn dus Frankrijk, Denemarken, België, Spanje, Zwitserland, Nederland en Zweden. Tegenwoordig is deze lijst aanzienlijk uitgebreid, aangezien de internationale dienst zes confederaties omvat, waarin vertegenwoordigers van alle continenten lid zijn. Dit zijn Zuid-Amerika, Oceanië, Noord- en Midden-Amerika met de Caraïben, Europa, Azië, Afrika. Het hoofdkantoor van de sportvereniging is gevestigd in Zürich (Zwitserland).

Betekenis en geschiedenis

FIFA Logo Geschiedenis

FIFA is een afkorting van Fédération Internationale de Football Association. De connectie met Franse roots is erg belangrijk, omdat de organisatie in de hoofdstad van Frankrijk verscheen en pas daarna een mondiale status verwierf. Bovendien wordt de originele versie van de uitgebreide en afgekorte namen over de hele wereld alleen in het Frans gebruikt.

De noodzaak om één toezichthoudend orgaan op te richten voor het houden van competities door voetbalbonden was acuut aan het begin van de 20e eeuw. De reden is de enorme groei in de populariteit van deze sport in de internationale arena. Als gevolg hiervan werd FIFA opgericht op het hoofdkantoor van de USFSA (Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques). De eerste president was Robert Guérin, die in 1906 werd vervangen door de Engelsman Daniel Burley Woolfall. Gedurende al haar bestaan ​​heeft de internationale vereniging vijf emblemen gehad.

1928 — 1977

FIFA Logo 1928-1977

Bij het begin van het werk lag de nadruk vooral op de wereldstatus van de dienst. Daarom geeft het logo de zuidelijke en noordelijke hemisferen van de planeet weer. Zoals verwacht zijn ze getekend met een raster van parallellen en meridianen waartegen de continenten liggen. Hieronder staat de Franse inscriptie «Fédération Internationale de Football Association» in hoofdletters.

1977 — 1998

FIFA Logo 1977-1998

In 1977 besloot het management het embleem opnieuw te ontwerpen om niet alleen de internationale status van FIFA, maar ook voetbal te benadrukken. Om dit te doen, hebben de ontwikkelaars de hemisferen afgebeeld in de vorm van voetballen, waarmee ze hun onlosmakelijke verbinding benadrukken. Om dit te doen, verwijderden ze de parallellen en meridianen en legden ze een karakteristiek rooster van honingraten op — veel kleine zeshoeken.

1998 — 2009

FIFA Logo 1998-2009

Deze periode markeert een keerpunt in de geschiedenis van FIFA: toen verscheen de kleurenversie van het logo. De kunstenaars schilderden de continenten geel en het water blauw. Ze maakten een raster van witte zeshoeken, met strepen van gemiddelde dikte, en lieten de twee hemisferen met elkaar verbonden.

2004 — 2015

FIFA Logo 2004-2015

In verband met het 100-jarig jubileum van FIFA werd enige tijd een ander embleem parallel gebruikt — in de vorm van een voetbal op de top van een golf. Het bestond uit een hoge blauwe basis en een blauwe streep bovenaan. Daarop was een witte bal met blauwe lijnen. Helemaal onderaan stond de naam van de sportvereniging.

2009 — heden

FIFA Logo 2009-vandaag

De huidige versie bevat alleen de tekst — de namen van de internationale organisatie. Het bord is eenvoudig, maar gedenkwaardig, omdat de letters erin individueel zijn. Volgens de vastgestelde regels wordt de afkorting gebruikt zoals hij is — in het Frans, zonder verduidelijking en decodering. Alle karakters zijn hoofdletters en blauw gekleurd. De ongebruikelijke vorm «F» waarin beide uitsteeksels schuin zijn afgesneden, maakt het logo herkenbaar.

Logo lettertype en kleuren

FIFA Logo

Het kenmerk van een internationale voetbalorganisatie heeft bijna altijd bestaan ​​uit twee met elkaar verbonden hersenhelften. Aanvankelijk hadden ze de vorm van een wereldkaart en daarna in de vorm van ballen. De huidige versie, waarin het opschrift overheerst, staat apart. Het is ontleend aan het logo ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ​​van FIFA.

Eerder gebruikte het logo een gekarteld lettertype, strak, grotesk, dicht bij het Arazati Negra Expandida Regular-lettertype. Na het herontwerp van 1998 zijn de letters veel breder, krachtiger en met schuine insnijdingen op de «F» -tabs. Deze versie lijkt op een geconverteerde versie van de Vaccine Sans Black.

Logo FIFA

Qua kleurstelling geeft de vereniging de voorkeur aan uniformiteit of een minimaal aantal kleuren. Daarom werden logo’s op verschillende tijdstippen gedomineerd door zwart, blauw, blauw, geel.