National Broadband Network Logo

National Broadband Network Logo

Het staatsbedrijf NBN Co Limited ontwikkelt namens de federale overheid een nationaal telecommunicatienetwerk in Australië. Haar project heet het National Broadband Network. De korte naam van het bedrijf wordt op dezelfde manier ontcijferd. De breedbandprovider biedt een hoge bandbreedte. Dankzij de uitstekende downloadsnelheid kunnen tientallen telefoonnetwerken en internetabonnees gelijktijdig gebruik maken van NBN-diensten.

Betekenis en geschiedenis

National Broadband Network Logo Geschiedenis

De randvoorwaarden voor de totstandkoming van het Nationaal Breedbandnetwerk ontstonden in 2006, toen het infrastructuurproject slechts de voorverkiezing was van een van de partijen. De politieke macht Labour kondigde aan dat als het wint, het het oude telefoonsysteem zal vervangen door koperen kabel en de snelheid van de bekabelde internetverbinding zal verhogen. Na het winnen van de federale verkiezingen besloten politici hun belofte na te komen en begonnen ze daadwerkelijk een netwerk op te bouwen met behulp van FTTN-technologie.

Om het project uit te voeren, werd de vennootschap NBN Co Limited opgericht, later nbn genoemd. Deze mini-rebranding kwam tot uiting in alles wat met de visuele identiteit van het bedrijf te maken had.

2007 — 2015

National Broadband Network Logo 2007-2015

De Australische breedbandprovider ontstond in 2009. Het werd voor het eerst geregistreerd onder het unieke negencijferige nummer «A.C.N. 136 533 741 Limited ”, en kreeg slechts een paar maanden later de naam NBN Co Limited. De naam van het bedrijf werd de basis voor het woordmerk. Ontwerpers gebruikten twee soorten schreefloze lettertypen voor het ontwerp: vetgedrukt en normaal. Het feit is dat «NBN» en «Co» samen werden geschreven, dus ze werden visueel gescheiden door een ander lettertype.

Boven de donkergrijze letters in de rechterbovenhoek stond een abstract beeld van het National Broadband Network: brede, veelkleurige lijnen die eruit zagen alsof ze rond een onzichtbare bal liepen. Blijkbaar is de bal niet eenvoudig, maar aards, want het grafische teken moest het mondiale karakter van de telecommunicatie-infrastructuur laten zien. Om de aandacht te trekken, combineerden de ontwerpers twee heldere tinten (blauw en oranje), waardoor er een verloopovergang tussen hen ontstond.

2015 — heden

National Broadband Network Logo 2015-vandaag

Op 26 april 2015 werd de naam van het bedrijf gewijzigd: de tweedelige naam “NBN Co” werd vervangen door de simpele “nbn”. Daarom moest ze voor het eerst een nieuw ontwerp maken om het logo te matchen met de nieuwe naam. Maar de leiders besloten zich niet te beperken tot kleine letters en veranderden het lettertype in een ronde schreefloze zonder hoeken.

Bovendien gebruikt de nieuwe versie een geheel andere abstractie in plaats van veelkleurige gebogen strepen. Nu hebben de kunstenaars de verbinding afgebeeld in de vorm van blauwe cirkels. De grootste bevindt zich in het midden en alle andere — de kleine — vormen concentrische ringen eromheen. Als u zich van het midden verwijdert, verandert de kleurintensiteit — van donkerblauw naar blauw.

Logo lettertype en kleuren

National Broadband Network Logo

Het grafische symbool staat voor de National Broadband Network-service. Het kan zowel worden geïnterpreteerd als een doorsnede van een glasvezeldraad, als als een verbindingspunt (een grote cirkel in het midden), van waaruit signalen in alle richtingen uitstralen (concentrische ringen). Het NBN-embleem symboliseert dus het nationale netwerk op basis van FTTP-, satelliet- en draadloze technologieën.

Maar er waren ook mensen die kritiek hadden op het nieuwe ontwerp. Volgens hen heeft de Australische regering 20 duizend dollar uitgegeven aan het logo omdat ze haar verkiezingsbeloften niet kon nakomen en de aanleg van de nationale telecommunicatie-infrastructuur niet op tijd kon afronden. Ze zagen dit als een poging om de aandacht af te leiden van de echte problemen van het NBN.

Logo National Broadband Network

Na de rebranding veranderde het lettertype: de bedrijfsnaam werd geschreven in vetgedrukte kleine letters met afgeronde zijkanten. Dit tekstontwerp is gekozen door de ontwerper Sven Vill-Itlüd. Hij stelde ook voor om blauw als basiskleur te gebruiken. Er is geen verloop meer zoals voorheen. Maar de tinten veranderen nog steeds: elke volgende ring is lichter dan de vorige.