NASCAR is een afkorting voor het grootschalige racetoernooi van de National Association for Stock Car Auto Racing, LLC. Het verscheen in de winter van 1948 en behoort nu tot de ACCUS-FIA-vereniging. De oprichter van het bedrijf is Bill France. Zijn zoon Jim France was de leider tot en met 2018. De organisatie heeft haar hoofdkantoor in Daytona Beach, Florida. Het organiseert jaarlijks meer dan 1.500 races in 48 Amerikaanse staten, evenals in Canada, Europa en Mexico.
Betekenis en geschiedenis
De oorsprong van NASCAR gaat terug tot de tijd van het verbod in de Verenigde Staten en wordt geassocieerd met de distributie van rum of smokkelen — het smokkelen van alcohol met het vervoer per auto. En om het snel te doen en de achtervolging te ontwijken, gebruikten bootleggers lichtgewicht auto’s die een razendsnelle snelheid ontwikkelden. Tegelijkertijd verbeteren chauffeurs voortdurend hun auto’s, zodat ze zo snel mogelijk gaan. Ze hebben ze aangepast om de snelheid en handling te verbeteren.
Maar na de intrekking van het verbod verdween dit bedrijf niet: het smokkelen begon zich nog actiever te ontwikkelen, omdat de staat een enorme belasting op de productie van alcoholische dranken oplegde. Daarom bloeide de smokkel en ging de verbetering van auto’s door. Tegen het einde van de jaren 40 van de vorige eeuw werden races met lichtgewicht en versterkte straatauto’s gehouden voor winst en glamour. Ze waren vooral populair in de zuidelijke regio van de Verenigde Staten, met name in Wilkes County, North Carolina.
In 1935 verhuisde William France Sr., een monteur, van Washington naar Daytona Beach om te ontsnappen aan de Grote Depressie. Hij was zich terdege bewust van de geschiedenis van zijn nieuwe verblijfplaats met pogingen om een snelheidsrecord over land te vestigen. En hij nam de organisatie van de races over en liep voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verschillende grootschalige races.
In 1936 nam hij zelf deel aan de races en zag daarin een enorm zakelijk perspectief. William France was ervan overtuigd dat de concurrentie in productieauto’s het publiek zou aanspreken. In 1947 startte hij onderhandelingen met invloedrijke racers en promotors. Ze vonden plaats in het Streamline Hotel — in de Ebony Bar. Als gevolg hiervan verscheen in 1948 de NASCAR-organisatie met een permanent charter, regels en een embleem. In de lange jaren van zijn bestaan heeft het vier logo’s veranderd en gebruikt het nu het vijfde.
1948 — 1955
De debuutversie van de identiteit bevatte twee langwerpige auto’s die op elkaar gericht waren. Ze stonden bijna tegenover elkaar, wat het competitieve karakter van het evenement aantoonde. Elk van hen werd geplaatst tegen de achtergrond van de race-startvlag. Hun schachten waren gekruist en hun panelen waren vol traditionele rood-witte dambordvierkanten.
De auto’s waren verbonden door een gebogen witte streep met het zwarte «NASCAR» opschrift in strikt geometrische hoofdletters. De «S» en «C» hadden alle afrondingen verwijderd en hadden in plaats daarvan korte, rechte lijnen die op plakjes leken. Boven was er nog een inscriptie — de volledige naam van het bedrijf «Association for Stock Car Auto Racing Inc.». Het besloeg vijf rijen en bevond zich in het midden. Elke regel werd uitgevoerd in een apart lettertype.
1956 — 1963
Het embleem van die jaren bestond uit dezelfde auto’s als in het vorige logo, maar niet in het zwart, maar in het rood. Ze waren op elkaar gericht, met lange halen die zich uitstrekten van de andere kant van hen, wat dynamiek toevoegde. De achtergrond voor de raceauto’s was een gele ovaal met een wit midden. In het midden stond de volledige naam van de organisatie in vier regels. De ontwerpers verenigden het lettertype door een strakke schreefloze tekst te gebruiken voor de belettering.
Verder was er een brede gele streep met zwarte randen langs de binnen- en buitenranden. Het las NASCAR (boven) en INTERNATIONAL (hieronder) in grote letters. De finishing touch waren de twee seinvlaggen die van achter het ovaal tevoorschijn kwamen. Ze waren zwart-wit.
1964 — 1975
Om het logo te moderniseren, hebben de ontwikkelaars de stijl volledig veranderd en de debuutversie teruggegeven. Maar ze maakten het niet zo helder als voorheen, met grijze en blauwe tinten. De centrale elementen waren twee raceauto’s, die naar elkaar «reden», en twee seinvlaggen erachter. De bovenste inscriptie die de auto’s verbond was ook hetzelfde. Maar de ontwikkelaars voegden het onderste deel toe: «INTERNATIONAL» was geschreven op de lange tape met gespleten uiteinden.
1976 — 2016
Naarmate de wereld van sportwagens groeide en hun assortiment groeide, besloot het management het logo opnieuw te ontwerpen om zijn veelzijdigheid te bereiken. Hiervoor wendden de ontwikkelaars zich tot een neutraal ontwerp. Ze veranderden de inhoud van het embleem drastisch door de vorm van een rechthoek te gebruiken. De geometrische figuur was horizontaal, langwerpig, met een lichte diagonale verschuiving. Het bestond uit een inscriptie (rechts) en strepen van verschillende breedtes van dezelfde hoogte (links).
De auteurs verwijderden de auto’s en alle andere parafernalia van de races en lieten het enige woord achter — «NASCAR». De stijl werd gekozen zoals op het debuutembleem: met gekrulde sneden langs de randen «S» en «C». Ze maakten ze ook voor de letter «R». Witte tekst werd op een regenboogachtergrond geplaatst, waaronder blauw, paars, rood en geel.
2017 — heden
De ontwerpers verwijderden de achtergrondrechthoek, schilderden de letters zwart, scheidden de «NA» en «AR» en verschoven ook de kleur naar diagonale strepen. De letters hebben nu allemaal dezelfde stijl — met gelijkmatige sneden op de hoeken.
Logo lettertype en kleuren
De evolutie van het logo is verschoven van complexe componenten naar eenvoudige. Waar in eerdere versies grafische details centraal stonden, is dat nu tekst. Tegelijkertijd bleef het racethema, net als de aanwezigheid van dynamiek. Ze worden overgebracht door langwerpige lijnen, langwerpige letters en een lichte helling naar rechts.
Het logo maakt gebruik van een aangepast Nascar-lettertype. De dichtstbijzijnde gratis tegenhangers zijn Hauser en ITC Machine.
Het merkpalet omvat blauw, rood, geel, zwart. Voorheen stond het logo ook in paars en grijs.