Mountain Dew Logo

Mtn Dew Logo

Mountain Dew (afgekort als Mtn Dew) is een merk van koolzuurhoudende frisdrank. Het originele recept is uitgevonden door twee kooplieden genaamd Hartman — de broers Barney en Ally. Het gebeurde in 1940 in Tennessee. Iets later (in 1958) verbeterde Bill Bridgforth de basisformule. Toen kocht de Tip Corporation uit de stad Marion, Virginia de rechten erop en maakte het af tot de huidige samenstelling, die nu bekend is. In het bijzonder werkte William H. Jones eraan mee. In 1964 werd het moederbedrijf en het merk, samen met de drank, overgenomen door PepsiCo. Zij is de officiële fabrikant en distributeur in de Verenigde Staten en Canada.

Betekenis en geschiedenis

Mountain Dew Logo Geschiedenis

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd frisdrank (koolzuurhoudend water) meestal gemengd met alcohol — bijvoorbeeld met whisky. De uitvinders van het nieuwe drankje waren de gebroeders Hartman. Ze maakten er een merk van en ontwikkelden een originele identiteit. Aanvankelijk waren de flessen versierd met een etiket met een rustieke dorpsjongen (Willie the Hillbilly), gestileerd als een cartoonafbeelding. De eerste schetsen van logo’s werden in 1948 gemaakt door John Brichetto, direct nadat het handelsmerk officieel was geregistreerd.

De naam voor de frisdrank werd gesuggereerd door Carl E. Retzke van Owens-Illinois Inc., die glazen containers produceerde. De oorspronkelijke betekenis van Mountain Dew is Iers (Schots) jargon voor maneschijn in de 19e eeuw. Het werd als grap gebruikt, dus de foto op het etiket was humoristisch. Maar nadat het merk werd gekocht door PepsiCo, ondernam het een herontwerp, waarbij de accenten van het visuele identiteitsteken in 1969 radicaal werden veranderd. De nieuwe eigenaar heeft zich gericht op jongeren die houden van rijden, bewegen en buitenrecreatie.

Deze prioriteit wordt al twee decennia gehandhaafd. En sinds 1996 heeft het bedrijf zijn gebruikelijke strategie toegepast en begon het regelmatig opnieuw te ontwerpen, zoals zijn vlaggenschipmerk Coca Cola. Veranderingen worden ook geassocieerd met de opkomst van andere smaken. Een van de meest iconische aanpassingen vond plaats in 2008, sindsdien heeft er daadwerkelijk een rebranding plaatsgevonden en in plaats van de uitdrukking «Mountain Dew» verscheen de inscriptie «Mtn Dew» op het embleem.

1948 — 1969

Mountain Dew Logo 1948-1969

De eerste jaren werden gedomineerd door een cartooneske inscriptie die overeenkwam met de afbeelding, aangezien de afbeelding van Willie the Hillbilly, een soort landelijke onnozele, als basis werd genomen. De groene letters zijn langwerpig, maar niet eens — elk lijkt te zijn getekend met een potlood (marker of viltstift), dus hun randen zijn onevenredig. En de hoofdletter «D» en de kleine letter «w» lijken over het algemeen op de personages uit het Disney-logo.

1969 — 1980

Mountain Dew Logo 1969-1980

Het herontwerp resulteerde in een serieuzer op de jeugd gericht embleem. De basis is een rechthoek gevuld van rand tot rand met de merknaam. Daarom zien de randen van de letters eruit als afgesneden. De uitdrukking «Mountain Dew» is in twee rijen geplaatst, waarbij de hoofdletter «M» beide regels tegelijkertijd inneemt. Om de inscriptie duidelijker te maken, gebruikten de ontwerpers verschillende kleuren: het ene deel is groen geverfd, het andere rood. Tegelijkertijd zijn de symbolen gebogen, langwerpig en van verschillende formaten, in hoogte aangepast aan aangrenzende borden. Meestal zijn ze kapitaal. De enige uitzonderingen zijn de kleine letters «i», «a» en «e».

1980 — 1991

Mountain Dew Logo 1980-1991

Verzadigde tonen werden gedempt en licht. Noch de inscriptie, noch de stijl, noch de vorm zijn veranderd — ze zijn hetzelfde gebleven.

1991 — 1996

Mountain Dew Logo 1991-1996

In 1991 hebben de ontwikkelaars de letters nog meer verticaal uitgerekt, en daarmee de rechthoek, waardoor het in feite een vierkant werd.

1996 — 1999

Mountain Dew Logo 1996-1999

Deze keer maakten de ontwerpers alle inscripties diagonaal, terwijl voorheen de schuine kant alleen het eerste woord had (en dan alleen onderaan). Nu wijzen beide lijnen naar boven. In de eerste rij worden de letters naar het einde toe smaller, in de tweede juist uitzetten. Deze grafische techniek is behouden van de vorige versie van het logo en lichtjes gecorrigeerd. «M» bleef gebogen. De hoed «T» wordt neergelaten in lijn met de rest van de symbolen en is verbonden met de aangrenzende «N» en «a».

1999 — 2005

Mountain Dew Logo 1999-2005

De inscriptie heeft een dubbele rand — een gewone wit en donkergroen. De laatste heeft een ongelijke breedte: linksonder is het breed, rechtsboven is het smal, als een draad. De ontwikkelaars hebben nu alle letters van de top van de naam overgebracht naar de categorie kleine letters. Alleen de «M» bleef met een hoofdletter, die de vorm heeft van een omgekeerde «W» vanaf de onderste rij. Ze hebben dezelfde structuur, lijnbreedte en hoogte van het uiterste been.

2005 — 2009

Mountain Dew Logo 2005-2009

Om het merklogo van Mountain Dew te moderniseren, keurde het management een logo met een vergrootglaseffect goed, wanneer het midden groot is en de randen vervormd. Het verlangen naar ronding is te zien aan de gebogen scherpe elementen «M», «W» en «D»: hoewel ze in verschillende richtingen kijken, zijn ze aan de uiteinden gladgemaakt. De naam heeft nu een dunne gele rand eromheen.

2009 – 2017

Mtn Dew Logo 2009-2017

Na de rebranding kreeg het embleem een ​​​​zigzagvorm, maar niet verticaal, maar horizontaal. En nu zijn er drie letters in zowel het bovenste als het onderste gedeelte — «Mtn» en «Dew». De inscriptie wordt langs de hele contour begrensd met een dubbele lijn — lichtgroen en donkergroen.

2017 — heden

Mtn Dew Logo 2017

Nu is de buitenste streep zwart geverfd. De lichtgroene lijn blijft behouden, evenals de combinatie van kleine letters en hoofdletters in beide woorden. Het kleurenschema is gewijzigd in een meer gedempte.

Logo lettertype en kleuren

Mountain Dew Logo

De visuele identiteit van het merk Mountain Dew heeft altijd een dubbele structuur gehad: het bovenste deel van de naam is groen, het onderste deel is rood. Alleen hun tinten veranderden. De enige uitzondering is het debuutlogo, waar de uitdrukking in één kleur was. Het belangrijkste kenmerk van het logo was de inscriptie schuin, wanneer de rechterkant van de woorden naar boven is gericht. Ook is bekend dat het moederbedrijf voor het logo op de merklijn van blikken een wedstrijd aankondigde waaraan 35 onafhankelijke skateboardwinkels deelnamen. Ze presenteerden het werk van verschillende tattoo artiesten en artiesten. De winnaar kreeg een geldprijs, maar volgens informatie is zijn uitslag nog niet afgedrukt.

Logo Mountain Dew

Voor de tekstaanduiding van de identiteit is gekozen voor het gratis lettertype Air Millhouse Italic. De ontwerpers hebben het een beetje geïndividualiseerd door de vorm of de grootte van de letters te veranderen. Het kleurenpalet is stabieler: het is altijd groen en rood gebleven. Alleen hun tinten varieerden — van scharlaken tot karmozijn en van lichtgroen tot smaragd.