Mothercare is een wereldwijde franchise van kraam- en babywinkels met het hoofdkantoor in het VK. Sinds 2018, na faillissement, is moederbedrijf Mothercare Plc eigendom van Boots en worden haar producten verkocht op het netwerk van de nieuwe eigenaar. Buitenlandse vertegenwoordiging omvat 734 winkels in 40 landen.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Mothercare?
Moeder- en kindwinkels die sinds 1961 in het VK bestaan. Franchise in 40 landen. Beheerd door Boots sinds 2019.
Emigrant Selim Zilkhe, die in 1960 in Engeland was aangekomen, zag meteen een vrije niche in de verkoop van goederen voor zwangere vrouwen. En in 1961 opende hij, dankzij de financiering van miljardair James Goldsmith, de eerste winkel. Door de grote vraag kon gedurende 7 jaar een netwerk van maximaal 100 verkooppunten worden ontwikkeld. Na de fusie met Hobitat in 1982, verkocht Zilkhe zijn belang en verliet Engeland. Maar dit had geen invloed op het lot van het bedrijf. Het merk onderging verschillende belangrijke fusies en had in 2000 een leidende positie ingenomen onder zijn partners, wat leidde tot de hernoeming van de holding naar Mothercare Plc.
Het merklogo is drie keer vernieuwd, maar altijd met blauwe tinten en de naam van de ketting. Grote upgrades zijn in verband gebracht met fusies en bedrijfsuitbreidingen.
1945 — 1985
Het idee van het eerste logo bleek zeer succesvol en trok meteen de aandacht van klanten, hoewel het bedrijf niet typisch was voor Engeland — het was de eerste dergelijke winkel.
Als embleem wordt de naam met een gestileerde letter M gebruikt.De naam van het bedrijf zelf informeert over de verkoop van goederen voor kinderen en aanstaande moeders. De vertaling van Mothercare is «zorg voor de moeder», en wanneer apart geschreven, «kraamzorg». Daarom zijn er geen andere handtekeningen die de richting van de activiteit in het logo aangeven.
Het idee van zorg en bescherming wordt ook weerspiegeld in de eerste hoofdletter van Mazekey, gestileerd als een hoofdletter «m», met een kleine man in een van de bogen. Het beeld symboliseert tegelijkertijd de baby in de baarmoeder en de pasgeborene in de armen van de moeder. Het kind is verborgen voor alle tegenspoed, bedekt met een koepel van moederlijke liefde.
Als teken van zijn bijzondere bezorgdheid voor moeders, begon het bedrijf het jaar na de opening van de winkel merchandise te verzenden om vrouwen te helpen die moeite hebben om naar buiten te gaan om te winkelen.
1985 — 1994
In 1982 fuseerde de beheermaatschappij met de grote meubelketen Habitat (Habitat Mothercare plc). Dit breidde Mazekey’s mogelijkheden uit en vanaf 1984 begon de retailer vestigingen in het buitenland te openen in de vorm van franchises.
Het merklogo werd vereenvoudigd, waardoor franchisenemers winkels naar hun eigen smaak konden inrichten. De nieuwe visuele badge bestond uit een eenvoudige inscriptie: Mothercare in donkerblauw. De vertaling van de naam vertelde consumenten wat voor soort goederen de winkel aanbood. Het gebrek aan afbeeldingen en functies maakte het visuele merkteken slecht en oninteressant. Het enige leuke detail is de gladde afronding aan de uiteinden van de letters. Ze voegden zachtheid en vriendelijkheid toe.
1994 — 2009
Storehouse, een bedrijf dat is ontstaan uit de fusie van Habitat Mothercare plc met British Home Stores plc, is gehergroepeerd in drie divisies onder leiding van David Dworkin. Hij verkocht een aantal van de merken, waaronder Hobitat. En voor Mazekeya, dat het centrale merk is geworden van de Specialty Retailing-divisie, voerde hij een rebranding door.
Het nieuwe logo zag er rijk uit en weerspiegelde de internationale expansie van het bedrijf. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg het embleem een achtergrond: een ovaal met taps toelopende randen. Het symboliseerde de wereld. De zachte ronde vorm vulde de naam aan en deed denken aan een zorgzame knuffel.
In tegenstelling tot de gebruikelijke blauwe tint, wordt het bijgewerkte embleem gepresenteerd in Viridian Green (groen met blauw). De kleur van de zeegolf creëerde een gevoel van rust, was een symbool van de geboorte van een nieuw leven.
De letters van de naam en de rand, op enige afstand van de rand geplaatst, kregen een witte kleur. De puurheid is de personificatie van onschuld, een pasgeboren baby, goede gedachten, het begin van een reis, evenals een hint van een bijgewerkte bedrijfsstrategie.
2009 — heden
In 2009 werd het bedrijf eigenaar van het internetnetwerk voor aanstaande moeders Gurgle met 100.000 gebruikers. Het merk had behoefte aan het imago van een deskundige die deskundig advies kan geven en kan inspelen op de behoeften van jonge ouders. Daarom keerde het moderne logo terug naar zijn wortels en leende een veiligheidselement van het eerste embleem — een baby in de boog van de letter «m». Dit gaf het bedrijf een vriendelijker visueel imago. Het was gericht op ervaring, een lange geschiedenis en zorgde voor de memorabiliteit van het merk. Het kleine pictogram in het moderne logo maakt geen deel uit van de naam, maar is gescheiden in een aparte afbeelding, geplaatst onder het opschrift Mothercar. Het helpt merkpublicaties op internet te markeren en zorgt voor herkenning.
Vanaf 2017 nam het aantal winkels in Engeland af en in 2019 ging het bedrijf failliet en werd het voor 10 jaar overgenomen door Boots. Alle winkels zijn gesloten. Goederen worden verkocht via Boots-punten. De verkoop van Mothercare-franchises aan andere landen gaat echter door.
Lettertype en kleuren van embleem
Voor alle bedrijfslogo’s worden verschillende tinten blauw gebruikt:
- Delicaat «kinderachtig» blauw — verscheen in de eerste versie van het embleem. Dit is de kleur van de kindertijd, dromerigheid.
- Donkerblauw — communiceert de ervaring van het bedrijf, wekt vertrouwen.
- De kleur van de zeegolf — weerspiegelt de diepte en rust. De zee is de geboorteplaats van het leven. De combinatie van blauw (dromen) en groen (leven) geeft de belichaming van verlangens en aspiraties aan.
- Astronomisch blauw — de kleur van het moderne embleem. Reflecteert kalmte, orde, globale schaal en balans.
Het lettertype van het logo komt overeen met DIN Neuzeit Grotesk Pro.