Monzo Logo

Monzo Logo

Monzo is niet zomaar een bank. Dit is een ongebruikelijke startup waarmee je de gebruikelijke bankdiensten met een frisse blik kunt bekijken en rechtstreeks vanaf je smartphone kunt gebruiken, zonder een fysiek filiaal te bezoeken. Haar belangrijkste taak is om klanten gemak en comfort te bieden bij het uitvoeren van financiële transacties, om een ​​soort «intellectueel centrum» te worden.

Betekenis en geschiedenis

Monzo Logo Geschiedenis

Monzo is opgericht door verschillende mensen die samenwerkten bij Starling Bank. Toen een van hen werd ontslagen, besloten ze om hun eigen project te creëren dat modern, eenvoudig en begrijpelijk zou zijn voor de jongere generatie. Aspirant-ondernemers deden gelukkig alles weg wat hen ervan weerhield om bankdiensten te gebruiken, inclusief chequeboekjes. Ze hebben het werk van de instelling getransformeerd in een nieuw formaat, met de nadruk op de internetversie.

Toegegeven, de ondernemers hadden helemaal geen startkapitaal, dus het geld moest via een crowdfundingplatform worden opgehaald. Ze slaagden erin om het vereiste bedrag in 96 seconden te krijgen. Al deze evenementen vonden plaats in 2015-2016. En slechts een jaar later werd Monzo op wetgevend niveau erkend als een financiële organisatie en kreeg het het recht om verschillende banktransacties uit te voeren.

Digitaal bankieren heeft een revolutie teweeggebracht omdat het altijd klantgericht is geweest en heeft geprobeerd alles veilig, aantrekkelijk en eenvoudig te maken. Een van de elementen van dergelijke marketing is een opvallend logo dat goed past bij roze kaarten.

2015 — 2016

Mondo Logo 2015-2016

Toen het bedrijf zijn eerste app lanceerde, heette het niet Monzo, maar Mondo. Hetzelfde woord werd de belangrijkste «ster» van het embleem. Het was geschreven in donkere, gedurfde schreefloze letters en stond rechts van een kleurrijk gestileerd hoofdletter ‘M’-pictogram. Maar dit concept hield niet lang stand, omdat er problemen waren met de registratie van het merk.

2016 — heden

Monzo Logo 2016-vandaag

Er waren geen klachten over het grafische deel van het logo, dus het bleef ongewijzigd. Maar het opschrift moest worden gewijzigd, omdat de digitale bank een nieuwe naam voor zichzelf koos. Bovendien vertrouwde hij de naamgeving toe aan zijn talrijke klanten: hij was geïnteresseerd in de mening van alle 100 duizend mensen die op dat moment gebruik maakten van financiële diensten. Ze kregen persoonlijke uitnodigingen om deel te nemen aan de wedstrijd, maar met één voorwaarde: de eerste moest, net als voorheen, de letter «M» blijven. Dit was nodig om het M-vormige embleem niet te veranderen.

Bedrijfsleiders ontvingen ongeveer 12.560 opties, waaronder Monzo. Omdat de bank geen fouten uit het verleden wilde herhalen, rekruteerde ze een team van advocaten om een ​​nieuwe naam te kiezen. Ze gingen na of zo’n merk geregistreerd kon worden en of er in de toekomst problemen mee zouden zijn. Toen alle problemen waren opgelost, integreerden de ontwerpers de naam in het oude logo, met hetzelfde lettertype en een vertrouwd kleurenschema. Dus het woord «monzo» werd uiteindelijk geschreven onder een grote gestileerde letter «M».

Logo lettertype en kleuren

Monzo Logo

Bij het ontwikkelen van de visuele stijl stelden de leiders van het bedrijf een belangrijke taak voor het team: een imago creëren dat Monzo zou positioneren als een eenvoudige, begrijpelijke en hightech bank. Het eerste icoon was tijdelijk en zwart-wit, maar kwam totaal niet overeen met het gewenste idee. De eigenaren van het merk hadden behoefte aan dynamiek, uitgedrukt in levendige kleuren en ongebruikelijke vormen.

Volgens de gestelde eisen bedachten de ontwerpers een embleem in de vorm van een meerdelige letter «M». Het bevat vier kleurrijke trapeziums die in een specifieke volgorde zijn gerangschikt en vormt een perfecte aanvulling op de authentieke inscriptie. De belangrijkste aspecten die zo’n symbool uitdrukt, zijn herkenning, vriendelijkheid, vertrouwen en standvastigheid.

De dichtstbijzijnde versie van het lettertype op het Monzo-logo heet Kappa Display Extra Bold. Het bevat geometrische en humanistische elementen. Maar de ontwerpers van het woordmerk gebruikten een iets andere versie — met miniatuur, nauwelijks waarneembare uitsteeksels aan de bovenkant van de «m» en «n».

Het kleurenschema toont, net als het lettertype, de informaliteit van het bankbedrijf. Het bevat gedempte tonen van donkerblauw (# 132136), cyaan (# 327787), cyaangroen (# 8ABB9C), lichtgeel (# DFC586) en amarantrood (# E83860). Een breed scala aan kleuren vestigt de aandacht op de belettering en het M-vormige symbool.