Moët & Chandon Logo

Moët & Chandon Logo

Moët & Chandon is een Frans bedrijf dat al sinds het midden van de 18e eeuw wijn produceert. Het bezit meer dan 1000 hectare grond, gelegen in het historische gebied dat het recht heeft om echte champagne te produceren (Epernay in de Champagne-streek). Moët biedt witte en rosé-wijnen aan die maximaal zeven jaar worden gebotteld. Een van de meest bekende merken van het handelshuis:

  • Dom Perignon — champagne, genoemd naar een monnik die een belangrijke invloed had op de ontwikkeling van de productie van mousserende wijnen.
  • Brut Imperial — een oude blend met meerdere componenten, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1842 (release 1869) en is opgedragen aan Napoleon.
  • Rose Imperial — roze «romantische» champagne met een vleugje frambozen, kersen en rozen.
  • Ice Imperial — champagne voor het serveren met ijs, het boeket van deze blend opent zich alleen als hij sterk gekoeld is.
  • Nectar Imperial — een drankje met een vleugje grapefruit en de zoete smaak van exotisch fruit.
  • Grand Vintage — er zijn edities van verschillende jaren, die elk een unieke melange hebben, samengesteld door een keldermeester uit de beste wijnen van een bepaald jaar.

Bijna alle versies van champagne zijn ook verkrijgbaar in roze met toevoeging van Rose. Daarnaast zijn er nog speciale series, zoals Golden of Crystallized.

Momenteel maakt het samen met eigenaar Hennessy, Moët & Chandon deel uit van de eliteholding LVMH, die toezicht houdt op wereldberoemde merken op het gebied van mode, luxegoederen en dure dranken. Het huis produceert jaarlijks tot 26 miljoen flessen champagne.

Betekenis en geschiedenis

Moët & Chandon Logo Geschiedenis

Moët is al bijna vanaf het begin een luxe merk. Claude Moet, de oprichter van het bedrijf, begon met het leveren van wijn aan Parijs. Bovendien koos hij champagne, wat in die tijd niet gebruikelijk was, als zijn belangrijkste «specialisatie». Hij leerde dat sprankelend werd gewaardeerd aan het hof van koning Lodewijk XV, aangezien zijn matresse, de markiezin de Pompadour, dol was op deze drank. Daarom richtte Moët zijn zinnen op het dienen van de adel en de zaken gingen goed. De koopman werd de leider in de verkoop in zijn regio en het bedrijf werd geërfd.

De kleinzoon van de ondernemer leverde al actief champagne in het buitenland en in het land waren er veel beroemdheden onder zijn klanten. Zelfs Napoleon gaf de voorkeur aan dit merk.

De achternaam Chandon aan het bedrijf Moët et Cie werd later (in 1832) toegevoegd toen het bedrijf werd verdeeld tussen de achterkleinzoon en achterkleindochter van de oprichter. Het meisje was getrouwd met Pierre-Gabriel Chandon, die zaken deed. De familie Moët hield zich tot het midden van de 20e eeuw bezig met de verkoop van wijnen, totdat in 1971 de fabrikant werd gekocht door het grote concern Hennessy.

Moët & Chandon positioneert zich als een retailer van luxe dranken met een rijke historie. De kwaliteit van de wijnen van dit merk is zeer hoog. Haar klanten zijn koninklijke huizen en de kosten van één fles liggen tussen de 50 en 100 dollar. Het bedrijf sponsort de Formule 1, fashion weeks en bekende acteurs en atleten zijn de ambassadeurs. Daarom is ook het logo voor het wijnhuis passend gekozen.

1743 — 2006

Moët & Chandon Logo 1743-2006

Het visuele kenmerk van Moët & Chandon is streng, beknopt en verfijnd tegelijk.

Aan de kop van de afbeelding staat een kroon over het mottolint. Zowel de kroon als het lint zijn een teken van het hoogste patronaat. De kroon, die doet denken aan de hoofdtooi van Lodewijk de 15e, uit wiens aandacht de bloeitijd van het huis van Moët & Chandon begon.

De naam van het merk is in het midden in grote letters aangegeven. Elegante hoofdletters met schreven passen goed bij de geest van het bedrijf. Het logo geeft niet aan welke producten de fabrikant aanbiedt, aangezien de bekendheid van Moët vrij groot was. Zelfs Poesjkin noemt in zijn gedichten de kelders van Moet.

Onderaan is de oprichtingsdatum (1743) cursief weergegeven. De lengte van de signatuur en de bovenste tekening zijn gelijk, wat het bord harmonieus en compleet maakt.

2006 — heden

Moët & Chandon Logo 2006

In 2006 werd het embleem enigszins bijgewerkt om de belangrijkste historische kenmerken van het huis weer te geven. Het richt zich op de leeftijd van het bedrijf en zijn onderscheidende kenmerken.

Het opschrift «gesticht in 1743» werd omhoog geschoven en omsloot de kroon. Een dergelijke opstelling vestigt onmiddellijk de aandacht op de grote ervaring van de fabrikant en de aanwezigheid van historische tradities. Het is het bewijs dat de smaak van Moët-wijnen wordt gewaardeerd, aangezien de producten al heel lang in trek zijn. De leeftijd van het bedrijf maakt het voor kopers duidelijk dat ze kunnen rekenen op exclusieve service, champagne van hoge kwaliteit. Hints naar oude recepten en unieke vintage samples.

Onder de merknaam staat geschreven: «champagne». Sinds 1927 mogen alleen dranken die in een bepaald gebied in Frankrijk zijn geproduceerd deze naam dragen. En deze toevoeging verhoogt de status van Moët & Chandon-wijn en geeft aan dat dit een echte champagne is.

Een kleine ster onderaan de compositie, die alle flessen van het bedrijf onderscheidt, markeert de leider in zijn vakgebied (het bedrijf bezit een derde van al het land waarop champagne wordt geproduceerd).

Logo lettertype en kleuren

Moët & Chandon Logo

De hoofdkleuren van het embleem zijn zwart en goud. Het eerste logo werd uitsluitend in zwart getekend, aangezien de logo’s van het Moët & Chandon-tijdperk zwart-wit waren.

In de moderne variant wordt goud toegevoegd — de kleur van luxe, elitisme. Alleen de naam van het bedrijf bleef in het zwart. Zo’n kleurkeuze spreekt van kracht, vertrouwen en diepe wortels.

Logo Moët & Chandon

Het lettertype van het embleem is sinds 1743 weinig veranderd. Van moderne lettertypen lijkt het op Javaanse tekst.