Minute Maid Logo

Minute Maid Logo

Minute Maid schreef geschiedenis als het eerste merk dat bevroren sinaasappelsapconcentraat verkocht. Nu is het assortiment veel breder: het omvat een hele lijn van niet-alcoholische sapdranken, mixen, vruchtendranken, limonade, premium cocktails, fruitbars en nog veel meer. Het merk is sinds 1960 eigendom van The Coca-Cola Company.

Betekenis en geschiedenis

Minute Maid Logo Geschiedenis

Minute Maid was oorspronkelijk een project van de National Research Corporation, die in 1945 besloot het Amerikaanse leger te voorzien van gedehydrateerd sinaasappelsap. Aangenomen werd dat het nieuwe product in de vorm van een oplosbaar poeder zal zijn. Maar het bedrijf had geen tijd om zijn plannen te realiseren. Toen ze Florida Foods Corporation registreerde om sap te leveren en het contract won, was de oorlog voorbij. Het contract werd opgezegd, waardoor de fabriek nooit af was, dus moest NRC met andere tactieken komen.

De organisatie liet het concept van poedersappen los: ze vond het idee om bevroren concentraten vrij te geven leuker. De keuze viel op een sinaasappel — een exotisch fruit waar veel vraag naar is in de Verenigde Staten. Reclamebureau HA Loudon Advertising suggereerde de naam Minute Maid voor de drank, die moest verwijzen naar de eenvoudige bereiding van sap uit concentraat. Florida Foods, later Vacuum Foods Corporation genoemd, werd in 1949 omgedoopt tot Minute Maid. In deze vorm werd ze tien jaar later onderdeel van Coca-Cola. De nieuwe eigenaar breidde de productlijn in de loop van de tijd uit en veranderde het merklogo meerdere keren om het aan te passen aan de moderne tijd.

1945 — 1993

Minute Maid Logo 1945-1993

Het eerste logo was een beige-bruin vierkant met een zwarte rand. Binnenin was de zin «Minute Maid» geschreven in dezelfde zwarte letters, verdeeld in twee regels en links uitgelijnd. De ontwerpers hebben er een gewaagd lettertype voor gekozen met rechthoekige schreven en afgeschuinde bovenkanten. Rechts van het tweede woord stonden kleine, nauwelijks zichtbare inscripties «Gedeponeerd Merk» en «Marque Déposée» — «Trademark» in het Nederlands en Frans.

1993 — 2009

Minute Maid Logo 1993-2009

In de vroege jaren 1990 het logo kreeg een treurige uitstraling doordat een eerder optimistisch kleurenvierkant werd vervangen door een zwarte rechthoek met een witte rand. De merknaam werd wit en de ontwikkelaars veranderden de stijl. Ze kozen voor een contrastrijk lettertype met dunne schreven en decoratieve lijnen die de letters volume gaven. In plaats van lange zinnen verscheen een geregistreerd handelsmerksymbool in de vorm van een «R» in een cirkel naast het woord «Maid».

2009 – 2010

Minute Maid Logo 2009-2010

Om het ontwerp vrolijk te maken, hebben de makers van het logo twee tegenover elkaar liggende hoeken van de rechthoek afgesneden: rechtsboven en linksonder. Bovendien veranderden ze de stippen boven beide «i» in groene vlekken, imiteerden fruitbladeren en veranderden het lettertype enigszins. Als gevolg hiervan werden de letters brutaler en ronder dan ze op sappige sinaasappels of appels leken.

2009 — heden

Minute Maid Logo 2009-vandaag

De ontwerpers bleven experimenteren met vormen en brachten de rechthoekige basis terug, verwijderden de witte rand en plaatsten de standaard ronde stippen over de «i». Tegelijkertijd hebben ze bovenaan twee lange groene heuvellijnen toegevoegd, zodat het zwarte deel van het logo nu vruchtbare grond symboliseert, terwijl de groene strepen met een gradiënt planten vertegenwoordigen. Elegante paardenstaarten en rondingen verschenen aan de onderkant van de letters, die de inscriptie visueel verzachten. Dit logo wordt nog steeds gebruikt in het VK en de VS.

2017 – heden

Minute Maid Logo 2017

De moderne visuele identiteit van Minute Maid is ontwikkeld door Taxi Studio in samenwerking met de ontwerpafdeling van Coca-Cola. Medewerkers van de twee bedrijven moesten met behulp van nieuwe merkstandaarden het breedste assortiment dranken combineren. Ze verdeelden alle producten in vier groepen (Delight, Nutri, Refresh en Essentials) en koppelden ze aan elkaar met één logo, dat na het herontwerp bijna de helft van de ruimte op dozen en sapflessen in beslag neemt. Zo is het zwarte vierkant aan de zijkanten iets samengedrukt, zodat het probleemloos op smalle verpakkingen kan worden geplaatst. De groene strepen zijn nu veel breder dan voorheen en de driehoekige inkeping is precies gecentreerd. De inscriptie is niet veel veranderd — de ontwerpers hebben alleen donkere highlights uit de letters verwijderd.

De groene skyline symboliseert de verbinding van Minute Maid met de natuur, aangezien vers fruit het belangrijkste onderdeel is van merkproducten. De zwarte basis staat voor de grond waarin planten groeien en rijpen. Daarom wordt op de verpakkingen het embleem aangevuld met afbeeldingen van bessen en fruit die bij de drankjes horen.

Logo lettertype en kleuren

Minute Maid Logo

Voor de merknaam wordt een aangepaste versie van CA Texteron Heavy gebruikt. Dit is een geometrisch lettertype met schreven, afgeronde elementen en contrasterende slaggewichten. De witte inscriptie bevindt zich in een zwarte rechthoek, die met zijn kleur de moderne wereld uitdaagt, waar lichte kleuren de boventoon voeren. Black for Minute Maid is een manier om je te onderscheiden van de concurrentie, om je premium te laten zien. Welnu, de groene gradiënt moet het merk verbinden met de natuur, zijn verlangen naar natuurlijkheid en natuurlijkheid aantonen. Bovendien zien frisse groene tinten er «sappig», smakelijk uit, wat de drankenfabrikant probeert te bereiken.

Logo Minute Maid