Mint (meer precies Linux Mint) is een gratis Linux-kernelbesturingssysteem gebouwd met Debian en Ubuntu. Het wordt gekenmerkt als eenvoudig, krachtig, comfortabel en elegant tegelijk. Dit raamwerk bestaat uit persoonlijke software en biedt kapitaalondersteuning voor verschillende vormen van multimedia. Het besturingssysteem wordt geleverd met een breed scala aan open source-applicaties. De auteur van het project is Clement Lefebvre, dat tot doel had de perfecte desktop te krijgen voor gewone gebruikers en kleine bedrijven. Daarom neemt de gebruikersgemeenschap samen met het ontwikkelteam deel aan de ontwikkeling van het besturingssysteem. De distributiekit werd gelanceerd in 2006.
Betekenis en geschiedenis
Het systeem biedt laadgemak en reageert snel op gebruikerscommando’s door een aantal componenten te vereenvoudigen. Het is samengesteld op verschillende bases, die elk hun eigen leider hebben, daarom wordt het besturingssysteem als populair beschouwd. De kernstructuur wordt aangedreven door kaneel en staat onder toezicht van Clement Lefebvre. Fluxbox wordt gerund door Shane Joe Lazar, KDE door Jamie Boo Birse, Xfce door merlwiz79.
Er zijn ook officiële gemeenschappen die actief betrokken zijn bij het verbeteren en ontwikkelen van Linux Mint. Ze zijn gevestigd in Spanje, Italië, Rusland, Duitsland, Frankrijk. Deze groepen testen en verbeteren het systeem continu, waardoor het beschikbaar is in vele talen van de wereld. De desktop is voorzien van een volledig pakket aanvullende software en heeft zowel een open source code als een eigen grafische aanduiding. Hij heeft in totaal vier emblemen.
2006 — 2007
Het debuutlogo werd gelijktijdig met de eerste versie van het besturingssysteem uitgebracht. Het werd onmiddellijk geassocieerd met de elementen van de visuele identiteit van Ubuntu. Met name met drie herkenbare brede uitsteeksels op het ronde element. Iedereen heeft dezelfde breedte en kleur. Het basispalet is groen met verloopovergangen. De ring met naar buiten gerichte halve cirkels is aan beide zijden omlijnd met een dunne zwarte lijn, wat het logo duidelijker maakt, omdat het omgeven is door een vage «waas». Rechts van het pictogram staat de systeemnaam in vet cursief. Bovendien is elk woord in een aparte kleur gekleurd: «Mint» — in een helder blauw van het neonspectrum, «Linux» — in een groene tint van lichtgroen.
2007 — heden
In 2007 is het logo volledig opnieuw ontworpen, met als resultaat een versie die inmiddels bekend is bij een breed scala aan gebruikers. De verandering in concept heeft geleid tot een verandering in het uiterlijk van het merk. Van de kleine «m» naar links en naar boven is er een langwerpige staart, die aansluit op de hoofdletter «L» en er soepel in stroomt. De plaats van hun samenkomst is grijs gemarkeerd, terwijl al het andere wit is geverfd op een mintgroene achtergrond. Beide symbolen zijn afgebeeld in een complexe geometrische vorm omgeven door een witte streep.
Aan de rechterkant staat de uitgebreide naam van het besturingssysteem, waarbij elk woord zijn eigen kleur heeft. Linux is wit, Mint is licht mint. Er zijn wazige grijze schaduwen rond de letters. De «t» heeft niet de tweede helft van de balk. De letters zijn in kleine letters, maar desondanks zijn «m» en «l» veel groter dan de rest van de tekens. Onder hen is de uitdrukking «van vrijheid kwam elegantie». Dit is het motto van het merk.
2008 — 2009
De KDE-versie van het logo bevat dezelfde elementen als het vorige logo, maar met een ander kleurenschema. Bovendien zijn er miniatuurtandwielen linksonder op het pictogram toegevoegd. De ontwerpers vervingen groen door blauw en verwijderden het verloop. Daarom zijn de randen van de kleuren nu scherp: ze gaan niet in elkaar over, maar breken af en vormen contrasterende delen: boven — licht (er is wit), onder — donker (blauw). De achtergrond op het pictogram is blauw, maar verder is alles hetzelfde. De belettering heeft een extra schaduw gekregen, waardoor het lijkt alsof het boven het oppervlak zweeft.
2009 — 2016
De ontwikkelaars hebben verschillende aanpassingen gedaan aan het logo, waarbij hetzelfde concept behouden is gebleven. Ze verwijderden veel tandwielen en lieten er één achter, die ze vergrootten en de achtergrond maakten voor het persoonlijke identificatieteken. De ontwerpers schilderden het woord «Linux» in wit, «Mint» — in blauw en verlichtten de onderste inscriptie.
Logo lettertype en kleuren
Sinds 2016 wordt de versie 2007 gebruikt. Het markeert de hele productlijn, omdat de auteurs besloten om de eenheid te benadrukken, niet de verschillen, van het besturingssysteem dat op verschillende platforms werkt. Maar de structuur van het bord bleef hetzelfde: aan de linkerkant — het OS-pictogram, aan de rechterkant — de naam.
De auteurs van het logo kozen voor een headset die sterk lijkt op zowel Mint Spirit als Prozak Light. Elk van hen heeft zijn eigen verschillen en toevalligheden. Ze worden verenigd door vloeiende lijnen, harmonieuze overgangen, afgeronde hoeken.
Het gepatenteerde palet wordt aangegeven in de naam van het handelsmerk — het is een mintkleur. Het wordt gecombineerd met wit en heeft in sommige gebieden een verloopovergang. Voorheen was het embleem blauw en grijs geverfd.