Metaxa Logo

Metaxa Logo

Metaxa is een Griekse alcoholische drank die niet als cognac of cognac kan worden geclassificeerd. Het is eerder een mengsel van wijn en cognac, want het is gemaakt van wijndestillaat (druiven uit Kreta en Korinthe), kruidenthee en muscatwijn (van de eilanden Lemnos en Samos). Ondanks de eenvoud van het technologische proces, wordt het volledige recept geheim gehouden, zodat de unieke smaak van de drank vele prijzen heeft gewonnen op internationale beurzen en tentoonstellingen.

Betekenis en geschiedenis

Logo Metaxa

Metaxa is de eerste alcohol in de ruimte. En het werd ook gedronken door de leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, toen hij op het schip van zijn Griekse vriend voer om aan de kust van Cuba te landen. De keizerlijke hoven van Ethiopië, Bulgarije, Duitsland, Servië, Rusland en vele andere landen, waar de glorie van elite cognac bereikte, waren ook bewonderaars van dit merk.

Het bedrijf dankt zijn oprichting aan Spyros Metaxa, een fervent reiziger en wijnliefhebber. Hij richtte de distilleerderij op in 1888 en noemde deze naar zichzelf. Het woord «Metaxa» is uit het Grieks vertaald als «zijde», omdat de familie Spyros vele generaties lang handelde in dit textielmateriaal. Nu symboliseert het de zijdezachte smaak van dranken, die mediterrane planten, wijndestillaten en muscatwijnen een rijke zachtheid geven, en Franse eikenhouten vaten — een typische fluweelzachte afdronk.

Flessen met luxe etiketten benadrukken het elitisme van de cognac. Elke ster markeert een jaar van veroudering, ondanks het feit dat het rijpingsproces van de drank minstens drie jaar duurt. Daarnaast wordt het logo van het bedrijf op het etiket weergegeven. Het ziet er anders uit op verschillende flessen, maar er is slechts één officiële versie: het zwarte woord «METAXA» met geel-olijfkleurige contouren en de uitdrukking «THE GREEK SPIRIT» onderaan. In de rechterbovenhoek staat een groot geregistreerd handelsmerkteken.

Het gerucht gaat dat Spyros tijdens de bouw van de eerste distilleerderij in Piraeus een oude oude Griekse munt heeft gevonden. Ze had vele jaren in de grond gelegen en werd ontdekt toen er werd gewerkt aan het openen van de put. Het was versierd met tekeningen gewijd aan de overwinning van de Hellenen op de Perzen in 480 voor Christus. e. Het was deze gebeurtenis, bekend als de Slag bij Salamis, die de loop van de geschiedenis in Europa bepaalde. En het relikwie werd de basis voor het Metaxa-embleem. Nu stelt het een oorlogszuchtige man voor, bijgenaamd Salamina Warrior. Hij staat aan boord van het schip en houdt een werpwapen in zijn handen — een boog. Er zijn ook twee uilen. Deze vogels vertegenwoordigen wijsheid, eruditie en inzicht, en in de Griekse mythologie vertegenwoordigen ze de godin Athene.

Een boot met drie riemen drijft zelfverzekerd op het water: de kunstenaars hebben de golven gedetailleerd en een symbool van hoop toegevoegd in de vorm van een rijzende zon, die de hele horizon met zijn stralen bedekt. Ook hier is er een verband met het oude Griekenland: volgens de oude mythologie dreef de zonnegod Helios op een gouden boot de rivier af.

Het grafische bord is gestileerd als een zegel, omdat het een ronde vorm heeft en in een dubbele ring met opschriften is geplaatst. Bovenaan staat de Griekse uitdrukking «APO TO 1888», die het jaar aangeeft waarin het bedrijf werd opgericht. En hieronder de naam en achternaam van de persoon die het heeft opgericht: «S. Metaxa.

Logo lettertype en kleuren

Metaxa Logo

De typografie van het Metaxa-woordmerk is dubbel. Aan de ene kant is de slogan geschreven in een vet serif-lettertype vergelijkbaar met FontSite Inc.’s Goudy Handtooled FS Regular. of op het Nyte Book van DSType. Aan de andere kant staat de merknaam ook in schreef, maar deze onderscheidt zich door dikkere lijnen en korte schreven. Hoogstwaarschijnlijk is dit slechts een reeks individuele glyphs. Wat het ronde embleem betreft, gebruikten de ontwerpers twee lettertypen voor de inscripties: vetgedrukte schreef en dun handgeschreven.

Het hoofdlogo combineert zwart met olijfgeel dat de letters in het woord «METAXA» omringt. Wit dient als achtergrond. Tegelijkertijd zijn alle contouren van het embleem donkerblauw en zijn de ruimtes wit.