Mercadona Logo

Mercadona Logo

Mercadona is de grootste particuliere Spaanse supermarktketen met 1.660 verkooppunten in Spanje en Portugal. Sinds de oprichting wordt het beheerd door de familie Roig.

Betekenis en geschiedenis

Mercadona Logo

Wat is Mercadona?

Een familiesupermarktketen met een waarde van $ 28 miljard, verspreid over heel Spanje (1.640 winkels) en delen van Portugal (20). Het bedrijf, geleid door de zoon van de oprichter, Juan Roig, biedt werk aan 86.000 mensen.

De geschiedenis van beroemde Spaanse supermarkten begon met een kleine slagerij Cárnicas Roig (vleesproducten van Roig), opgericht door Francisco Roig Ballester en zijn vrouw Trinidad. Zijn eigenaardigheid was de holle productiecyclus: van het fokken van vee tot aan de toonbank. Sinds 1977 worden 8 winkels met producten beheerd door Mercadona SA. Het hoofd van de familie richtte ook andere bedrijven op: Grupo Corporativo Roig en Pamesa Cerámica. Toen de vader in 1981 met pensioen ging, werd elke richting geleid door een van de zonen. Mercadono — Juan Roig. Aan hem dankt het bedrijf zijn wereldwijde groei.

Door de uitbreiding van het assortiment is het bedrijfslogo slechts één keer gewijzigd. Tegelijkertijd bleven de hoofdrangschikking van elementen, de naam en het lettertype hetzelfde. Dit hielp voormalige klanten om de winkels van het merk nauwkeurig te herkennen.

1977 — 1983

Mercadona Logo 1977-1983

Het eerste logo gebruikt het woord Mercadona twee keer: op de visuele markering bovenaan en als woordlogo onder de afbeelding.

Aan de kop van het embleem staat een mand die is «gevuld» met de naam van het bedrijf. Haar afbeelding komt overeen met een rieten mand voor producten, bovenop bedekt met een kanten wit servet. Met zulke dorpsmeesteressen van Spanje gingen winkelen. Het beeld schiep een sfeer van familiale sfeer, maakte de winkel dichter bij de klanten. En het kant aan de randen zag er elegant uit en riep een gevoel van netheid en netheid op.

De naam van het bedrijf in het winkelmandje is opgedeeld in twee delen, waardoor de essentie van het aanbod wordt onthuld: Merca (aankoop) en dona (vrouw), dat wil zeggen «vrouwenaankopen». In Spanje zijn het voornamelijk vrouwen die koken en eten kopen. Daarom doet de verkoper van vlees een beroep op hen in de titel.
Onder het mandje staat de volledige naam van het merk, die al van ver duidelijk zichtbaar was.

1983 — heden

Mercadona Logo 1983

In 1981 nam de zoon van de oprichter de leiding van het merk over. Huang had een globale visie voor de toekomst en begon aan een snelle expansie door achtereenvolgens 7 concurrerende ketens te kopen. Het assortiment is flink uitgebreid en de winkels zijn uitgegroeid tot grote markten. Daarom is het concept van het logo enigszins herzien.

De portemonnee aan de kop van het embleem is opnieuw getekend. Qua uiterlijk komt het nu overeen met supermarktmanden. Binnenin zijn fruit, groenten en een glazen fles zichtbaar, die olijfolie of wijn kunnen symboliseren. Het idee van natuurlijke en gezonde producten is terug te vinden in deze set. Daarom wordt de mand in een cirkel met een groene omtreklijn geplaatst.

Het beeld lijkt op een print, die de hoofdrichting van de winkel (producten) en haar principes (natuurlijkheid, veiligheid, voordeel) weerspiegelt. De cirkel symboliseert ook de volledigheid. In de schappen staat alles wat je nodig hebt om te koken, de hele boodschappenset.

De naam van het merk staat onder de cirkel in grote “weldoorvoede” groene letters. Het straalt gezondheid uit en vult de boodschap van het visuele deel van het logo aan.

Onder de naam verscheen een blauwe inscriptie in het Spaans supermercados de confianza, wat ‘geteste supermarkten’ betekent. Met deze zin verwijst het bedrijf naar 45 jaar ervaring waarin Spanjaarden ervoor konden zorgen dat Mercadona-supermarkten altijd verse producten verkopen tegen betaalbare prijzen.

Logo lettertype en kleuren

Mercadona Logo

De hoofdkleur van het eerste logo is rood. Het paste bij de tint van het rauwe vlees en bracht visueel informatie over de richting van de winkel over.

Het moderne logo wordt gedomineerd door groene kleur — als symbool van verse producten, veel groen. Het belichaamt het idee van natuurlijkheid en veiligheid van de goederen van de winkel. Groen is de kleur van leven, gezondheid en vitaliteit. Bij het kopen van supermarktproducten kunt u een uitstekend welzijn verwachten.

De mand en de inhoud onderscheiden zich door natuurlijke kleuren: paars, geel, rood, lichtgroen, groen. Dit zijn natuurlijke tinten van groenten en fruit die een aanvulling vormen op het idee van natuurlijkheid van het moderne logo.

Logo Mercadona

Het opschrift supermercados de confianza is in kinderachtig blauw. Onbewust laat ze de vrouwen weten dat de supermarktproducten zo veilig zijn dat ze gebruikt kunnen worden om kleine kinderen mee te koken. Blauw wordt ook geassocieerd met geld en geeft goedkope prijzen aan.