Vermouths, frisdranken en Martini mousserende wijn zijn over de hele wereld bekend omdat dit merk een bijzondere plek inneemt in de voedingsindustrie. Hij is gespecialiseerd in aperitieven die voor de maaltijd worden geserveerd om de eetlust te stimuleren. Allereerst zijn dit vermout, bestaande uit verschillende componenten: wijn, specerijen, kruiden, zaden, bloemen, schors, wortels, maar ook suiker en alcohol. Deze drankjes dienen als ingrediënt in veel cocktails, waaronder de gelijknamige martini-cocktail.
Betekenis en geschiedenis
De Martini-fabrikant verscheen in 1863 in Italië, hoewel de basis daarvoor veel eerder werd gelegd — in 1847, toen Piemontese kooplieden de distilleerderij Distilleria Nazionale di Spirito di Vino oprichtten. Het bestond totdat het werd gekocht door medewerkers die erin werkten: wijnmaker Luigi Rossi, accountant Teofilo Sola en verkoper Alessandro Martini. De nieuwe eigenaren hebben de organisatie meteen naar zichzelf vernoemd: Martini, Sola & Cia. Toen Teofilo het bedrijf verliet, werd het bedrijf omgedoopt tot Martini & Rossi. Het bedrijf onder deze naam is nu eigendom van Bacardi Limited en exploiteert verschillende merken, waaronder Martini.
De recepten volgens welke Italiaanse dranken worden gemaakt, worden geheim gehouden: ze zijn alleen bekend bij de blender en kruidkundige, die de ingrediënten zorgvuldig selecteren. De unieke combinatie van witte wijnen en geurige planten heeft het merk tot een van de leiders gemaakt. Dus toen ze haar beroemde rood met zwarte logo kreeg, werd het al snel herkenbaar in veel landen over de hele wereld. Maar het is vermeldenswaard dat deze merknaam niet onmiddellijk werd gemaakt, maar pas in 1925. Het was toen dat de vermoutfabrikant voor het eerst een zwarte rechthoek gebruikte met een witte inscriptie «MARTINI» en een rode cirkelachtergrond. Momenteel zijn beide geometrische vormen omlijnd met gele lijnen langs de contour: ze zijn dikker voor een cirkel en dunner voor een rechthoek.
Waar dit idee vandaan kwam, is niet met zekerheid bekend. Het gerucht gaat dat de ontwerper Livio Cibrario de auteur zou zijn. Volgens sommige experts werd hij geïnspireerd door een reis naar de hoofdstad van Groot-Brittannië en bedacht hij drie versies van het logo. Gelukkig kozen de eigenaren van Martini voor het exacte grafische symbool dat uiteindelijk het gezicht van het beroemde merk werd. Sindsdien is het nauwelijks veranderd, behalve tijdelijke updates. In 1944 werd de omtrek bijvoorbeeld kort groen geverfd en in 1995 herontwierp het Italiaanse merkbedrijf Di Robilant de algehele stijl, waardoor kleuren, vormen en belettering consistenter werden.
Wat het Martini-logo betekent en of het überhaupt iets betekent, weet niemand. Engelstalige consumenten noemen het simpelweg «ball and bar», omdat de combinatie van een cirkel en een rechthoek nergens meer mee geassocieerd wordt. Aan de andere kant heeft het embleem, na zoveel jaren van gebruik op flessen alcoholische en niet-alcoholische dranken, een speciale betekenis gekregen: het wordt door generaties Martini-fans herinnerd als het kenmerk van hun favoriete merk. Het is ook een voorbeeld van hoe een schijnbaar nietszeggende tekening een cultsymbool wordt.
Logo lettertype en kleuren
Het lettertype voor de merknaam is individueel ontworpen, maar er zijn verschillende vergelijkbare opties. Deze omvatten de betaalde Sweet Sans Heavy Small Caps van Mark van Bronkhorst en het gratis MavenProBlack Font van Joe Prince. Ze zijn verenigd door vetgedrukte letters, rechte lijnen, gebrek aan schreven, ongeveer dezelfde dikte van de hoofd- en extra slagen.
Het kleurenschema van het Martini-logo is net zo herkenbaar als de structuur. De klassieke combinatie omvat geel (#ffdf00), rood (#e02534), zwart (#000000) en wit (#ffffff).