Martell Logo

Martell Logo

Martell ging de geschiedenis van de alcoholindustrie in als een van de eerste cognachuizen ter wereld. Hij begon zijn producten aan de Verenigde Staten te leveren onmiddellijk na de erkenning van de onafhankelijkheid van dit land (in 1783), kreeg het exclusieve recht om goederen naar Groot-Brittannië te importeren tijdens de economische blokkade (in 1806-1814). Zijn cognac werd geschonken bij belangrijke evenementen zoals de ceremonie van de machtsovername door koning George V (in 1911) en de ondertekening van de overeenkomst over het staken van de vijandelijkheden in de Eerste Wereldoorlog (in 1918). In 1957 schonk de president van Frankrijk Elizabeth II een karaf Martell en in 1971 ontving de heerser van Japan een kist van deze geest als blijk van respect. Zo stelt de fabrikant van sterke drank de hoogste eisen en is hij niet van plan te stoppen.

Betekenis en geschiedenis

Martell Logo Geschiedenis

Het cognachuis is vernoemd naar de oprichter Jean Martell, die in 1715 direct na zijn verhuizing naar de Franse stad Cognac het familiebedrijf startte. Hij was toen amper 21 jaar oud. Om een ​​winstgevend bedrijf te ontwikkelen, trouwde hij met de dochter van een man die cognac verkocht, en vervolgens met haar neef. Nu wordt het bedrijf geleid door vertegenwoordigers van de 8e generatie Martell. Tegelijkertijd maakt ze zelf sinds 2001 deel uit van Pernod Ricard.

De productietechnologie omvat het gebruik van de zuiverste druiven-eau-de-vie verkregen door dubbele distillatie. Ze worden opgeslagen in speciale kelders en gerijpt in vaten die met de hand zijn gemaakt van de eiken die in het Tronçais-bos groeien. Dit geeft de dranken een unieke smaak en aromatische eigenschappen. Om het unieke van cognac te benadrukken, giet het bedrijf het in luxe flessen met reliëf en bedrukt. De labels zijn versierd met een logo van een vliegende vogel. Het huidige ontwerp is gemaakt in 2016 en daarvoor zag het symbool er heel anders uit.

1715 — 2000

Het logo dat momenteel in gebruik is, dateert uit de 18e eeuw, toen Jean Martell een lucratieve cognaczaak opende. Zoals toen gebruikelijk besloot de oprichter van het bedrijf vaten alcohol te markeren met zijn familiewapen, zodat ze konden worden onderscheiden van andere exportproducten. En in 1848 verscheen dit teken voor het eerst op flessen. Het zag eruit als een heraldisch schild met een afbeelding van een zittende vogel (swift) en drie hamers. Het label is ontworpen in zilverblauwe kleur en aangevuld met inscripties ontworpen door een Parijse typograaf. Het iconische Martell-embleem is door de eeuwen heen gepasseerd en siert drankcontainers, verzendkoffers en documenten.

2000 — 2016

Martell Logo 2000-2016

In de vroege jaren 2000 cognachuis werd onderdeel van Pernod Ricard. Toetreding tot de transnationale groep was de reden om de identiteit te actualiseren. Zo verscheen er een verbeterde versie van het logo, die nog steeds een gierzwaluw en een schild met drie hamers bevatte, maar dan in een moderner design. Het silhouet van de vliegende vogel stond bovenaan — boven het witte woord «MARTELL», geplaatst in een gouden lijst. En daaronder was het opschrift «FONDÉE EN 1715», verdeeld in twee delen door een wapen met hamers. Een grote blauwe rechthoek diende als gemeenschappelijke achtergrond voor alle elementen.

2016 — heden

Martell Logo 2016

Kort voor het 300-jarig jubileum, dat werd gevierd in het paleis- en parkensemble van Versailles, veranderde het cognacbedrijf zijn logo opnieuw. Ze vertrouwde het herontwerp van de multidisciplinaire Parijse studio Yorgo & Co. Specialisten hielden de vogel en het schild met drie hamers en lieten ze zelfs op hun gebruikelijke plaatsen, maar veranderden de stijl volledig. Nu zien de traditionele embleemcomponenten er elegant uit en stralen ze verfijnd vakmanschap uit. Swift met duidelijk afgetekende vleugels en vloeiende lijnen lijkt niet langer op een vliegtuig. De merknaam veranderde in blauw en er verscheen een ander woord onder — «COGNAC». Het is geschreven in dunne gouden letters. De uitdrukking «FONDÉE EN 1715», die sinds het begin van de eeuw tot onze tijd is gekomen, heeft hetzelfde lettertype.

Het familiewapen Martell, dat als basis diende voor het bedrijfslogo, bevat verschillende symbolische elementen. Zowel de vogel als de hamers worden geassocieerd met de naam van het cognachuis, omdat in het Frans de gierzwaluw wordt aangeduid met het woord «martinet», wat ook een verkleinwoord is van «marteau». En «marteau» is op zijn beurt de naam van een speciaal hamervormig wapen. Alle onderdelen van het embleem zijn dus niet toevallig gekozen.

Later, in de nasleep van het succes van Martell, gaven alcoholkenners het logo van het merk een extra betekenis. Zo ontstond de legende van een vogel die 300 jaar geleden over de stad Cognac vloog, zag hoe prachtig deze plek was en daar elk jaar begon terug te keren totdat zijn veren goudkleurig werden. Natuurlijk heeft dit verhaal niets met de realiteit te maken, maar het vermogen van de gierzwaluw om enorme afstanden over de Atlantische Oceaan te vliegen symboliseert doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en hard werken. Hamers hebben een vergelijkbare betekenis. Al deze eigenschappen kunnen aan Martell worden toegeschreven.

Logo lettertype en kleuren

Martell Logo

Beide lettertypen die op het logo worden gepresenteerd, zijn individuele ontwikkeling. Alle belettering is gemaakt door Yorgo&Co-ontwerpers toen ze de opdracht kregen om de visuele identiteit van het bedrijf volledig te veranderen. Voor de hoofdtitel kozen ze een contrastarm lettertype met lange schreven en voor de rest van de tekst een subtiel grotesk.

Logo Martell

De combinatie van goud, blauw en wit benadrukt de verfijning van het merk. Blauw werd gebruikt op het allereerste Martell-label in 1848. Goud is een tint van verouderde cognac en luxe. Wit is een symbool van zuiverheid.