Macallan Logo

Macallan Logo

De Schotse single malt-whiskyproducent Macallan zet zich in om de traditie levend te houden. Alcohol rijpt in eikenhouten vaten die in het noorden van Spanje worden verbouwd, omdat de kleur en smaak afhankelijk zijn van de kwaliteit van het hout. Maar de houtbewerkers zijn niet de enige waardevolle medewerkers van het bedrijf. Ook de medewerkers van de distilleerderij zijn van groot belang, waar oude recepten worden gecombineerd met moderne technieken. En de kwaliteit van whisky wordt ook beïnvloed door de lokale natuur, want de distilleerderij ligt aan de oevers van de rivier de Spey. Om de lokale flora en fauna niet te schaden, handhaaft hij de hoogste milieunormen: Macallan zuivert niet alleen het water dat wordt gebruikt voor destillatie, maar biedt ook vogels een broedplaats, aangezien de gebouwen met ronde daken zijn gecamoufleerd als heuvels en bedekt met groene vegetatie.

Betekenis en geschiedenis

Logo Macallan

De grootste trots van Macallan (naast Schotse whisky) is een oud landgoed in de regio Speyside. In dit pittoreske gebied is al enkele eeuwen een distilleerderij actief, die in 2018 is verhuisd naar een nieuw gebouw. Het kreeg een vergunning in 1824, maar waarschijnlijk veel eerder, aangezien een van de eerste huizen van het landgoed in 1700 werd gebouwd. Het is dit historische gebouw, bekend als het Easter Elchies House, dat op het logo van de distilleerderij staat. De kunstenaars schilderden een gebouw van drie verdiepingen met 11 tralievensters, verschillende schoorstenen en een toegangsdeur.

Easter Elchies was oorspronkelijk een vakantiehuis dat eigendom was van de familie Grant voordat het werd gekocht door de familie Seafield. In 1820 huurde Alexander Reid het. De nieuwe ondernemer merkte dat de whiskyproductie op de boerderijen werd gevestigd: de lokale bevolking bereidde een drankje om het te verkopen aan vermoeide mensen die vee over de rivier de Spey vervoerden. Hij besloot er een winstgevende onderneming van te maken en verkreeg een distillatievergunning. Zo werd een gezellig huis aan de kust omgetoverd tot het centrum van distillatietradities.

De naam Macallan komt van het woord «Maghellan» (zoals het grondgebied van het landgoed vroeger werd genoemd), dat is gevormd uit twee basen: «magh» — vruchtbaar land vertaald uit de dood Keltische taal en «Ellan» — de korte naam van de Schotse heilige Fillan. De laatste is op zijn beurt gerelateerd aan een vervallen kerk die vlakbij staat.

Helaas overleefde Easter Elchies House de 20e eeuw in slechte staat omdat het niet het belangrijkste onderdeel van de distilleerderij was. Macallan kocht dit historische gebouw in de jaren zestig. en veel geld geïnvesteerd in de restauratie ervan. Op het eerste gezicht onterechte investeringen, maar toch hun vruchten afgeworpen: nu wordt dit huis beschouwd als een spiritueel centrum en vertegenwoordigt het merk als een voortzetting van tradities. Het gebouw is afgebeeld op het logo, omringd door hoge bomen en struiken, en direct eronder is het jaar waarin de distilleerderij een vergunning kreeg: 1824. Hieronder staat het artikel «The», eronder staat het woord «MACALLAN», zelfs eronder staat de zin «HIGHLAND SINGLE MALT SCOTCH WHISKY» (in twee regels, gecentreerd).

Het drie verdiepingen tellende gebouw dat het logo vormt, getuigt van het rijke erfgoed van het bedrijf, waarvan de fundamenten veel eerder dan 1824 zijn gelegd. Easter Elchies House herinnert ook aan de juiste investering en de keuzes die u voortdurend moet maken. De bomen rondom laten zien dat de leiders van Macallan de natuur centraal stellen in alle processen en zich erdoor laten inspireren bij de productie van whisky.

Logo lettertype en kleuren

Macallan Logo

Het Macallan-logo heeft een unieke typografie omdat elke belettering individueel is ontworpen. Het artikel «The» is gemaakt in een sierlijk lettertype dat een handgeschreven lettertype nabootst. De bedrijfsnaam bestaat uit contrastrijke vette letters met lange schreven. En de zinnen «EST. 1824» en «HIGHLAND SINGLE MALT SCOTCH WHISKY» zijn in antiqua geschreven ongeveer gelijk aan Canada Type’s Bunyan Pro Regular, maar soepeler en ronder. Bovendien lijkt het lettertype op Multima Strong Regular van Kiril Zlatkov, maar in vergelijking met dit lettertype oogt het dunner en eleganter.

Zwart, wit en goud vormen de kern van het kleurenschema. Zwart wordt gebruikt voor bijna alle belettering, huiscontouren, ramen, deuren en daken. Wit — Pasen Elchies muur en achtergrond. Goud markeert de bomen rond het gebouw, de uitdrukking «EST. 1824» en lijnen langs de randen van de letters in de woorden «The» en «MACALLAN».