Lyft Logo

Lyft LogoTransportnetwerkbedrijf Lyft is in 2007 opgericht door twee ondernemers: John Zimmer en Logan Green. Aanvankelijk heette het Zimride en was het gespecialiseerd in het vinden van chauffeurs en passagiers voor gezamenlijke langeafstandsreizen. In 2012 lanceerde het zijn Lyft-reisdienst voor korte afstanden. Deze richting groeide snel en werd de belangrijkste. Als gevolg hiervan werd Zimride binnen een jaar omgedoopt tot Lyft en verschoof de focus naar intracity transport.

Betekenis en geschiedenis

Lyft Logo Geschiedenis

De rebranding had gevolgen voor de identiteit van het bedrijf: het wilde zich positioneren als een trendy en leuk alternatief voor de gebruikelijke taxi. Een grote speler op de transportmarkt besloot zich te onderscheiden van de concurrentie met een komisch logo — een roze inscriptie in bubbeltype.

Kleurselectie is een ander belangrijk onderdeel van Lyft-marketing. Alle chauffeurs die hun diensten aanboden, bevestigden een roze snor aan de voorbumper van de auto. Het idee kwam van Green en Zimmer’s oude vriend Ethan Eyler, die een donzige snor ruilde om auto’s te versieren.

Aanvankelijk had het Lyft-embleem dezelfde legendarische snor, maar dit ontwerp schoot niet. In de definitieve versie bleef alleen de roze inscriptie over zonder aanvullende grafische elementen. De oprichters van het bedrijf wilden dat mensen altijd glimlachen en zich op hun gemak voelen. Bovendien probeerden ze vrouwen aan te trekken als chauffeurs en passagiers, om hen onbewust te laten vertrouwen in gezamenlijke reizen.

Deze unieke benadering van branding en marketing heeft een positieve invloed gehad op de populariteit van Lyft. Het roze embleem geeft aan dat het bedrijf vriendelijk is voor alle klanten, ongeacht geslacht of leeftijd. Zo slaagde ze erin om trends in de branche te doorbreken en liet ze het brute en soms zelfs agressieve ontwerp achterwege dat kenmerkend is voor de transportsector.

Logo lettertype en kleuren

Logo Lyft

De taxi-aggregator nam het op tegen rivalen, met name Uber, toen het een felroze woordmerk aannam. Daarbij maakte hij indruk, omdat klanten werden aangetrokken door de luchtige en gemoedelijke sfeer die de kern vormde van het concept van Lyft. Kijkend naar de donzige snor en grappige inscriptie, konden mensen zich veilig voelen, zelfs in dezelfde auto met een vreemde.

Alle letters in «lyft» zijn kleine letters, inclusief de eerste «l». Het lettertype ziet er atypisch uit: «f» en «t» versmelten tot een abstracte vorm die zachtjes van bovenaf buigt en naar beneden gaat. Horizontale lijnen verschijnen als symmetrische strepen. Deze fusie symboliseert het hoofddoel van de vervoersdienst: passagiers snel en probleemloos van het ene punt naar het andere vervoeren. De originele letterstijl en het bubbellettertype vertegenwoordigen Lyft als een leuk alternatief voor de sobere en gezaghebbende Uber.

Het legendarische logo is roze gekleurd (# FF00BF). De achtergrond is traditioneel wit, maar kan ook zwart zijn (# 11111F), afhankelijk van de visuele context. Het levendige palet maakt het woordmerk herkenbaar, zodat klanten het direct opmerken.