Lowenbrau Logo

Lowenbrau Logo

Lowenbrau is een merk van klassiek Beiers bier dat wordt geproduceerd in overeenstemming met de wet Reinheitsgebot, aangenomen in 1516. Deze set regels beperkt het aantal ingrediënten, zodat het bedrijf alleen alcohol maakt van hoogwaardige hop, gerst, zuiver water en speciale gepatenteerde gist. Omdat de brouwerij in München is gevestigd, is het een van de weinige die het recht heeft om haar producten op het Oktoberfest aan te bieden.

Betekenis en geschiedenis

Logo Lowenbrau

De flessen Löwenbräu geven aan dat de oorsprong van het bedrijf teruggaat tot 1383. Maar uit historische documenten is bekend dat er geen brouwerij was op de plaats waar het in 1383 verscheen. Na bestudering van de archieven kreeg Helmuth Stahleder een meer realistische datum: 1524. Het was toen dat de brouwer Jörg Schnaitter naar het zeventiende huis aan de Löwengrube (destijds heette het anders) verhuisde om daar de bierproductie te starten. Na 15 jaar verhuisde hij daar, maar de onderneming bleef en bleef zich zelfs ontwikkelen, en veranderde in een bedrijf in de jaren 1850. naar de grootste brouwerij van München.

Ook de naam Lowenbrau verscheen niet meteen. De oudste vermeldingen van hem zijn te vinden in documenten voor 1746-1747. Het is bekend dat het afkomstig is van de naam van de straat Löwengrube, die voor het eerst in de archieven voor 1640 werd genoemd en op de een of andere manier verband houdt met een fresco met een leeuw. Wat er eerst was — de muurschildering of het woord Löwengrube — weten historici niet. Slechts één ding is duidelijk: het embleem van Lowenbrau is gemaakt op basis van dit fresco, gelegen precies op het zeventiende huis, waar in 1524 de bierproductie begon.

Het originele fresco illustreert het zesde hoofdstuk van het boek Daniël, waar de bijbelse held voor de leeuwen werd gegooid om tot de God van Israël te bidden. Het logo van de brouwerij heeft dit allemaal niet — het bevat alleen een leeuw, die is ontworpen in de stijl van een wapenschild. Het dier is in profiel afgebeeld en staat op zijn achterpoten. Zijn rode lange tong is naar voren gestrekt en twee staarten met kwastjes aan de uiteinden zijn met elkaar verweven. De kunstenaars detailleerden de klauwen en manen in overeenstemming met heraldische tradities.

De leeuw bevindt zich in een blauwe ovale rechthoek met een gouden rand. En onderaan staat het woord «LÖWENBRÄU» geschreven — ook blauw met gouden lijnen. Deze variant wordt gebruikt op flessen en als het belangrijkste onderscheidende kenmerk van het bedrijf. Dus zelfs nu, nu de grootste brouwerij van Duitsland is veranderd in een klein regionaal merk van Anheuser-Busch InBev Corporation, herinnert het logo nog steeds aan een glorieus historisch verleden.

De trotse koning der beesten weerspiegelt niet alleen de naam Lowenbrau — het symboliseert moed, kracht, onverschrokkenheid, rechtvaardigheid en grootsheid. Zo’n associatieve array komt overeen met het concept van een bierbedrijf. En de stilering van het wapen versterkt het gevoel van de oudheid en het rijke erfgoed van het merk, dat ze met alle macht probeert te benadrukken.

Lettertype en kleuren van embleem

Lowenbrau Logo

Het opschrift «LÖWENBRÄU» ziet er indrukwekkend uit vanwege de visueel zware letters. Een dik lettertype met ongeveer dezelfde lijndikte lijkt omslachtig, maar alleen op het eerste gezicht: de schuine strepen aan de randen van de «Ö», «E» en «U» maken de naam dynamischer. Hetzelfde geldt voor korte, nauwelijks zichtbare schreven aan het einde van alle letters behalve «Ö». Doordat «R» en «Ä» elkaar onderaan raken, is de leesbaarheid van het woord moeilijk. Misschien is dit expres gedaan zodat het logo met zijn imperfectie de aandacht zou trekken.

De traditionele kleuren van Lowenbrau — goud en blauw — zijn perfect met elkaar gecombineerd. Alleen de tong van de leeuw is felrood volgens de wetten van de heraldiek. Om het beeld volume te geven, voegden de ontwerpers een verloop toe aan het gouden frame.