Louis Roederer Logo

Louis Roederer Logo

Louis Roederer is de man die het bedrijf van zijn oom naar zichzelf vernoemde toen hij het erfde. Een familielid van Reims richtte Dubois Father and Son Champagne House op in 1776. Louis nam het bedrijf in 1833 over en hernoemde het onmiddellijk. De productie van champagne is nog steeds een familieaangelegenheid en alle managers zijn wijnexperts, wat in dit geval vrij zeldzaam is.

Betekenis en geschiedenis

Logo Louis Roederer

Het merk Louis Roederer werd vooral beroemd in 1876: op zijn honderdjarig jubileum begon Louis Roederer II (vertegenwoordiger van de derde generatie van de familie) champagne te leveren aan de Russische tsaar Alexander II. Bovendien ontwikkelde hij op individuele bestelling een alcoholische drank en gaf de nieuwigheid de naam Cristal. Dit merk bestaat tot op de dag van vandaag. En in 1908 wees een andere heerser, Nicolas II, het bedrijf de status toe van officiële leverancier van wijnen, die aan de koninklijke tafel werden geserveerd.

De fabrikant besteedt veel aandacht aan detail, dus verbouwt hij druiven in de Champagne-streek, geleid door biologische principes. De rijpingsduur van champagne is ook strikt gereguleerd: voor Cristal is dit 6 jaar, voor vintage dranken — 5 jaar, voor Brut Premier — 3,5 jaar. Dit verklaart de hoge prijs van champagne en de premium uitstraling van de verpakking, die nog fantastischer werd na het herontwerp in 2014. Toen werd het nieuwe Louis Roederer-logo geïntroduceerd, dat nog steeds wordt gebruikt.

Het verschilt niet veel van de oude versie, maar Philippe di Meo, die verantwoordelijk was voor het herdenken van de huisstijl, probeerde het nog eleganter te maken en tegelijkertijd de authenticiteit van het bedrijf te tonen. Als gevolg hiervan is het traditionele ovale zegel in de vorm van een monogram van de letters «LR» groter geworden. Aangezien het voorheen alleen duidelijk zichtbaar was op Cristal-labels, bracht dit het superdure champagnemerk dichter bij andere mousserende wijnen van Louis Roederer. De pers verweeft niet alleen «L» en «R» — het brengt de moderniteit en het historische verleden van het merk samen.

De inscriptie werd op dezelfde manier gewijzigd. De ontwerper maakte het expressief en elegant om de verfijning van prestigieuze drankjes te laten zien. Er zijn geen andere elementen, behalve het monogram en de tekst, in het logo. Maar ze zijn voldoende voor het etiketteren van flessen, gezien de wens van de fabrikant voor een minimalistisch ontwerp.

Het belangrijkste onderscheidende symbool van Louis Roederer is het zegel, dat eruitziet als een monogram «LR» in een dubbel ovaal. De letters zien er atypisch uit voor vandaag, maar zeer kenmerkend voor de 18e eeuw, toen het bedrijf Louis Roederer werd opgericht. En dit embleem toont ook de connectie van het familiehuis van champagne met de heersende elite, omdat het oorspronkelijk het etiket van Cristal sierde, een mousserende wijn die speciaal voor de Russische tsaar werd gemaakt. De artistieke verweving van «L» en «R» doet denken aan de prachtige middeleeuwse monogrammen die door belangrijke personen werden gebruikt om hun brieven te bevestigen.

Logo lettertype en kleuren

Louis Roederer Logo

Het Louis Roederer-logo bevat twee radicaal verschillende lettertypen. Voor de uitdrukking «MAISON FONDÉE EN 1776» kozen de ontwerpers voor een subtiele grotesk. De middelste horizontale strepen «F» en «E» zijn met bijna de helft ingekort, wat doet denken aan Armitage Regular van Dunwich Type Founders. Tegelijkertijd hebben de rest van de letters niets met dit lettertype te maken.

De tweede en derde regel («LOUIS ROEDERER» en «CHAMPAGNE») gebruiken een driehoekig schreeflettertype met hoog contrast. Alle tekens zijn in hoofdletters, maar de eerste «L» en «R» zijn vergroot. De zwarte kleur verenigt de inscripties en het monogram, hoewel er versies zijn met toevoeging van goud. De achtergrond van het officiële logo is wit.