Leroy Merlin Logo

Leroy Merlin Logo

Leroy Merlin is een wereldberoemd Frans huis- en tuinmerk opgericht in 1923. Het heeft 464 winkels en biedt werk aan 88 duizend mensen. Geïntroduceerd in Zuid-Amerika, Europa en Afrika. Het maakt deel uit van het Europese concern ADEO, eigendom van de rijkste familie van Frankrijk — Mulliez (85%).

Betekenis en geschiedenis

Leroy Merlin Logo Geschiedenis

Wie is Leroy Merlijn?

Franse bouwhypermarkt met kantoren in 13 landen op drie continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rijsel. Eigendom van de familievereniging Mulliez.

Leroy Merlin is een gezamenlijk project van een Frans echtpaar, dat begon met een kleine winkel die de 19-jarige Adolf van zijn vader erfde. De handel in bouwmaterialen en geprefabriceerde huizen, het paar ging door verschillende ups en downs. Kinderen voegden schaal toe aan hun bedrijf. Ze registreerden L’enchanteur Leroy Merlin in de jaren vijftig, rustten het hoofdkantoor uit en creëerden een keten van doe-het-zelfwinkels in de buitenwijken. In 1981 werd het bedrijf, dat uit 33 winkels bestond, gekocht door het grotere Auchan-concern. Met de hulp van een nieuwe eigenaar breidde het zich uit tot buiten Frankrijk en nam het 17 bedrijven op. Dit conglomeraat werd samen met de Auchan-merken omgevormd tot de ADEO-groep.

Het bekende bedrijfslogo is drie keer gewijzigd. Elk van de veranderingen weerspiegelde een nieuwe fase in de ontwikkeling van Leroy Merlin.

1923 — 1968

Het logo van deze periode is niet bewaard gebleven. Vóór de Tweede Wereldoorlog was Leroy Merlin een enkele kleine winkel die goederen verkocht aan lokale bewoners en hoogstwaarschijnlijk geen logo had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de outlet gesloten en werden hun goederen in beslag genomen voor de oorlogsinspanning. En eind jaren 40 moest het paar het bedrijf opnieuw opstarten. Daarom verscheen het eerste bekende logo van het bedrijf nadat de zonen van Adolf en Rosa, Bernard en Leonel, het bedrijf overnamen.

1968 — 1980

Leroy Merlin Logo 1968-1980

Het eerste bekende visuele teken werd ontwikkeld nadat de broers het bedrijf Leroy Merlin Enchantment (later Leroy Merlin SA) hadden geregistreerd en begonnen met het massaal openen van toekomstige hypermarkten voor gebouwen. In de jaren 50 en 60 werden dergelijke verkooppunten Do It Yourself (doe het zelf) genoemd.

Het logo bestond uit de naam van de voormalige moederwinkel en het huidige bedrijf: Leroy Merlin. Het scheidingsteken in de vorm van een kleine verticale lijn tussen de twee delen van het embleem gaf de twee namen van de oprichters aan.

Voor het opschrift werden langwerpige en dicht gegroepeerde hoofdletters gebruikt, die een nauwe samenwerking en teamwerk symboliseerden. Eerst werkten het echtpaar Leroy en daarna hun kinderen samen om een ​​bedrijf op te bouwen. Ook brigades van timmerlieden, metselaars, schilders werken samen. Alleen hun teamwerk helpt om een ​​huis te creëren.

Boven de naam wordt een zwarte dunne lijn getrokken, waardoor de indruk ontstaat van een bord of een metalen staaf die erop ligt. Het ontwerp riep een gevoel van zwaarte op dat op de letters drukte. Tegelijkertijd bleef het logo recht en onbuigzaam, wat verwees naar de bijzondere kracht van de Leroy-producten. En ook op de stevigheid en betrouwbaarheid van het bedrijf zelf.

Het prominente onderdeel van het logo was de letter «O» in de achternaam Leroy. Het is gemaakt in de vorm van een cirkel, waarbinnen een figuur van een persoon is ingeschreven in profiel, de letter van binnenuit schilderend. Zijn armen zijn gebogen en opgeheven, en zijn hoofd is getekend in de vorm van een borstel. De cirkel wordt geassocieerd met pijpen, spijkerkoppen en rollen — verschillende details die nodig zijn voor de meester.

Ondanks dat het logo niet direct de richting van het bedrijf aangeeft, vormden alle details van het beeld, van het scheidingsteken tot het beeldje, een associatie met de bouwplaats, ambachtslieden en bouwmaterialen.

1980 — 1996

Leroy Merlin Logo 1980-1996

Eind jaren 70 kwam het bedrijf in financiële moeilijkheden en in de 79e, na de dood van de oprichter van het bedrijf, Adolphe Leroy, kocht het grote Franse bedrijf Auchan 50% van de aandelen. En in de 81e, na de dood van Bernard, kocht ze het bedrijf volledig op. Met de komst van de nieuwe eigenaar werd het idee van het logo herzien.

Volgens het nieuwe concept is het belangrijkste doel van het merk om mensen te helpen hun droomhuis te creëren. Dit zegt de driehoek in het midden van de compositie. Het is een symbool van het dak van het huis, het groene gazon ervoor, evenals een hint van geleidelijke vooruitgang naar uw doel, naar de top — het ideale huis.

De twee namen van de oprichters zijn op de zijkanten van de driehoek geplaatst. Op de linkerhelft van Leroy van onder naar boven. De primaire regeling en het schrift van onder naar boven gaven de weg aan die de familie Leroy aflegde voordat het bedrijf verscheen (Adolfs vader was ook betrokken bij de verkoop van materialen voor de Eerste Wereldoorlog). Rosa’s achternaam, Merlijn, staat aan de rechterkant van de figuur en is van boven naar beneden gericht. Visueel ziet het er groter en rijker uit. Het symboliseert de welvaart en ontwikkeling die de familie kreeg als ze samen zaken deden.

De compositie is geplaatst in een rechthoek met een zeer lichtgroene achtergrond.

1996 — heden

Leroy Merlin Logo 1996

In de jaren 90 opende het bedrijf vestigingen in Spanje, Polen, Italië en Brazilië en begon het andere ketens over te nemen. Het logo heeft kleine wijzigingen ondergaan om de uitbreiding weer te geven.

Doe-het-zelfzaken werden al hypermarkten genoemd en de hint van zelfgemaakte stencilproductie was verdwenen. Daarom werd het lettertype veranderd in een meer egaal, gedrukt schreefloos lettertype.

De rechthoek met de lichtgroene achtergrond werd verwijderd, alsof het de horizon van het bedrijf verruimde, waardoor het groter en breder kon worden. De centrale driehoek fleurde op en leek op jonge scheuten — een symbool van nieuwe winkels, jonge uitlopers van het bedrijf.

Logo lettertype en kleuren

Leroy Merlin Logo

De hoofdkleuren van het logo zijn zwart en groen.

  • Groen is de kleur van leven en positiviteit, een symbool van vernieuwing die hoort bij een renovatie, een aanduiding van tuinproducten. De schaduw laat zien dat dankzij de producten van het bedrijf het huis een comfortabele en aangename plek wordt om te wonen.
  • Zwart — een indicator van betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen, het overwinnen van moeilijkheden. Het bedrijf van de familie Leroy raakte drie keer in verval en herleefde drie keer.

Logo Leroy Merlin

Het logo uit de jaren 80 maakt gebruik van het stencil-lettertype Stencil Antiqua EF Rough. Het was alsof de naam met de hand onder een sjabloon was geschreven, wat weer een aanduiding was van een bouwmarkt. In het moderne embleem is het lettertype vergelijkbaar met ITC Eras Std Bold met een ongebruikelijke letter R.