LensCrafters Logo

LensCrafters Logo

LensCrafters is een jong Amerikaans optiekmerk dat contactlenzen, brillen op sterkte en zonnebrillen verkoopt. De meeste winkels (1158) bevinden zich in Amerika en een klein deel (108) in China en India. Het merk is eigendom van het Italiaans-Franse bedrijf EssilorLuxottica, de wereldleider in de productie van brillen.

Betekenis en geschiedenis

LensCrafters Logo Geschiedenis

Wat is LensCrafters?

De Amerikaanse divisie van het Italiaanse brillenbedrijf Luxottica, met het hoofdkantoor in Ohio. Het heeft 1266 winkels, waarvan de meeste in de VS.

Het idee om medische brillen te verkopen, kwam in 1983 bij Dean Butler en bracht in slechts een jaar miljoenen winst op. Maar de zakenman, die nog grotere vooruitzichten zag, verkocht een jaar later zijn nakomelingen aan US Shoe, wat Butler, die nog 4 jaar aan het hoofd bleef, hielp het bedrijf uit te breiden, de winstgevendheid te verhogen van 2 naar 305 miljoen dollar en de aantal winkels van 3 tot x tot 350. In 1992 werd het bedrijf de leider in de verkoop in de Verenigde Staten, wat de aandacht trok van de wereldwijde gigant Luxottica, die US Shoe in 1995 opnam ter wille van de optiekdivisie. In 2018 fuseerde Luxottica met het Franse Essilor om de EssilorLuxottica Corporation te vormen, en in 2021 nam het Essilor volledig op.

Het bedrijfslogo is slechts één keer gewijzigd, maar drastisch. De update weerspiegelde een verandering in eigendom, die naar het bedrijf kwam met een andere marketingaanpak en reeds gevestigde waarden.

1983 — 2003

LensCrafters Logo 1983-2003

Het logo van LensCrafters bestaat uit de merknaam en een afbeelding. De naam vertaalt zich als «lensmakers». De twee delen van het woord, «lenzen» en «ambachtslieden» kunnen door verschillende spellingen worden gezien. Het eerste deel heeft rechte strikte hoofdletters. De tweede is gemaakt in hetzelfde lettertype, maar in cursief. De helling van het woord Crafters naar rechts toont de constante groei van de vaardigheden en kennis van ambachtslieden, hun beweging in de pas met de tijd, de ontwikkeling van alle nieuwe producten en technologieën. Hierdoor kunnen ze een betrouwbare en hoogwaardige bril maken, getuige de referentiepositie van het woord Lens. Het symboliseert ook het idee van een constant hoog kwaliteitsniveau. Als bewijs van zijn bekwaamheid gaf het merk binnen 30 dagen na productie geld terug aan klanten als ze niet tevreden waren.

Voor de naam staat een schematische weergave van de wijzerplaat, gedeeltelijk bedekt door de letter L. Op de wijzerplaat is de verdeling gelijk aan het uur rood gemarkeerd. Een van Butlers marketinggimmicks was een belofte om de consument binnen een uur van een bril te voorzien. Dat zegt het horloge. Alle noodzakelijke handelingen, van oogonderzoek tot het aanmeten en inmonteren van lenzen, werden ter plaatse uitgevoerd, terwijl de klanten op dat moment aan het winkelen waren, aangezien de verkooppunten in winkelcentra waren gevestigd.
Het horloge duidde ook op een snelle groei: in 1986 verschenen er wekelijks 2 verkooppunten!

De rode onderstreping van de titel versterkte het gevoel van beweging en snelheid, ter ondersteuning van het idee van «punten per uur».

2003 — heden

LensCrafters Logo 2003

In 1995 veranderde het bedrijf van eigenaar. En na een tijdje werd ook het visuele teken herzien. De aanwezigheid van hoge concurrentie in de retailniche vereiste een verandering van aanpak. Het was belangrijk om het lopende bandgevoel weg te nemen en te focussen op professionaliteit en emotionele verbondenheid met klanten.

Daarom is het nieuwe visuele teken vriendelijker geworden, heeft het het gevoel voor snelheid en verwijzing naar tijd verloren. Nu draagt ​​hij een positief en is een versleuteld bericht in de vorm van een rebus. De afbeelding van het oog en hart achter de merknaam luidt: «love to see». Met een bril van het bedrijf kun je de wereld in alle kleuren zien en genieten van het leven. Nog een lezing van het versleutelde bericht: «LensCrafters houdt van ogen.» Zorgt voor het gezichtsvermogen en helpt cliënten goed te zien.

Soms wordt een andere stijl gebruikt, met het oog, het hart en de letters LC boven de naam, wat de lezing uitbreidt: «love to see with LensCrafters» of «Eyes love LensCrafters.»
Alle associaties van het logo dragen het idee van liefde, de zorg van het bedrijf voor de visie van klanten en de informatie dat de producten van het merk perfect zijn voor de ogen.

Logo lettertype en kleuren

LensCrafters Logo

Primaire kleuren:

  • Verzadigd donkerblauw en rood in het eerste logo weerspiegelde het idee van dynamiek, snelle ontwikkeling, het leveren van een professioneel gemaakt product in korte tijd.
  • Blauw — de kleur van helderheid en transparantie, het toonbeeld van goed zicht.
  • Rood — de energie van liefde en zorg.
  • Hennep is een grijze kleur met heel weinig rode ondertonen. Grijs krijg je door rood, groen en blauw te mengen: passie, leven en dromen. Het betekent fundamentele waarden, stabiliteit, standvastigheid. Visie met een bril van het bedrijf is steevast 100%. Een lichte overdaad aan rood toont liefde, energie en zorg als overheersende waarden voor het bedrijf. Daarnaast is hennep een zeer populaire plant voor het produceren van milieuvriendelijke stoffen. Ze zijn duurzaam, hypoallergeen en aangenaam voor het lichaam, net zoals de bril van het merk veilig is, geen ongemak veroorzaakt en goed draagt.

Logo LensCrafters

Het lettertype van de tweede editie van het logo is gekozen uit de Optima Nova Light-familie.