LEGO is een Deens bedrijf dat speelgoed voor kinderen maakt, evenals een merk bouwsets voor het monteren van verschillende objecten. De oprichter van het bedrijf is Ole Kirk Christiansen. De fabrikant verscheen in 1932 en het merk «stenen» voor modelbouw bestaat sinds 1949. Het verschil in jaren is gemakkelijk te verklaren. Aanvankelijk was de ondernemer bezig met het maken van houten speelgoed, en daarna concentreerde hij zich op miniblokken waaruit je alles kunt monteren.
Betekenis en geschiedenis
Het logo is gebaseerd op de naam van het bedrijf, gevormd uit twee afgekorte stammen: Leg (play) en Godt (goed). Ze worden gebruikt in alle varianten van de branding, waarvan er ongeveer vijftien zijn.
1934 — 1936
Het allereerste exemplaar werd gebruikt in zakenpapieren en postzegels. Het was het woord «LEGO» in dezelfde spelling. Alle letters erin zijn hoofdletters, met aan de linkerkant schreven en verdikte lijnen.
1936 — 1946
Dit merk verscheen voor het eerst op producten. Om een geschikte etikettering te krijgen, heeft de directie het logo opnieuw ontworpen en een cursieve naam gekregen met twee parallelle lijnen aan beide zijden. Binnen de strepen staat de zin «Fabriken Billund».
1946 — 1950
Deze periode behoort tot twee verschillende soorten emblemen. Een daarvan is subtiel: het bestond uit de woorden «LEGO» bovenaan en «Klodster» onderaan. De eerste was in oranje geschreven, de tweede in cursief zwart.
Een ander logo bevatte een driedimensionale belettering in een open doos voor kinderspeelgoed. Ze markeerden kinderblokjes.
1948 — 1955
Tegelijkertijd werd een versie ontwikkeld voor geprefabriceerde kunststofblokken, die in 1949 in massaproductie werden geïntroduceerd. De naam van het bedrijf is genomen in een zwart ovaal dat enigszins diagonaal is geplaatst. Aan de rechterkant was een fragment van geeloranje kleur, passend bij de letters.
1952 — 1953
Het logo zag er destijds uit als een gestileerde cirkel die uit verschillende woorden bestond: LEGO (midden), Billund (boven) en Danmark (onder). De eerste was gekruld en had een ronde witte achtergrond, en de andere twee zaten op de omringende zwarte streep.
Tot 1953 was een andere versie in gebruik — in de vorm van een rechthoek met de naam van het bedrijf, waarbij elke letter is omgeven door een witte rand. De achtergrond is kleurrijk.
1953 — 1955
Aan het einde van de multivariate periode verscheen een geel rechthoekig embleem met rode letters erin. Het woord «LEGO» is langwerpig en bevat geen schreven.
1954 — 1960
Dit is een tijd van zoeken, toen ontwikkelaars zich tot de ovale vorm van het logo wendden om de optimale aanpassing te vinden. Ze experimenteerden met het uiterlijk van de letters en veranderden het lettertype, de dikte van de rand en de grootte van het achtergrondelement. De letters waren cursief, wit, met een zwarte lijn aan de rand en in een rode horizontale ellips.
1958 — 1960
Het LEGO System-logo is parallel ontwikkeld. Beide woorden hadden een ovale vorm en waren donkerrood van kleur.
1960 — 1964
In 1960 verscheen een gemoderniseerde versie van het vorige logo, waar in plaats van een ovaal — een rechthoek, en in plaats van karmozijnrode letters — wit was. «Systeem» is cursief geel geschreven.
1964 — 1972
Het embleem van die periode bevatte verschillende verticale strepen in verschillende kleuren. Ze stonden op een apart plein aan de linkerkant. Aan de andere kant stond de uitdrukking «LEGO System».
1972 — 1998
De ontwerpers verwijderden de gestreepte kubus en lieten er slechts één over — met de merknaam. Het resultaat is een minimalistisch bord: witte letters met een dubbele gele en zwarte omtrek op een rode achtergrond.
1998 — heden
In 1998 werden de letters enigszins gecorrigeerd, waardoor ze dichter werden. En de vrije intersymboolruimte was zwart geverfd.
Logo lettertype en kleuren
Gedurende zijn bestaan heeft het vele transformaties ondergaan, maar het werd altijd geassocieerd met de naam van het bedrijf, felrode en geometrische vormen. Geleidelijk veranderde de rechthoek die als achtergrond werd gebruikt in een vierkant.
Het tekstgedeelte is ook constant in ontwikkeling. Als gevolg hiervan zijn dunne, langwerpige letters mooier en vriendelijker geworden. Deze stijl verscheen voor het eerst in 1954. De combinatie van rood, wit, zwart en geel bestaat al sinds 1960. Het brengt het logo tot leven en vervult zijn belangrijkste functie: het trekt de aandacht naar zichzelf en nodigt uit tot het spel.