België heeft zijn eigen premiumbier, en dat is Leffe, een fruitig bier met een licht kruidig randje. Het merk is eigendom van de internationale brouwerij Anheuser-Busch InBev via haar divisie InBev België. Alle Leffe-variëteiten worden geproduceerd in de stad Leuven in de provincie Vlaams-Brabant — op dezelfde plaats waar Stella Artois wordt gemaakt. In plaats van standaard advertentiemedia te gebruiken, gebruikt het bedrijf een online nieuwsbrief genaamd Leffervescense om klanten kennis te laten maken met het assortiment.
Betekenis en geschiedenis
De eigenlijke start van het biermerk was in 1952, toen de kleine commerciële brouwerij Lootvoet een overeenkomst aanging met Notre-Dame de Leffe, waardoor de brouwtraditie van de abdij een merk werd. Daarna werd Lootvoet onderdeel van AB InBev, terwijl het contract niet werd opgezegd. Als gevolg hiervan profiteert het katholieke klooster nog steeds van de verkoop en heeft het bedrijf het recht om zijn geschiedenis te gebruiken voor marketingdoeleinden.
De advertentie houdt in dat Leffe wordt bereid volgens de originele recepten van de monniken die de abdij in 1152 stichtten en 88 jaar later bier begonnen te brouwen om het aan pelgrims aan te bieden in plaats van drinkwater. Tijdens epidemieën was water onveilig en stierven alle infecties in bier door speciale hittebehandeling. In de eeuwen daarna werd het klooster meerdere keren geplunderd en verwoest, waarna het in delen werd verkocht. Pas in 1902 werd het gerestaureerd, maar de brouwtraditie, vergeten in 1809, behoort tot het verleden: sindsdien wordt er geen alcohol meer gebrouwen in Notre-Dame de Leffe. Sommige monniken besloten echter om te profiteren van de glorieuze geschiedenis van de abdij en verkochten het recht om het merk Leffe te gebruiken aan een commercieel bedrijf.
AB InBev, opgericht in 1952, gebruikt verschillende reclamemedia om de band van het in 1952 opgerichte merk met het oude katholieke klooster te onderstrepen. En een daarvan is het logo, dat het abdijgebouw verbeeldt in de vorm van een kleurrijk glas-in-loodraam. Hij heeft meerdere versies.
1152 — 2010s
Om precies te zijn, het eerste embleem van Leffe verscheen niet in 1152, maar 800 jaar later, omdat dit alcoholmerk nog niet bestond. Pas in 1952 sloten de vertegenwoordigers van Notre-Dame de Leffe een deal met de brouwerij, waardoor ze van de monastieke traditie een merk konden maken. Zo verscheen Leffe en zijn debuutlogo, gebaseerd op het wapen. Het was gestileerd als een zandgeel vel perkament in een roodoranje lijst met bovenaan een goudverloop. Binnenin was een afbeelding van de abdij in de vorm van een veelkleurig glas-in-loodraam in dezelfde vorm als een groot schild. Daaronder stond de merknaam in het zwart, en nog lager het rode opschrift «Bière d’Abbaye-Abdijbier».
2010s — heden
Na het herontwerp verschenen alle elementen van het logo op een omgekeerd driehoekig goudoranje schild. De vorm van het frame is veranderd: het lijkt nu op een boog, omdat het onderste segment ontbreekt. De ontwerpers gebruikten daarvoor en voor het opschrift «ANNO 1240» (onderaan) dezelfde tint kaki. De glas-in-loodtekening en het woord «Leffe» bleven op hun oorspronkelijke plaats, maar een rode zin «Abbaye de Abdij van» verscheen tussen hen in. En de zinsnede «Bière d’Abbaye-Abdijbier» werd verwijderd.
Tegelijkertijd is er vaak een andere variant op flessen te vinden — met een schild in oude stijl, dat, in tegenstelling tot het allereerste logo, gladde, afgeronde contouren heeft. Daarin staan het woord «ANNO» en de datum «1240» aan de zijkanten van het glas-in-loodraam, en in de rechter benedenhoek onder de «Leffe» staan in twee regels «Bière Belge d’Abbaye» en » Belgisch Abdijbier».
Aangezien het bedrijf dat het merk Leffe bezit, Notre-Dame de Leffe betaalt voor het recht om zijn verhaal als marketingbasis te gebruiken, probeert het op alle niveaus de verbinding tussen bier en abdij te weerspiegelen. Daarom toont het embleem de gevel van een katholiek klooster, gestileerd als een glas-in-loodraam, dat vaak wordt aangetroffen in gebedshuizen.
Logo lettertype en kleuren
Het Oud-Engelse schrift van het woord «Leffe» wordt ook gebruikt om een lange brouwtraditie te tonen, omdat het wordt geassocieerd met iets ouds, middeleeuws. De uitdrukking «Abbaye de Abdij van» is geschreven in een van de versies van het Oud-Engelse lettertype, en voor de uitdrukking «ANNO 1240» kozen de ontwerpers een gewaagde schreef met verkorte symmetrische schreef.
Het kleurenschema van het logo is gevarieerd. Goudgele basis bootst de toon van bier na. Het wordt aangevuld met een frame met een kaki kleurverloop, een zwarte merknaam en een rode inscriptie. Maar het glas-in-loodraam is heel kleurrijk: het bevat groen, blauw, wit, bruin, goudkleurig, oranje.