Land O’Lakes Logo

Land O’Lakes Logo

Coöperatie Land O’Lakes richtte 320 kleinschalige melkveebedrijven op. Ze fuseerden in 1921 om het gemakkelijker te maken om reclame voor hun producten te maken en op de markt te brengen. De organisatie heette oorspronkelijk de Minnesota Cooperative Creameries Association omdat ze was gevestigd in de hoofdstad van de staat Minnesota. De fabrikant stelde zeer hoge eisen aan de samenstelling en kwaliteit van de producten. Hij implementeerde zijn eigen certificeringssysteem, waardoor hij concurrenten inhaalde en andere bedrijven dwong zich ofwel uit de markt terug te trekken of hoge normen te handhaven.

Betekenis en geschiedenis

Land O’Lakes Logo Geschiedenis

De meeste consumenten associëren Land O’Lakes alleen met boter, waarvan de verpakking vroeger een meisje van een indianenstam voorstelde. Nadat het logo in 2020 was geüpdatet, werd het ontwerp vereenvoudigd en verdween de Native American spoorloos. Nu staat de merknaam centraal in de identiteit. Het bleek toen de makers van de coöperatie een naamwedstrijd hielden onder de inwoners van Minnesota. De winnende optie werd door twee mensen tegelijk verzonden: George L. Swift en E. B. Foss. Ze stelden voor het merk Land O’Lakes te noemen, omdat Amerikanen Minnesota kennen als ‘Land of 10,000 Lakes’.

Daarna had het bedrijf een nieuw logo nodig dat de veranderingen op visueel niveau zou weerspiegelen. Het werd ontworpen door de kunstenaar Arthur C. Hanson. Hij portretteerde een jong meisje in het nationale Indiase kostuum. Volgens de legende was haar naam Mia, hoewel velen dit beeld associëren met een personage uit de Indiaanse folklore — de fictieve vrouw Minnehaha. Zij was het die werd genoemd in de verhalen over de leider van de Hiawatha.

Trouwens, de naam Minnehaha wordt vertaald als «lachend water», en het woord Minnesota betekent «bewolkt water». Dit is een andere verklaring waarom het merk Land O’Lakes wordt genoemd. Zijn logo had vroeger ook een ‘water’-thema: een meisje zat voor een meer. Bovendien de kunstenaar Patrick DesJarlait in de jaren vijftig. het landschap aangepast en details toegevoegd om de schilderachtige Narrows Gorge, die goed bekend was bij de Red Lake-stam, naar voren te brengen. Dezelfde ontwerper veranderde de kleding van het meisje om te passen bij de tradities van Ojibwe. Hij versierde de zoom, riem en hoofdband met bloemmotieven. Patrick DesJarlait wist precies hoe ze eruit moesten zien, want hij kwam zelf uit de Ojibwe-bevolking.

Aan de ene kant werden dergelijke artistieke motieven beschouwd als een uiting van eerbied voor de Indiaanse cultuur. Immers, terwijl ze probeerden ze te vergeten en zich op reservaten vestigden, herinnerde de olieproducent voortdurend aan het bestaan ​​​​van de Indianen met zijn logo. Bovendien beschouwde DesJarlait zichzelf als apolitiek en wilde hij vrede tussen alle inwoners van Amerika. Hij was ervan overtuigd dat zijn werk historische trots koesterde. Maar het Land O’Lakes-logo heeft voor veel schandalen gezorgd. Het werd een karikatuur genoemd die niet de echte feiten van de genocide laat zien. Beschuldigingen van racistische stereotypen hebben de zuivelfabrikant gedwongen om wereldwijd opnieuw te ontwerpen en het beeld van een Indiaans meisje uit zijn boter en andere producten te verwijderen.

1903 — 1925

Land O’Lakes Logo 1903-1925

De geschiedenis van Land O’Lakes gaat terug tot 1921 toen Amerikaanse boeren een vereniging oprichtten. De fabrikant produceerde zuivelproducten, waaronder gepasteuriseerde smeltkaas. Op het etiket stond de rode merknaam in serif-lettertype — uiteraard het logo. Onder het producttype werd vermeld, en daaronder het opschrift «Land O’Lakes Creameries, Inc.» (de organisatie kreeg deze naam in 1926).

1925 — 1949

Land O’Lakes Logo 1925-1949

Het eerste embleem van een Indiaans meisje is ontworpen door Arthur C. Hanson, een illustrator bij Brown & Bigelow. Dat gebeurde in 1928 toen de coöperatie besloot de identiteit aan te passen aan haar naam. De kunstenaar schilderde een landschap dat typerend is voor elke hoek van de staat Minnesota: een groene kustlijn, een schilderachtig water, hoge pijnbomen aan de horizon. Het belangrijkste verkoopargument was een Indiaanse vrouw die zich naar het water boog en een doos boter voor zich hield.

1949 — 1959

Land O’Lakes Logo 1949-1959

Eind jaren veertig. het logo is aangepast. Het bedrijf vertrouwde het herontwerp toe aan de Indiase kunstenaar Patrick DesJarlait van Red Lake Ojibwe. Dit is hoe het beeld van een meisje dat zich naar de kijker wendde, op het etiket verscheen. Ze zat op haar knieën met de boter tegen haar borst gedrukt. De veer op haar hoofd stond in het midden van de letter «O» in de rode letters «LAND O’LAKES».

1959 — 1969

Land O’Lakes Logo 1959-1969

Na verloop van tijd werden de kleuren feller. De letters waren geel omlijnd en de apostrof verdween om de een of andere reden. De kunstenaar heeft het borduurwerk op de daimjurk gedetailleerd en heeft ornamenten toegevoegd die Ojibwe voor planten heeft.

1969 — 1983

Land O’Lakes Logo 1969-1983

In 1969 verfijnde Arthur C. Hanson het logo door de groene kust aan te vullen met felgele kleuren en twee convergerende boomlijnen aan de horizon weer te geven. Hij wilde dat het landschap leek op een speciaal gebied in het reservaat — Narrows. Dit gebied kan worden herkend door elke indiaan van de Red Lake-stam. De apostrof verscheen weer in het bijschrift van LAND O’LAKES.

1983 — 1993

Land O’Lakes Logo 1983-1993

De gele jurk op het etiket werd rood en oranje. Daarnaast onderstreepten de ontwerpers de merknaam met een lange, dunne lijn om deze te scheiden van de productnaam.

1993 — 2009

Land O’Lakes Logo 1993-2009

Begin jaren negentig. Land O’Lakes heeft een bedrijfsembleem onthuld met het iconische Native American-beeld. De bovenste inscriptie veranderde in een rode boog, terwijl het lettertype werd veranderd in een gestileerde schreefloze tekst. Het woord «FOODSERVICE» is onderaan toegevoegd. Het merenlandschap is verdwenen.

2009 — 2018

Land O’Lakes Logo 2009-2018

De ontwerpers hebben de merknaam opnieuw geverfd in gouden kleur en op een gebogen rood lint geplaatst. Op de achtergrond verscheen weer een vijver met bomen.

2018 — 2020

Land O’Lakes Logo 2018-2020

De zuivelfabrikant is ervan beschuldigd neergeknield te zijn als een erkenning van onderwerping. Daarom verwijderden de kunstenaars de romp en lieten alleen het hoofd over. Het «portret» werd in de rode letter «O» geplaatst, waaruit de apostrof verdween. De woordcombinatie «LAND O LAKES» werd gelijk en in de rechterbovenhoek stond nog een inscriptie: «Farmer-Owned». Hiervoor is een cursief lettertype gebruikt.

2020 — heden

Land O’Lakes Logo 2020-vandaag

In 2020 bleef alleen de naam van de coöperatie op het logo staan, zonder hints van een Indiaas thema. Het bedrijf zei dat het voedselpakketten zal versieren met echte foto’s van boeren die verse melk leveren. De tag Farmer-Owned is ook verdwenen. De veranderingen werden getimed om samen te vallen met de 100ste verjaardag van Land O’Lakes.

Logo lettertype en kleuren

Land O’Lakes Logo

Het oude symbool dat een meisje met de naam Mia voorstelt, werd herhaaldelijk racistisch en vrouwenhater genoemd, omdat het beeld, naar de mening van de samenleving, overdreven geseksualiseerd was en niet de echte problemen van de Indianen weerspiegelde. Daarom veroorzaakte de verdwijning van de Indiaanse vrouw veel opschudding. Van hun kant hoopten de eigenaren van de coöperatie dat het jonge meisje van de indianenstam geassocieerd zou worden met reinheid en natuur.

Logo Land O’Lakes

De naam van het bedrijf is geschreven in een gestileerd, vet rood lettertype. De letters hebben geen schreven, maar wel gebogen decoratieve lijnen. De «O» is een perfect platte cirkel en ziet eruit als een apart ontwerpelement dat de belettering in tweeën deelt.