La Poste Logo

La Poste Logo

La Poste is het grootste postbedrijf uit Frankrijk en heeft een monopolie op de binnenlandse markt. Wettelijk gezien heeft het de status van een naamloze vennootschap, behoort het tot de Caisse des Dépôts et Consignations en de staat. De organisatie richt zich ook op bankieren, verzekeringen, mobiele communicatie, e-commerce en digitale diensten. Bovendien heeft het zeer oude wortels, aangezien het jaar van zijn verschijning 1576 is, toen, bij het decreet van koning Lodewijk XI, een gespecialiseerde dienst werd opgericht, die de stamvader werd van het moderne postsysteem van Frankrijk.

Betekenis en geschiedenis

La Poste Logo Geschiedenis

De huidige onderneming is het resultaat van de evolutie van de postbedrijven die in 1477 door het koninklijk hof werden opgericht om de keizerlijke berichten te bezorgen. In 1576 mochten ze zich ook bezighouden met de verspreiding van privécorrespondentie. In 1879 trad het postkantoor samen met de telegraaf en de telefoon toe tot de algemene structuur. De nieuwe dienst heet PTT.

De belangrijkste fasen in de ontwikkeling van het Franse postbedrijf kwamen natuurlijk tot uiting in zijn identiteit, die dateert uit de eerste helft van de 20e eeuw. De geschiedenis van het logo van La Poste gaat terug tot 1900. Sindsdien heeft de dienst negen persoonlijke identificatietekens gewijzigd.

1900 — 1930

La Poste Logo 1900-1930

Het logo ziet eruit als een monogram dat is opgebouwd uit dunne lijnen en ineengestrengelde letters. Tussen de symbolen valt duidelijk een langwerpige «P» op, die zich in het midden van het embleem bevindt. De lijnen op het monogram zijn glad en gestroomlijnd, met rondingen. Een uitzondering is de «P» -poot met een scherpe punt aan het uiteinde vanwege de schuine snede. Alle elementen zijn zwart gekleurd.

1930 — 1934

La Poste Logo 1930-1934

In deze versie is de inscriptie beter te onderscheiden: niet alleen «P» is zichtbaar, maar ook twee verschillende «T» die op elkaar zijn geplaatst. Elke letter geeft het soort geleverde diensten en de richting van het werk aan: post, telefoon, telegraaf. Het monogram bevindt zich in een hoog wit ovaal met een zwarte lijst. De inscriptie is donker, wat overeenkomt met de monochrome emblemen van die tijd. De poten van de gedrukte borden hebben aan de onderzijde verlengingen en vormen een soort vertakking die drie parallelle diensten symboliseert.

1934 — 1953

La Poste Logo 1934-1953

De afkorting blijft hetzelfde — «PTT», waarbij elk symbool het soort activiteit van het bedrijf aangeeft. Maar de vorm van de lijsten, evenals de stijl van de letters, zijn drastisch veranderd. Deze keer gebruikten de ontwikkelaars een hoekig en massief lettertype met brede lijnen. In deze versie neemt «P» alle ruimte op het logo in beslag, waarmee wordt benadrukt dat post eenvoudig is. Terwijl de twee «T» s kleiner zijn en eronder zitten. Elke letter wordt gevolgd door een grote vierkante punt. De inscriptie bevindt zich in een horizontaal ovaal met afgesneden uiteinden.

1953 — 1960

La Poste Logo 1953-1960

In het midden van de 20e eeuw stelden ontwerpers een logo in de vorm van een rond label voor aan de post. Binnenin het pictogram bevinden zich een «P» en twee «T». Maar deze keer zijn ze even groot, wat hun gelijkwaardigheid weergeeft.

1960 — 1978

La Poste Logo 1960-1978

De auteur van het nieuwe logo is de kunstenaar Guy Georget. Op basis van het concept stelt het pictogram een ​​snel voorwaarts vliegende vogel voor (vermoedelijk een zwaluw). Het lichaam is gemaakt in de vorm van een pijl met een gevorkte staart, en de vleugels zijn trapeziumvormige strepen (twee aan elke kant). Er is ook een inscriptie die aangeeft dat dit het embleem is van de post- en telecommunicatiediensten. De primaire kleuren zijn geel en blauw.

1978 — 1984

La Poste Logo 1978-1984

De ontwikkelaars hebben de vogel in profiel gedraaid, waarvoor ze het tweede uiteinde van de staart hebben verwijderd en gevouwen vleugels in de bovenste positie hebben afgebeeld. Dit gaf het logo een dynamisch gevoel doordat de vleugels nu langwerpig zijn en het lichaam scherper.

1984 — 2005

La Poste Logo 1984-2005

Aan de bestaande versie hebben de ontwerpers een gele diagonale rechthoek en de inscriptie «La Poste» toegevoegd. De afbeelding van een vliegende vogel werd als icoon gebruikt, verplaatst naar het einde van de inscriptie.

2005 — 2012

La Poste Logo 2005-2012

Een ander herontwerp bracht enkele kleine wijzigingen met zich mee. Op het logo verscheen een ovaal met een vogel naar voren gericht. Het speelt zich af tegen de achtergrond van een smal grijs lint met de naam van de post. Aan de linkerkant is een weerkaatsing zichtbaar, als van een felle zon.

2012 — 2018

La Poste Logo 2012-2018

In 2012 ontstond de behoefte aan een nieuw embleem dat voldoet aan moderne technische eisen. Daarom keurde de directie een ovaal geel bord goed met een blauwe vogel en subtiele highlights die het driedimensionaal maken. Hieronder, op een witte achtergrond, staat «La Poste».

2018 — heden

La Poste Logo 2018-vandaag

Het huidige logo is vrijwel exact hetzelfde als de vorige versie. De verschillen betreffen alleen het ontbreken van driedimensionaliteit, glans en schaduwen. Bovendien is er een duidelijk verloop van donkergeel naar licht. Het lettertype van de inscriptie is ook gewijzigd.

Logo lettertype en kleuren

La Poste Logo

Als het embleem in de eerste decennia meer op een monochroom monogram leek, is het nu een volwaardig onderscheidend teken met een eigen authenticiteit. Het belangrijkste element is een blauwe vogel, zijwaarts gelegen met zijn vleugels naar boven gevouwen, alsof hij aan het klapperen is. Het lichaam is gemaakt in de vorm van een afgeknotte pijl die naar rechts wijst. Het tweede belangrijkste detail is het gele ovaal. Het verscheen in 2005.

Logo La Poste

De vroegste waren de sierlijke monogrammen in de Oud-Engelse stijl. Vervolgens werd een variant van het Harrison Serif Pro Medium Italic-lettertype toegepast. Toen begon de inscriptie te worden uitgevoerd in het lettertype Niemeyer Medium Italic. Het moderne logo gebruikt een versie die het meest lijkt op Adrianna Extended Demibold en Days Sans Bold. Het kenmerkende palet omvat warm geel en marineblauw.