Kweichow Moutai Co., Ltd. produceert de duurste alcohol in China. De kosten van een fles van 500 ml kunnen variëren van enkele honderden tot tienduizenden dollars. We hebben het over het cultmerk van het bedrijf — Moutai Baijiu, dat vele malen zowel internationale als nationale prijzen heeft gewonnen. Dankzij de sterke vraag naar de vuurdrank heeft de marktwaarde van de fabrikant in 2022 meer dan $ 395 miljard bereikt en blijft groeien. Naast baijiu produceert Kweichow Moutai ook andere dranken, evenals verpakkingsmaterialen en voedingsmiddelen.
Betekenis en geschiedenis
Moutai Baijiu maakt deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed van China, aangezien het ouder is dan het bedrijf dat het produceert. Deze likeur is al zo’n 2000 jaar de favoriete drank van koningen, sinds keizer Wu van de Han-dynastie het voor het eerst proefde en de heerlijke smaak waardeerde. En op de dag van de oprichting van de VRC ontving hij de status van de nationale alcohol van het land. Daarom was de Kweichow Moutai-distilleerderij, opgericht in 1951 als gevolg van de fusie van Hengxing, Ronghe en Chengyi, aanvankelijk gedoemd tot succes.
De onderneming ontwikkelde zich snel en groeide uit tot een grote Chinese bedrijvengroep. Het is een leider geworden in de baijiu-industrie vanwege de gunstige geografische ligging. Alleen waar deze distilleerderij is gevestigd — in de stad Maotai, provincie Guizhou, aan de oostkust van de rivier de Chishui — produceert een unieke drank met uitgesproken tonen van sojasaus, paddenstoelen, granen, noten, kruiden, gefermenteerd tropisch fruit, gist en bloemen. Volgens deskundigen bevat het zo’n 300 verschillende smaken. Een poging om alcohol te produceren in de nabijgelegen delen van de rivier leverde niet het gewenste resultaat op.
Dat wil zeggen, de natuur draagt zelf bij aan de productie van originele baijiu: een uniek klimaat, speciale bacteriën, zuiver water, bodem en lucht verzadigd met micro-elementen geven de drank een unieke pikante smaak. Daarom beeldt het Kweichow Moutai-logo niets meer uit dan een lokaal landschap ingesloten in een cirkel met het opschrift «MOUTAI».
De onderste helft van de badge is donkerblauw geschilderd, omdat het de Chishui-rivier voorstelt, aan de oevers waarvan de plant zich bevindt. De witte streep in het midden is een aaneenschakeling van heuvels. Het werd toegevoegd omdat de provincie Guizhou beroemd is om zijn bergachtige terrein. De rode top met vijf sterren van verschillende grootte symboliseert tegelijkertijd de nachtelijke hemel en is een eerbetoon aan de nationale vlag van China. Wanneer het logo op een fles wordt gebruikt, bootst het een afdruk na, aangezien het aan de zijkant van de dop is bevestigd en wordt aangevuld met een rood lint.
Sommigen geloven dat het ronde bord van Kweichow Moutai is «gestolen» van Pepsi en een vergelijkbare structuur heeft. In feite heeft het embleem van de Chinese fabrikant veel verborgen betekenissen, dus vergelijkingen zijn ongepast. De witte streep met twee rondingen tegelijk ziet eruit als een gestileerde letter «M» (de eerste in de naam van het bedrijf en zijn vlaggenschip) en lijkt op een abstracte vogel. Dit is een adelaar — een symbool van succes, inspiratie, streven naar hoogtes. Het verpersoonlijkt de pracht van alcoholische dranken en de plant waar ze worden gemaakt. En acht ronde rode lijnen (vier aan elke kant) duiden erop dat het logo 80 jaar nadat de baijiu uit Maotai City de Panama International Gold Award kreeg, werd aangenomen.
Logo lettertype en kleuren
woord «MOUTAI» is geschreven in gevorkte letters, die niets bijzonders zijn. Het lettertype kan worden toegeschreven aan standaard niet-contrasterende schreefloze tekens. In tegenstelling tot typografie is een kleurenschema niet eenvoudig. De combinatie van rood, wit en blauw symboliseert de sojasmaak van de likeur, zijn zoetheid en pikantheid. Rood past ook bij de kleur van de vlag van de VRC en vertegenwoordigt de innovativiteit van het bedrijf.