Krusovice Logo

Krusovice Logo

Krusovice is een van de oudste biermerken in Tsjechië. Het is eigendom van Královský pivovar Krušovice (Koninklijke Brouwerij van Krusovice), een bedrijf dat sinds 2007 deel uitmaakt van het Nederlandse concern Heineken. Tegelijkertijd blijft de verkoop op de Duitse markt in handen van de vorige eigenaar, Radeberger Gruppe. Het alcoholmerk exporteert zijn producten naar meer dan 30 landen, waaronder het VK en de VS (sinds 1993). De grootste importeurs zijn Slowakije, Duitsland en Rusland.

Betekenis en geschiedenis

Logo Krusovice

De exacte datum van de oprichting van het bedrijf is niet bekend: volgens experts ligt het ergens tussen 1517, toen een verdrag werd gesloten waardoor de edelen bier op hun land mochten brouwen, en 1581, toen de Koninklijke Brouwerij van Krusovice voor het eerst werd genoemd bij documenten. Het was toen dat Jifi Birka (een lid van een familie met een adellijke titel, de eigenaar van het landgoed Krusovice) een brief naar keizer Rudolf II stuurde met het aanbod om van hem een ​​brouwerij te kopen, die bestond uit fermentatieapparatuur, molens, hopvelden, kelders en een taverne. Vanaf dat moment werd Birka bierleverancier voor de heersende elite en kreeg ze officiële toestemming om de keizerskroon van Oostenrijk op het logo te plaatsen. Daar wordt ze nog steeds afgebeeld.

En in 1583 kocht de keizer toch de brouwerij en maakte hem koninklijk, vandaar de naam Royal Brewery. Interessant is dat aan het begin van de 17e eeuw de kwaliteit van bier werd bepaald door zijn plakkerigheid: als de broek van een brouwer in Krusovice aan een in alcohol gedrenkte bank plakte, dan was alles in orde met de drank.

Daarna wisselde het bedrijf van eigenaar en bracht elke nieuwe eigenaar iets van hem in productie. In 1945 werd het eigendom van de staat en bleef het in deze status werken tot 1992, toen het werd geregistreerd als een naamloze vennootschap.

Er zijn nu ten minste twee Krusovice-logo’s bekend. De eerste hiervan werd halverwege de jaren negentig aangenomen, toen de brouwerij werd gekocht door Binding-Gruppe, nu bekend als Radeberger Gruppe. De nieuwe eigenaar hernoemde de distilleerderij in 1995 tot Královský pivovar Krušovice en gaf opdracht tot het herontwerp van het embleem. Als gevolg hiervan verscheen een grafisch teken met de afbeelding van een rode rol, omringd door gouden strepen en bekroond met een kroon, waarop «15» en «81» stonden. Hieronder bevonden zich twee wapenschilden en medailles die de kwaliteit van het bier bevestigden. En rechts op de rol was het witte woord «KRUŠOVICE» (in het midden) en de gele zin «KRÁLOVSKÝ PIVOVAR» (in de onderste regel) geschreven.

Het tweede, modernere logo wordt nu gebruikt als het officiële merkteken van de Koninklijke Brouwerij van Krusovice. Het staat ook op de website van het bedrijf. In deze versie werd de rol donkerder en veranderde in een vierhoek met vervormde randen die in tegengestelde richtingen zijn gebogen. Door de dunne gouden lijnen op de achtergrond lijkt het alsof er precies dezelfde figuur achter staat, maar in een andere kleur. Ook het ontwerp van de kroon is veranderd: hij heeft nu een eenvoudige structuur en is verplaatst van het midden naar links. De nummers naast haar verdwenen. De belangrijkste inscripties zijn bewaard gebleven, maar het lettertype is veranderd in een scherper en vloeiender lettertype.

Het belangrijkste onderscheidende element van het Krusovice-embleem is de kroon. En dit is geen hypothetisch symbool van macht, maar een afbeelding van de keizerlijke kroon van Oostenrijk. Het bedrijf kreeg het recht om het al in 1581 op het logo te plaatsen, toen het op persoonlijk bevel van keizer Rudolf II bier begon te leveren aan de Praagse Burcht. Natuurlijk heeft de brouwerij lang niets te maken gehad met de heersende elites, maar ze blijft haar historisch erfgoed gebruiken voor reclamedoeleinden.

Logo lettertype en kleuren

Krusovice Logo

Dit merk heeft een unieke typografie, omdat het woord «KRUŠOVICE» is geschreven in een aangepast lettertype dat geen analogen heeft. Alle letters zijn vet, geometrisch, verticaal langwerpig. Sommigen van hen worden aangevuld met kleine scherpe schreven. De eerste «K» in de moderne versie van het logo heeft een langwerpige steel die onder de «R» gaat. En voor de uitdrukking «KRÁLOVSKÝ PIVOVAR» gebruikten de ontwerpers een lettertype met hoog contrast, vergelijkbaar met Vera Humana 95 Bold van BX Fonts of Ophian Bold van FontSite Inc. (minder).

De selectie van kleuren in de twee gevallen is verschillend. Het eerste embleem ziet er helderder uit door rijke en lichte tinten. Het hoofdassortiment omvat rood en goud met een verloop. Ze worden aangevuld met de klassieke combinatie van wit en zwart, die voornamelijk wordt gebruikt voor inscripties. En het moderne logo is verduisterd: daarin verandert rood aan de randen in bordeauxrood. Goud en wit zijn bewaard gebleven, wat niet gezegd kan worden van de zwarte kleur, die zelfs uit de contouren van de letters is verdwenen.