Kronenbourg 1664 Logo

Kronenbourg 1664 Logo

Kronenbourg 1664 is een premiumbier dat in 70 landen wordt verkocht en is de belangrijkste concurrent van Carlsberg. Het bevat gerstemout, suikersiroop, bronwater, tarwe en Strisselspalt-hop. Extra componenten zorgen voor een verfrissende smaak en aroma van de drank. Het merk is eigendom van brouwerij Kronenbourg, opgericht in 1664 in de Elzas. Nu is het hoofdkantoor gevestigd in Straatsburg.

Betekenis en geschiedenis

Kronenbourg 1664 Logo Geschiedenis

Kronenbourg 1664 is de meest populaire Franse pils ter wereld en Kronenbourg Brewery is de grootste divisie van de Carlsberg Group. De naam van het biermerk weerspiegelt het jaar waarin Geronimus Hatt de Brasserie du Canon opende. In 1947 werd het bedrijf omgedoopt ter ere van de wijk Kronenbourg, waar het in 1850 moest verhuizen vanwege de frequente overstromingen van de rivier op de plaats waar het vroeger was. Het vlaggenschipmerk, dat premiumbier verkoopt met 5,5% alcohol (in het VK) en 5% alcohol (in de rest van Europa), heeft een vergelijkbare naam gekregen.

De fabrikant positioneert Kronenbourg 1664 als het oudste pils en beweert dat het oorspronkelijke recept in 1664 werd gecreëerd, toen de brouwerij Geronimus Hatt werd opgericht. Maar experts betwijfelen dit feit, omdat ‘s werelds eerste premium pils pas 200 jaar later verscheen. Het meest waarschijnlijke jaar waarin het biermerk zal verschijnen is 1952. Er wordt aangenomen dat de brouwerij toen de eerste batch Kronenbourg brouwde in 1664 om hulde te brengen aan de oprichter Hatt en om de troonsbestijging van koningin Elizabeth II van Engeland te vieren.

Nu wordt de drank verkocht in flessen met een unieke vorm met een etiket dat de nek sluit. Het is versierd met een groot logo in de vorm van een witte ovaal op twee gekruiste linten. Het is slechts één keer veranderd in de geschiedenis van het merk.

Oud

Kronenbourg 1664 Old Logo

De originele versie zag er bijna hetzelfde uit als de huidige, maar was kleurrijker. In het midden was een wit ovaal met een open contour: het werd gevormd door twee gouden bogen boven en onder en aangevuld met dunne blauwe strepen. Binnenin stond dezelfde blauwe naam van het biermerk. Het woord «Kronenbourg» gebruikte een serif cursief lettertype, en het jaar bestond uit cursief vetgedrukte cijfers met gouden strepen. Boven de tekst stond het wit-gouden wapen van Kronenbourg, eronder — een lauwerkrans en medailles die de kwaliteit van het product bevestigen. Op de achtergrond waren twee kruisende rode linten afgebeeld.

Nieuw

Kronenbourg 1664 New Logo

Het moderne ontwerp van het logo is bijna hetzelfde als het origineel, op een paar kleine details na. De ontwerpers veranderden het lettertype van de letters «Kronenbourg», waardoor de letters kleiner en dunner werden, en voegden een ander soortgelijk woord toe boven het wapen, dat nu overwegend grijs is. De omlijsting van het ovaal is massief en zilverkleurig geworden. De onderscheidingen werden iets hoger geplaatst en ook opnieuw in zilver geschilderd, evenals de contouren van de cijfers. De driehoekige uitsteeksels aan de onderkant zijn uit de linten verdwenen: in de nieuwe versie zijn de uiteinden gewoon diagonaal afgesneden.

Zowel de naam als het logo van Kronenbourg 1664 zijn een eerbetoon aan het dorp in de buurt van Straatsburg, waar de Kronenbourg-brouwerij in 1850 naartoe verhuisde. Een belangrijk, zij het onopvallend detail van het embleem is daarom het wapen van het gebied. Het toont twee heraldische leeuwen die een rechthoekig schild met een puntige basis en een bakstenen torenkroon ondersteunen.

Het algehele minimalistische ontwerp benadrukt de luxe van het pils omdat het logo eruitziet als een onderscheiding (of lakzegel) vanwege de ovale vorm en twee rode linten. Hoewel na het herontwerp, toen de ontwikkelaars de driehoekige uiteinden van de onderste lijnen verwijderden, ze iets minder werden geassocieerd met medaillelinten.

Logo lettertype en kleuren

Kronenbourg 1664 Logo

De merknaam is geschreven in een aangepast cursief lettertype dat handschrift nabootst. Het is vergelijkbaar met Emigre’s Eidetic Neo Bold Italic, maar de match is erg onnauwkeurig. Het meest uniek is de hoofdletter «K»: de ontwerpers verlengden de slag rechtsonder zodat deze onder de «r» vouwt. De variërende lijndiktes en zachte rondingen maken het woord elegant en brengen de hoge kwaliteit van een premium pils over.

Logo Kronenbourg 1664

Het kleurenschema symboliseert op zijn beurt het land van herkomst van Kronenbourg 1664, omdat de combinatie van rood, blauw en wit doet denken aan de Franse driekleur. Alleen in de nieuwe versie van het logo wordt het gamma aangevuld met een zilveren tint die goed samengaat met blauw.