KiK Logo

KiK Logo

KiK Textilien und Non-Food GmbH, beter bekend onder de afgekorte naam KiK, houdt zich bezig met de detailhandel in non-foodproducten. Bovendien bestaat ongeveer 70% van het assortiment uit textiel. De Duitse discounter is gevestigd in Bönen en heeft meer dan 3.500 vestigingen in verschillende landen.

Betekenis en geschiedenis

KiK Logo Geschiedenis

KiK is een gezamenlijk project van de Tengelmann Group holding en de ondernemer Jost-Stefan Heinig. Deze keten van discountwinkels werd opgericht in 1994 en werd meteen succesvol dankzij een eigen businessmodel. Vanaf de eerste dagen verkoopt ze goedkope textiel, waardoor ze algemeen beschikbaar zijn voor alle categorieën consumenten. Zelfs de naam, die staat voor «Kunde ist König» («De klant is koning»), spreekt van klantgerichtheid.

Het woord «kik» wordt weerspiegeld in het logo: het is cursief gedrukt en weergegeven in een vierkant. Het ontwerp veranderde slechts één keer — in 2013, toen leidinggevenden ongeveer 20 miljoen euro investeerden om de vestigingen te verbeteren en de huisstijl te vernieuwen.

1994 — 2012

KiK Logo 1994-2012

In het eerste jaar van zijn bestaan ​​begon de Duitse textieldiscounter het vierkante logo in rood te gebruiken. De rechthoek bevatte twee witte bijschriften: de naam van het bedrijf met een vinkje in plaats van een punt boven de letter «i» en de zin «TEXTIL-DISKONT». De laatste typeerde nogal nauwkeurig de belangrijkste specialisatie van de onderneming.

2013 — heden

KiK Logo 2013-vandaag

Nu we zijn tienjarig bestaan ​​naderen, heeft KiK kosten noch moeite gespaard om zijn vestigingen op te knappen en een nieuw woordmerk te ontwikkelen. De ontwerpers hebben het vierkant wat gemoderniseerd, zilverkleurig gemaakt en een vierhoekig frame toegevoegd. Het middelste acroniem werd rood en het woord «TEXTIL-DISKONT» werd verwijderd omdat de klanten al wisten wat het bedrijf aan het doen was.

Logo lettertype en kleuren

KiK Logo

Het vinkje boven de letter «i» kan worden opgevat als een keurmerk en bevestiging van het breedste assortiment. Het is zelfs na de wereldwijde identiteitsupdate bewaard gebleven, omdat het het meest herkenbare KiK-symbool is dat kopers gewend zijn te zien in combinatie met de vierkante vorm van het logo. Het minimalistische ontwerp impliceert niet het gebruik van extra ontwerpelementen. Het embleem van de discounter is gewoon een korte belettering ingesloten in een laconieke geometrische vorm.

Het eerste woordmerk KiK Textilien und Non-Food GmbH bevatte een drieletterige merknaam en de uitdrukking «TEXTIL-DISKONT», die door zijn ongebruikelijke uitspraak en spelling (in termen van Duitse grammatica) een apart handelsmerk is geworden . De ontwikkelaars gebruikten twee verschillende lettertypen voor de tekst. De eerste is vet sans-serif cursief in kleine letters. De tweede is een schuine grotesk in het bovenste register. Na het herontwerp is het lettertype van het woord «kik» niet veranderd.

Logo KiK

Maar het kleurenschema is daarentegen merkbaar geëvolueerd. De makers van het nieuwe logo hebben de klassieke rood + wit combinatie verlaten en gekozen voor een rood en zilver palet. Bovendien veranderden ze de verdeling van kleuren, maakten het vierkant licht en plaatsten er een heldere bedrijfsnaam in zodat het meteen in het oog springt. Deze experimenten waren onderdeel van een grootschalige winkelvernieuwing, waardoor zilver het rood verving: het domineert nu niet alleen het KiK-logo, maar ook in het interieur van elke vestiging.